O-STA

V Likovnem salonu Celje otvoritev razstave umetnice mlajše generacije slovenskih likovnih ustvarjalcev, Mete Grgurevič

Umetnica se predstavlja s prostorsko instalacijo z naslovom Six Years Dreaming of You, Which is About 2 Hours Each Night, ki v postavitvi združuje različna izrazna sredstva

Celje, 9. december 2009, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 11.12. 2009, ob 19.00, v Likovni salon Celje na otvoritev razstave Mete Grgurevič, ki se v Likovnem salonu predstavlja s prostorsko instalacijo z naslovom Six Years Dreaming of You, Which is About 2 Hours Each Night. V postavitvi združuje različna izrazna sredstva od slikarskih in kiparskih do animacije, plakatov in fotomontaž, ki skupaj s poudarjenimi svetlobnimi efekti v popolnoma zatemnjenem galerijskem prostoru ustvarjajo specifičen, scensko zasnovan prostor. Kustosinja razstave je Irena Čerčnik. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 22. 1. 2010, je prost. Razstava se uvršča v osrednji program Pravljičnega Celja2009. Medijski pokrovitelj Pravljičnega Celja 2009 je Radio Center.

Epizoda 1

Voham nevihto, ki se plazi proti kotlini in čakam na strast, da pride z njo. Sesalec poželjivo golta ostanke včerajšnjega kosila, cunje raztapljajo potne kapljice, pomešane s cigaretnim dimom v raztopini mila in vode, ekološko prijazni razmaščevalec deluje na štedilniku. Kdaj je moje življenje postalo tako vsakdanje? Edina stvar, ki me loči od z valiumom prežetih gospodinj ameriškega predmestja, je glasba, ki spremlja to brezsmiselno početje ...z zaprtimi očmi....opazujem.........kako me sočnost...zapušča.. Upiram se lenobi in pol-zavestno iščem potešitev v pospravljanju....jezi me radost, ki se prikrade s čisto posodo in zloščenim parketom. Somebody please touch me before I melt into thin air. Vrata se odklepajo...vstopa moja ljubezen z novo pošiljko postanih cunj, misli tujih mest in umazanijo na čevljih. Takoj te bom poljubila, samo prosim, sezuj se, preden vstopiš v sterilni nadomestek moje ustvarjalnosti. (Nina Vidrih)

Meta Grgurevič, umetnica mlajše generacije, ki je leta 2007 končala podiplomski študij slikarstva na beneški Akademiji lepih umetnosti, se v Likovnem salonu predstavlja s prostorsko instalacijo z naslovom Six Years Dreaming of You, Which is About 2 Hours Each Night. V postavitvi združuje različna izrazna sredstva od slikarskih in kiparskih do animacije, plakatov in fotomontaž, ki skupaj s poudarjenimi svetlobnimi efekti v popolnoma zatemnjenem galerijskem prostoru ustvarjajo specifičen, scensko zasnovan prostor. Umetnica, ki se je v sklopu skupine Passaporta (skupaj z Maro Ambrožič, Jasmino Cibic, Mery Favaretto), v kateri je delovala med študijem v Benetkah, ukvarjala tudi z umetnostjo v javnem prostoru, se je v dosedanji umetniški praksi uveljavila kot oblikovalka fascinantnih in na vse čute učinkujočih instalacij. Te vedno zajemajo celoten razpoložljiv prostor in z ustvarjeno atmosfero v gledalcu sprožajo intenzivno izkušnjo in doživljanje. Tudi v tokratni postavitvi s kombiniranjem različnih izraznih medijev in različnih slogov, ko ne uporablja neke enotne likovne govorice, temveč razne tipe likovnega diskurza, vzpostavlja slikovit ambient, ki gledalca v trenutku, ko vstopi vanj, prestavi iz polja javnega v polje zasebnega in intimnega. Postavitev, ki skozi ženski pogled tematizira vsakdanjik, ki je vedno poln nasprotij in se v njem odvija vse - lepo in grdo, dobro in zlo, razumsko in absurdno, stvarno in imaginarno, običajno in nenavadno, je zaznamovana tako s poetičnim in romantičnim, kot tudi s kaotičnim in hektičnim razpoloženjem. Če je bilo za umetničine prejšnje postavitve (Galerija Ganes Pratt, Ljubljana, 2008) značilno poudarjeno brisanje meja med realnim in fiktivnim in konstruiranje prostora s pomočjo množice detajlov, sta za instalacijo v Likovnem salonu značilni kompaktnejša postavitev ter skozi povezovanje življenjske situacije in umetnosti odločnejša usmeritev v realno, katere izhodiščna točka je umetničino intimno doživljanje vsakdanjega in družbenega okolja ter lastnega čustvenega in imaginarnega sveta. Ustvarjen je mikrosvet, ki ni določujoč, saj gledalca ne poskuša usmerjati k izbranemu in točno določenemu načinu branja, ampak omogoča številne asociativne povezave in individualno intenzivno doživljanje. Znotraj njega se avtorica, čeprav ne neposredno, s posameznimi ironičnimi elementi dotika tudi vprašanja ženskosti in vloge žensk v obstoječih družbenih in kulturnih strukturah.

Meta Grgurevič (1979) živi in dela v Ljubljani.

Več info: Irena Čerčnik, višja kustosinja, tel.: 03 42 65 162, mobi: 051 681 993, e-mail:irena.cercnik@celje.si.