O-STA

S spolom pogojena umetnost" iz Vzhodne Evrope na Dunaju


Avstrijski muzej moderne umetnosti MUMOK 12. novembra 2009 odpira veliko razstavo "Gender Check - Ženskost in moškost v vzhodnoevropski umetnosti"

"Gender Check" je prva pregledna razstava umetnosti iz Vzhodne Evrope po 60-ih letih minulega stoletja na temo spolnih vlog. Kustosinja Bojana Pejić je 20 let po padcu Berlinskega zidu skupaj s skupino strokovnjakov iz 24 držav pripravila izbor več kot 400 del, med drugim slik, plastik, instalacij, fotografij, plakatov, filmov in videa. S predstavitvijo prek 200 umetnikov - med njimi priznanih imen kot Anri Sala, Lia Perjovschi, Katarzyna Kozyra, Oleg Kulik, Vladislav Mamyshev-Monroe, Marina Abramović, Tanja Ostojić in Boris Mikhailov - razstava slika izjemno raznoliko sliko do nedavnega v veliki meri neznanega poglavja umetnostne zgodovine, ki lahko pomembno prispeva v sodobnemu diskurzu o spolih.

"Gender Check" sledi spremembam v upodobitvi moških in ženskih vlog v umetnosti - predvsem njihov razvoj v različnih socialnopolitičnih razmerah. Z začetkom v 60ih, ko je socialistični realizem propagiral ideal "brezspolne družbe", razstava obenem predstavlja neuradno umetnost iz ozadja, prek splošne težnje k liberalizaciji v 70-ih, pa do novih upodobitev telesa, ki kažejo na vse večjo samozavest in odkrito spolnost. S padcem zidu leta 1989 in z naraščajočim vplivom potrošništva z Zahoda pridejo nove svoboščine, ki pa jih spremljajo tudi neokonzervativne omejitve vlog. S tem pa je kritika šovinističnih, militarističnih, mizoginih in ksenofobih ideologij postala pomembna tema umetnosti.

Novinarska konferenca: 12. novembra 2009 ob 10:00
Odprtje razstave: 12. novembra 2009 ob 7:00
Otvoritvena zabava: 21:00, DJ in VJ Sindikat (CASIOp, Emulgator, Mina Fina)
Simpozij: BRATI SPOL - Umetnost, moč in politika reprezentacije v Vzhodni Evropi:
13/14 novembra 2009, MUMOK

Pobudnik in podpornik "Gender Check" je sklad ERSTE Foundation: http://www.erstestiftung.org
Novinarsko gradivo je na voljo na www.mumok.at/presse

Kontakt:
Eva Engelberger
Barbara Hammerschmied
MUMOK Presse
Telefon +43-1-52500-1400/-1450
press@mumok.at