O-STA

BA/CA vidi v nakupu NKBM možnost razširitve svojih aktivnosti v Sloveniji in v regiji JV Evrope

Bančna skupina Bank Austria Creditanstalt (BA/CA) v Mariboru načrtuje ustanovitev osrednjega razvojnega centra za regijo JV Evrope. V njem bodo skoncentrirali osrednje funkcije za njihovo uspešno delovanje v regiji. Na začetku se bodo usmerili predvsem na obdelovanje podatkov, na vzpostavitev in izvajanje podpornih funkcij, plačilnih transakcij, dokumentiranja in posojilne administracije. V prihodnje se bo vloga centra razvijala v skladu z zahtevami in priložnostmi trga. Maribor zaradi geografskih, ekonomskih in zgodovinskih povezav s sosednjo državo predstavlja odlično izhodišče za širitev bančne skupine v celotno regijo JV Evrope. BA/CA vidi dodatne možnosti za uspeh tudi v nakupu NKBM, ki v omenjeni regiji predstavlja ugledno finančno institucijo z lastnimi strokovnjaki in znanjem.

„Osrednji razvojni center je logičen korak v nadaljevanju udejanjanja koncepta Banka regije,“ je povedal Gerhard Randa, predsednik upravnega odbora Bank Austria, in ob tem dodal: »Seveda želimo svoje aktivnosti razširiti tudi po vsej Sloveniji. Skupina Bank Austria Creditanstalt bo k že obstoječim poslovalnicam dodala še nove v Kranju, Celju in Novem Mestu. Nakup NKBM pa bo predstavljal najpomembnejši korak pri širitvi naših poslovnih aktivnosti."

V celotni regiji JV Evrope je napovedana močna rast bančne industrije, po napovedih strokovnjakov za okrog 13 odstotkov letno. „Z močnim partnerjem kot je NKBM želimo izkoristiti prednosti dinamike rasti," je povedal Erich Hampel, član upravnega odbora Bank Austria.

Skupina Bank Austria Creditanstalt je z obsegom finančnega poslovanja v višini 1.4 milijarde EUR med največjimi finančnimi oskrbovalci v slovenskem poslovnem sektorju. S svojo podružnico je v Sloveniji prisotna že 10 let in predstavlja z 20-odstotnim tržnim deležem drugo največjo mednarodno banko, z veliko znanja in močno prisotnostjo na trgu korporativnega bančništva in zakladništva ter v poslovanju s fizičnimi osebami. Bank Austria Creditanstalt Slovenija ima poslovalnice v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Murski Soboti in Novi Gorici.

Skupina Bank Austria Creditanstalt je članica bančne skupine HVB, katere celotno premoženje presega 716 milijard EUR in je ena največjih v Evropi. Zaposlenih ima več kot 72.000 ljudi, ki v približno 2.400 podružnicah nudijo storitve okrog 8 milijonom strank. Bank Austria Creditanstalt je daleč največja bančna skupina v Avstriji in je znotraj skupine HVB zadolžena za trge v Srednji in Vzhodni Evropi, kjer je s skupnim premoženjem okrog 21 milijard EUR in 750 podružnicami največja bančna mreža. Sem spadajo tudi poslovalnice CA IB in Bank Austria Creditanstalt Leasing, ki so aktivne v skoraj vseh državah regije Srednje in Vzhodne Evrope.