O-STA

Dom na Ptuju bogatejši za tri nove defibrilatorje

V skrbi za večje zdravje stanovalcev in njihovih svojcev, zaposlenih, drugih obiskovalcev Doma in vseh ostalih, ki skrbijo za svoje zdravje, se je vodstvo Doma v decembru 2009 odločilo, da bo svojim stanovalcem in ostalim občanom podarilo tri defibrilatorje.

Gre za aparat, ki se uporablja v primerih zastoja srca. Defibrilatorji so namenjeni tudi laičnim uporabnikom, saj vsakemu uporabniku dajejo govorna, tekstovna in slikovna navodila za celoten proces oživljanja. K defibrilatorju so priložene tudi elektrode za izvajanje defibrilacije, ki uporabniku omogočajo natančno nameščanje na pravo mesto. Elektrode vsebujejo tudi senzor za izvajanje masaže srca, ki omogoča pravilno izvedbo, saj aparat uporabnika zvočno opozarja na pravilnost izvajanja masaže. Defibrilatorju je priložena tudi dihalna maska, razkužilo, škarje, brivnik in kontaktni gel.

Zaposleni in stanovalci v enotah Doma na Ptuju, Kidričevem in v Muretincih so v ponedeljek, 28. 12. 2009 opravili izobraževanje na temo pravilne uporabe defibrilatorja.

Kljub natančnim navodilom, ki jih aparat navaja, pa vsakega uporabnika zvočno opozarja, da je potrebno zagotoviti nujno medicinsko pomoč na številki 112.

Defribilatorji bodo od januarja 2010 nameščeni v enotah Doma in bodo dostopni stanovalcem, zaposlenim, obiskovalcem in vsem ostalim, ki bi ga potrebovali v nujnih primerih do prihoda nujne medicinske pomoči.