O-STA

Povratek na delovno mesto: kako ublažiti povratek nazaj na delovno mesto po dolgotrajni bolezni.

Berlin, 1. februar 2010

Povratek na delovno mesto: kako ublažiti povratek nazaj na delovno mesto po dolgotrajni bolezni. S sloganom "Delo. V sozvočju z življenjem.", želi dobrodelna organizacija Move Europe poudariti pomen duševnega zdravja na delovnem mestu.

Povratek na delovno mesto je pogosto zelo težek, zlasti po dolgotrajni duševni bolezni. Podatki Evropske komisije kažejo, da približno 93 milijonov aktivnega prebivalstva vsakoletno trpi za duševnimi motnjami. Povratek na delovno mesto lahko ublaži oseba, ki ji zaposleni zaupa, in s katerim je v idealnem primeru bila v stiku v času odsotnosti z dela. Normalna delovna storilnost se vzpostavlja postopoma, s povečevanjem delovnega časa glede na sposobnosti zaposlenega.

Če podjetje nima osebja za zaposlene s posebnimi potrebami oz. programa za ponovno uvajanje v delo, je uvajanje veliko težje ne samo za zaposlenega ampak tudi za delodajalca, ki tvega izgubo dragocenih veščin in izkušenj, ki si jih je zaposleni pridobil pri podjetju. Poleg negativnega vpliva na delovno okolje je treba upoštevati tudi finančne izgube.

Veliko podjetij, ki sodeluje z organizacijo Move Europe, je v svojo filozofijo vključilo ustanovitev uprave za ponovno uvajanje v delo. Skupina za ponovno vključitev v delovni proces, ki jo sestavljajo delavski svet, predstavniki delodajalca, predstavniki zaposlenih s posebnimi potrebami in zdravnik podjetja, lahko ustvari podporno mrežo, ki zaposlenemu pomaga pri povratku na delo po daljši odsotnosti.

Osma pobuda Evropske mreže za promocijo zdravja pri delu (European Network for Workplace Health Promotion - ENWHP), "Delo. V sozvočju z življenjem. Premaknimo Europo", želi poudariti pomen promocije duševnega zdravja po vsej Evropi. Vodilna evropska podjetja iz 20 držav bodo sodelovala v neodvisnem ocenjevanju dejavnosti, ki promovirajo zdravje, in predstavile svoje dobre prakse. V letih 2009 and 2010 je poudarek na promociji duševnega zdravja.

Kontakt:

Dr. Reinhold Sochert

ENWHP Sekretariat Nemčija

Telefon: +49(0)201 179 1279

e-pošta:sochert@bkk-bv.de

www.enwhp.de