O-STA

V erotični galeriji Račka igriva razstava z večpomenskim naslovom Let Me Fly, mlade umetnice Ane Čigon

S projektom se umetnica dotika erotike, pod vprašaj postavlja uveljavljene vzorce primernega seksualnega vedenja in uveljavljene vzorce dojemanja ženske

Celje, 1. marec 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 4. marca ob 19.00, v Galerijo Račka na Gosposki ul. 3, II. nadstropje, na otvoritev razstave Let Me Fly, mlade umetnice Ane Čigon. Kustosinja razstave, ki bo na ogled od 4. do 28. 3. 2010, je Irena Čerčnik.

S projektom Let Me Fly se umetnica dotika erotike, pod vprašaj postavlja uveljavljene vzorce primernega seksualnega vedenja in uveljavljene vzorce dojemanja ženske. Razstavo sestavljajo slike večjih in velikih formatov, majhne risbice (krokiji), kip in video. Najpogostejši motiv so moška in ženska telesa, njeno preizpraševanje razmerja med moškim in žensko, dojemanja ženskega telesa, ženskosti in seksualnosti, čutnosti in užitka in tudi čustvenosti pa je, kot je zanjo pogosto značilno, podprto z zbadljivostjo, ironijo in humorjem. Humor avtorica nasploh v svojem umetniškem delovanju razume kot močno in učinkovito orodje za nanašanje na različne družbene ali umetniške problematike. V slikah, ki predstavljajo glavnino razstave - za vse sta brez izjeme značilna figuralnost in pripovednost, se ukvarja tudi s samo materialno eksistenco slike, ki jo raziskuje skozi snovnost barve in skozi uporabo materialov, kot sta žamet in čipka. V nekaterih delih se s strategijo zamenjave subjekta referira na znana dela iz zgodovine moderne umetnosti: na Manetovo Olimpijo, ko v delu Olimpus situacijo radikalno preobrne in na mesto aktivne ženske postavi pasivnega moškega; na Gaughuinovo Besede hudiča, ko v Diptihu za Gauguina znova tematizira razmerje med moškim in žensko in izpostavi moč ženske ter na Courbetov Izvor sveta, kjer v svoji inačici namesto klasičnega nosilca uporabi žamet in sliko preko dotika interaktivno poveže z videom.

Ana Čigon (1982),

umetnica najmlajše generacije, ki je trenutno na podiplomskem študiju na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje (Universität für künstlerische und industrielle Gestaltung) v Linzu in je lani magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, se ukvarja s slikarstvom, videom in novimi mediji, v zadnjem času tudi s povezovanjem videa in plesa. V svoji delih je doslej poleg raziskovanja značilnosti posameznih medijev in možnosti njihovega združevanja obravnavala predvsem družbeni položaj in vlogo žensk, kot tudi položaj sodobne umetnosti in njene prezentacije. V Zavodu Celeia Celje - Centru sodobnih umetnosti Celje se je prvič predstavila leta 2008, ko je sodelovala na skupinski razstavi Premiera 17 v Galeriji sodobne umetnosti. Tokrat se predstavlja s samostojno razstavo Let Me Fly, ki jo je pripravila posebej za Galerijo Račka. Lani je bila finalistka nagrade Essl Award in finalistka in zmagovalka Nagrade skupine OHO, ki jo podeljuje zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Ljubljana v sodelovanju z newyorškima ustanovama Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding.

Fotografija:

Avtorica dela: Ana Čigon

Naslov dela:Olimpus

Več info: Irena Čerčnik, Kustosinja Likovnega salona Celje, tel.: 03 42 65 162, mobi: 051 681 993, e-mail:irena.cercnik@celje.si ter likovni.salon@siol.net