O-STA

Organizacije zahtevajo več odprtih inovacij za naprednejšo trajnost: GreenXchange podprle organizacije Best Buy, Creative Commons, IDEO, Mountain Equipment Co-op, Nike, nGenera, Outdoor Industry Association, salesforce.com, 2degrees in Yahoo!

DAVOS, Švica--(BUSINESS WIRE)-Danes je 10 vodilnih organizacij objavilo vzpostavitev sistema GreenXchange (GX), spletnega tržišča, ki omogoča sodelovanje podjetij in izmenjavo intelektualne lastnine (IL), kar lahko vodi do novih trajnostnih poslovnih modelov in inovacij.

Novica je bila objavljena ob zajtrku srečanja predsednikov uprav na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici, kjer so organizacije pozvale druge korporacije, da se jim pridružijo pri odprtju svoje IL za hitro sledenje razvoja inovativnih rešitev pri trajnostnih izzivih.

"Podjetje Nike se bo danes obvezalo, da bo na GX za raziskave namestilo več kot 400 patentov, s čimer želimo dokazati, da smo prepričani, da je odprta inovacija najboljši način za spodbujanje trajnostnih inovacij," je povedal Mark Parker, predsednik uprave NIKE, delniške družbe. "Upamo, da bo to sprostilo nove inovacije in tako pripomoglo pri reševanju trenutnih ovir pri vprašanjih trajnosti."

Eden od primerov IL, ki bi lahko imel medsebojne koristi v industriji je okolju prijazna guma podjetja Nike. Guma, ki se uporablja pri izdelovanju obutve Nike vsebuje 96 procentov manj strupenih snovi kot v originalnem stanju. Z licenciranjem tehnologije na spletnem tržišču GX bi ta način izdelovanja obutve lahko začela uporabljati tud druga podjetja ali pa bi ga za izdelavo notranjih gumijastih cevi na kolesih hipotetično lahko uporabljalo podjetje Mountain Equipment Co-op. Tako bi Mountain Equipment Co-op lahko svoje okoljevarstvene izdelke na trg pošiljalo hitreje in ceneje, kot če bi to delali sami.

"V povezavi s trajnostjo je vloženega toliko dvojnega truda in zapravljenih toliko sredstev," je rekel John Wilbanks, podpredsednik za znanost pri podjetju Creative Commons, organizaciji, ki je odgovorna za vzpostavitev platforme, ki omogoča enostavno, hitrejšo in strokovno bolj učinkovito izmenjavo IL.

"Posameznikom, podjetjem, akademskemu svetu in raziskovalcem moramo olajšati sodelovanje in izmenjavo najboljše prakse da bi tako ustvarili in privzeli tehnologije, ki lahko rešijo globalne izzive trajnosti," je povedal Wilbanks.

10 ustanovnih partnerjev spletnega tržišča GX se glede sposobnosti odprtih inovacij in mrež sodelovanja obvezuje, da bodo vodili trajnostno inovacijo tako, da bo omogočala, da bodo njihove patentne tehnologije na voljo za raziskave in licenciranje. "Danes se bo podjetje Best Buy prav tako obvezalo, da bo na tržišču GX licenciralo patente in s tem povezane informacije in tako podprlo trajnostno inovacijo," je povedal Kal Patel, izvršni podpredsednik oddelka za hitro rastoče posle podjetja Best Buy.

Don Tapscott, soavtor knjige "Wikinomics" in predsednik podjetja nGenera Insight, je vizionar, ki je skupaj s trajnostnim poslovanjem in inovacijskim laboratorijem podjetja Nike navdihnil in pripomogel k ustvarjanju tržišča GX. Tapscott je povedal, "Deljenje določenega dela intelektualne lastnine je za dobro poslovanje podjetij vedno pomembnejše. GreenXchange je nov spodnji dom in z uvedbo odprte inovacije na področju trajnosti to ne bo pripomoglo le k boljšemu stanju našega planeta, temveč tudi k nadzoru stroškov in tekmovalnosti med podjetji, ki so njegove članice."

Podjetje nGenera Corporation bo z dobavitvijo tehnologije, ki bo podpirala "zasebne sobe", kjer se bodo imetniki in iskalci patentov lahko dogovarjali o prioritetni uporabi, pristojbinah o izkoriščanju patenta, omejitvah in drugih zaupnih podatkih, pospešilo proces inovacije GX.

GX je ustvarila ekipa razvijalcev platforme računalništva v oblaku organizacije salesforce.com, ki omogoča inovacijo sodelovanja v osrčju poslanstva GX. "Ustanovni člani si delijo vizijo za doseganje pozitivnih sprememb preko boljšega sodelovanja," je povedal Marc Benioff, predsednik uprave pri salesforce.com. "Spreminjanje sveta je nekaj, pri čemer morajo današnja vodilna podjetja aktivno sodelovati in ponosni smo, da smo del tega dosežka."

"Predanost tržišča GreenXchange k pospeševanju učne krivulje za energetsko učinkovitost, trajnostno tehnologijo in trajnostne poslovne navade je preko odprte inovacije spodbudila Yahoo!," je povedal David Dibble, izvršni podpredsednik oddelka za razvijanje in delovanje storitev podjetja Yahoo! Inc. "GreenXchange ustvarja medsebojno sodelovanje v industriji za povečevanje prevzemanja trajnostnih najboljših praks na način, ki je dober za naš planet ter za naše individualno poslovanje."

Prednost, pridobljena z nameščanjem intelektualne lastnine na GX je, da lastniki IL lahko izbirajo način licenciranja, ki jim je najbolj všeč - od prepoznavanja raziskav in funkcij do nekonkurenčne uporabe in enostavnih struktur pristojbin.

Cilj ustvarjanja intelektualne lastnine na vidnem in uporabnem mestu je pospeševanje razvoja zelene inovacije. Vzpostavitev tržišča GX je prvi korak na potovanju proti trajnejšim inovacijam; če svoje inovacije objavi več podjetij, to potovanje postane hitrejše. Več informacij o tem lahko najdete na spletni strani http://greenxchange.force.com/.

Kontakti

Nike Communications
Kate Meyers, +1 503-724-9086
kate.meyers@nike.com
ali
Mountain Equipment Co-op
Direktor oddelka za javne zadeve
Tim Southam, +1 604-707-4480
ali
nGenera Corporation
Predstavnica za odnose z javnostjo
Ann Reichert, +1 858-254-3676
ali
2degrees
Simon Frankum, +44 (0)1865 339431
simon.frankum@2degreesnetwork.com
ali
salesforce.com
Daylan Burlison, +1 415-609-7344
ali
Yahoo! Inc
Terrell Karlsten, +1 408-349-5528
terrellk@yahoo-inc.com

Vir: GreenXchange

To novico si lahko ogledate tudi na spodnji spletni strani:
http://www.businesswire.com/news/home/20100127005720/en