O-STA

Opera Renske Nimfe

Če ste pred leti spregledali svetovno premiero velike romantične opere Jacquesa Offenbacha Renske nimfe, ki je navdušila tako številne kritike kot dobrih opernih izvedb željno občinstvo (kritiki cenjene revije Opernwelt so jo uvrstili med najboljše predstave leta 2005), potem nikakor ne smete zamuditi ponovitev, ki bodo na sporedu 12., 14. in 16. januarja 2010 ob 19. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Opera, ki je v resnici veljala za izgubljeno, je januarja 2005 v Ljubljani doživela ponovno rojstvo. Offenbach, ki je zaslovel s Hoffmannovimi pripovedkami, je Renske nimfe napisal za dunajsko Dvorno opero, kjer je bila leta 1864 krstno uprizorjena, vendar le v okrnjeni obliki, saj jo je moral skladatelj zaradi bolezni solista, ki bi moral peti tenorsko vlogo, precej spremeniti. Potem je niso videli nikoli več. Njena druga, koncertna izvedba 2002 na festivalu Francoskega radia v Montpellieru je bila popolnoma razprodana. Najsijajnejša glasba romantičnega obdobja je očarala občinstvo, ki je lahko le zaslutilo veličastnost njene odrske uprizoritve. In prav montpellierski uspeh je spodbudil umetniško vodstvo našega opernega gledališča, da skupaj z mednarodno zasedbo ustvarjalcev sprejme izziv in prvič v zgodovini postavi na oder opero v celoti.

Zgodba Renskih nimf je vpeta v zgodovinski okvir krvavih kmečkih vojn 1525 v Nemčiji in v pravljični svet starodavnih vilinskih bitij. Pripoveduje o nesrečni ljubezni in smrti kot neizbežni človekovi usodi.

Svetovno premiero opere v režiji Manfreda Schweigkoflerja in s solisti SNG Opera in balet Ljubljana ter premiero z mednarodno solistično zasedbo (13. in 14. januarja 2005) so spremljali številni domači in tuji tiskani in elektronski mediji. Predstava je prejela odlične ocene domače in mednarodne strokovne javnosti. Kot že omenjeno, so jo kritiki cenjene revije Opernwelt uvrstili celo med najboljše predstave leta 2005. Navdušenje se najbolje zrcali v njihovem pisanju, zato smo nekaj opažanj povzeli tudi na tem mestu.

"/.../Pred SNG Opera in balet Ljubljana lahko samo snamemo klobuk /.../." (Frankurter Allgemeine Zeitung).

"/.../Srečen je tisti, ki je smel doživeti to ponovno rojstvo. /.../ Glasbeno je ta dogodek skupnega prizadevanja prava senzacija /.../. (Orpheus)

"/.../Slovenska narodna opera zasluži najvišjo pohvalo, da je zdaj prvič scensko uprizorila izvirno verzijo tega pomembnega dela. Predvsem v glasbenem pogledu je bila ta premiera posebno veselje /.../." (Süddeutsche Zeitung).

Prva celovita scenska postavitev izjemnega Offenbachovega dela Renske nimfe je bila za celotno avtorsko in koprodukcijsko ekipo (SNG Opera in balet Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana in Festspielhaus St. Pölten) velik zalogaj in občinstvo, ki si je uspelo predstavo ogledati v času razprodanih ponovitev, je bilo nedvomno priča pravemu spektaklu, saj se je na odru zvrstilo več kot sto nastopajočih v fascinantnih kostumih Alana Hranitelja, na sceni Michaela Zimmermanna ter pod čarobno lučjo, ki jo je podpisal Andrej Hajdinjak.

V tokratnih ponovitvah Renskih nimf, ki bodo na sporedu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 12., 14. in 16. januarja 2010, se bodo predstavili solisti, operni in baletni zbor ter orkester SNG Opera in balet Ljubljana pod taktirko dirigenta Marka Gašperšiča. Prisluhnili bomo Martini Zadro, Urški Žižek, Eleni Dobravec, Mirjam Kalin, Branku Robinšaku, Marcu Hellerju k. g., Ivanu Andresu Arnšku, Jožetu Vidicu, Saši Čanu, Slavku Sekuliću k. g., Mateju Vovku, Norini Radovan, Rebeki Radovan, Tomažu Zadnikarju, Klemnu Šiberlu in drugim. Naj ob tej priložnosti omenimo, da se še posebej veselimo ponovnega gostovanja ameriškega tenorista Marca Hellerja, ki bo v alternaciji z našim solistom Brankom Robinšakom odpel vlogo Franca. Vloge Konrada pa se prav gotovo z nostalgijo in ponosom spominja naš baritonist Jože Vidic, saj ga je takrat prav ta kreacija izstrelila med slovenske operne zvezde in mu odprla pot na tuje operne odre. Kritiki revije Opernwelt so ga takrat razglasili za "pevsko odkritje leta".

Kot smo že omenili, opera Renske nimfe ne bi bila popolna brez sodelovanja baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Tokrat bomo v baletni vlogi Požigalca lahko občudovali mladega baletnika Lucasa Jerkanderja.

Skratka, v Gallusovi dvorani nas te dni čaka prava vizualno-zvočna poslastica, ki bo prav gotovo prijetno vznemirila vsa naša čutila. Zatorej srčno vabljeni k ponovnemu ogledu ene največjih odrskih uspešnic na Slovenskem, opere Jacquesa Offenbacha Renske nimfe!

Foto: SNG Opera in balet Ljubjana, Martina Zadro in zbor