O-STA

Mednarodna novinarska nagrada "Pisanje za SVE/Writing for CEE" gre v roke Avstrijca Floriana Klenka

APA in Bank Austria podelili nagrado za reportažo o pogojih ob schengenski meji z Ukrajino - Gostujoča govornica bivša aktivistka za človekove pravice v NDR

Dunaj (APA) - Pomočnik odgovornega urednika dunajskega časopisa Falter, Florian Klenk, je prejel novinarsko nagrado "Writing for CEE" (Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo) za leto 2009. 36-letni raziskovalni novinar je za reportažo v časopisih Berliner Zeitung in Falter prejel 5.000 evrov in nagrado, ki sta jo šestič zapored podelila Avstrijska tiskovna agencija APA in Bank Austria-UniCredit Group. Reportaža nosi naslov "Hinter dem Zaun" (Za ograjo) in opisuje pogoje v enem od begunskih taborov v Ukrajini blizu meje s Slovaško in Madžarsko.

S širitvijo schengenskega območja decembra leta 2007 je bil problem "potisnjen stran" od Avstrije, piše Klenk, "izven 'Unije zakona', kot si Evropska unija rada pravi. Tu nihče ne čuti več odgovornosti; kritična evropska javnost le redko usmeri pogled v to smer." Tako je Klenk pogledal še pobližje. Navsezadnje je sedaj zaprti begunski tabor Pavšino v Zakarpatju od Dunaja oddaljen le pet ur. Vendar tudi lokalno prebivalstvo trpi zaradi schengenske meje, na katero je EU tako ponosna. Za mnoge je tako nemogoč celo obisk pogreba bližnjih sorodnikov na drugi strani meje. Na torkov večer je bil Klenk še posebej kritičen do pozabljanja vsakega sorazmerja v tem pogledu.

Poleg vprašanja migracij z vsemi posledicami in stranskimi učinki je bila v središču pozornosti letošnje podelitve dvajseta obletnica padca Berlinskega zidu. Gostujoča govornica, nekdanja aktivistka za človekove pravice v Vzhodni Nemčiji, Bärbel Bohley je razložila, da je bil za državljane Vzhodne Evrope čas pred padcem zidu "čas upanja". Sledil pa mu je "čas grenke resničnosti". Tako moramo dopustiti kritične poglede pod površino kljub ali predvsem zaradi "zvokov veselja" ob praznovanju dvajsete obletnice. Konec koncev jo je skozi celo življenje spremljala ena misel: "vstani in reci ne."

Prav te "male zgodbe posameznih usod pogosto bolje služijo Evropi kot visoka politika," je povedal odgovorni urednik agencije APA Michael Lang v poudarek pomembnosti takih reportaž. Pomagajo pa tudi pri približevanju ciljem novinarske nagrade SVE, ki jo podeljujeta Bank Austria in APA, "preseganju meja in predsodkov". Evropa dokončno pokaže svojo moč, ko "nasprotniki postanejo dobri sosedje in sosedje postanejo dobri prijatelji".

Tudi pooblaščenec žirije za stike z javnostjo in vodja uredništva agencije APA za zunanje zadeve Ambros Kindel je spregovoril o dogodkih, ki so spremljali padec Berlinskega zidu leta 1989. Kot pravi, obžaluje, da trenutni zgodovinski premislek še ne zaobsega legitimnega izraza "revolucija". Namesto njega se je uveljavil izraz brez pomena "Wende" (obrat), dikcija, ki jo pripisujejo zadnjemu generalnemu sekretarju nemške Enotne socialistične stranke (SED), Egonu Krenzu.

"Writing for CEE" je namenjen podpori novinarski obravnavi vprašanj, ki zadevajo evropsko integracijo. Mednarodno žirijo tvorijo nekdanji svetovalec češkega predsednika Vaclava Havla, Jiří Pehe , slovaški novinar Michael Berko, komunikacijski svetovalec Ildiko Füredi-Kolarik, slovenski pisatelj Jože Hudeček, poljski novinar Igor Janke, madžarska radijska novinarka Julia Varadi, bolgarska novinarka Janina Dragostinova, predstavnica Bank Austria-UniCredit Group za SVE, Silvana Lins, in vodja uredništva za zunanje zadeve agencije APA, Ambros Kindel. Nagrada bo zopet podeljena leta 2010.

Seznam dosedanjih dobitnikov nagrade obsega češkega novinarja Lubosa Palata (2004), bolgarsko pisateljico Diano Ivanovo (2005), bosanskega novinarja Sefika Dautbegovića (2006), avstrijskega pisatelja Martina Leidenfrosta (2007) in radijsko novinarko Anno Koktsidou (2008), ki se je rodila v Grčiji in je odraščala v Nemčiji.

Najboljša dela iz prvih petih let nagrade "Writing for CEE" so izšla v zbirki esejev z naslovom "Which Road to Europe", Ambros Kindel (ur.), Wieser-Verlag, Klagenfurt, 2008. Informacije lahko dobite na spletni strani http://www.apa.at/cee-award/.
Za več informacij se obrnite na:

Petra Haller
Namestnica direktorja za marketing in komunikacije
APA - Austria Press Agency
Tel.: +43 (0)1/36060-5710
e-mail: petra.haller@apa.at
On 18.11.2009 14:34, O-STA servis wrote: