O-STA

Telekom Slovenije uspešno prodal za 300 milijonov obveznic

Ljubljana, 11. december - Telekom Slovenije je po načrtovanih in opravljenih predstavitvah družbe evropskim vlagateljem včeraj že uspešno zaključil pretekli teden napovedano izdajo obveznic.

Skupna vrednost izdanih obveznic je 300 milijonov evrov, njihova dospelost pa 7 let. Kot so v Telekomu Slovenije že napovedali, izdaja obveznic ne predstavlja novega zadolževanja družbe, temveč bo v celoti uporabljena za ugodnejše financiranje obstoječih obveznosti.

Med kupci so prevladovali kapitalski upravitelji, banke in finančne institucije, zavarovalice in hedge skladi. Glede na državo pa je bilo največ kupcev iz Velike Britanije, Nemčije, Slovenije, Švice, Avstrije, Francije in drugih evropskih držav.

Da je bilo zanimanje za nakup obveznic Telekoma Slovenije res izjemno, potrjuje dejstvo, da je bilo v obvezniško knjigo vpisanih 120 naročil, njihova vsota pa je v 30 minutah po objavi cenovnih pričakovanj dosegla milijardo evrov. Tudi raznolikost vlagateljev je pokazatelj širokega zanimanja za izdane vrednostne papirje. Prav tako je pomemben podatek, da vrednost nakupa kapitalskih upraviteljev in zavarovalnic predstavlja kar 58 odstotkov opravljene transakcije, saj tako ostaja delež buy-and-hold kupcev izjemno visok.

Tudi oceno bonitetne hiše Moody's, ki je pri Telekomu Slovenije sicer z A3 letos padla za eno oceno na Baa1, je treba gledati v luči svetovnega dogajanja. Moody's v tem letu večinoma znižuje ocene. Telekom Slovenije ostaja na ravni "Investment Grade" in ne "Specualtive grade", kar je pozitivno sporočilo vlagateljem. Telekom Slovenije ima letos enako bonitetno oceno kot, na primer, Deutche Telekom ali španska Telefonica ter boljšo od madžarskega Telekoma.

Uspešno zaključena izdaja nedvomno potrjuje zaupanje in podporo strategiji družbe, ki s svojimi širitvami v regiji JV Evrope dolgoročno načrtuje svojo rast in razvoj. Prav veliko zanimanje vlagateljev iz Velike Britanije in Nemčije potrjuje pomembnost te trženjske usmeritve in njenega uspešnega izvrševanja.

Drugi podatki o izdaji:

Coupon : 4.875%
Price : 99.225
Spread : ms+195 / b+234.2bps
Reference : DBR 4% 7/16 @ 107.90, HR 93%
Leads : BNP Paribas / CS
Docs : Standalone / Lux listing / 50k+1k / CoC
UoP : Refinancing of existing group debt
B&D : BNP Paribas

Podrobnejše informacije: Darinka Pavlič Kamien, vodja službe za odnose z javnostmi, Telekom Slovenije, pr@telekom.si