O-STA

25 let podjetja Trenkwalder: "Delamo na prihodnosti"

(Dunaj/Schwadorf, 4. marca 2010) - Inženir Richard Trenkwalder je odprl tehnično pisarno marca 1985, ko je bil še samostojni podjetnik. Zaradi pionirskega duha je kasneje v Avstriji vzpostavil takrat še nepoznan koncept začasne zaposlitve kot inovativnen model, ki je danes ključen steber fleksibilnega zaposlovanja po vsej Evropi. Danes je podjetje Trenkwalder s približno 450 podružnicami zastopano v 20 državah in razmišlja o nadaljnji širitvi v prihodnosti.

Po 25 uspešnih letih na trgu se je podjetje Trenkwalder, tako kot celotna industrija, znašlo na pomembnem razpotju. Po stalni rasti industrije v zadnjih desetletjih, se je celoten sektor začasne zaposlitve prvič lani zaradi trenutne gospodarske krize skrčil. Ob upoštevanju izboljšanja stanja na trgih se je podjetje Trenkwalder odločilo, da nadaljuje svojo mednarodno širitev, s katero želi v prihodnjih letih doseči vodilni položaj na trgih po vsej srednji Evropi. "Cilj je, da še bolj utrdimo prisotnosti družbe na evropskem trgu," pravi Richard Trenkwalder. Predpogoji za to so dosledni prihranki v notranjih strukturah, kot tudi prihod Alejandra Eduardoffa v upravo podjetja. Njegov prihod oktobra 2009 je v družbo prinesel njegove dolgoletne izkušnje na področju mednarodnega managementa, član uprave pa je postal 19. januarja 2010.

25 let stara zgodba o uspehu

Po diplomi s tehnične fakultete je Richard Trenkwalder (rojen leta 1948) nekaj let pridobival mednarodne izkušnje na področju gradnje industrijskih obratov v krajih, kot so Amsterdam in New York. Tam je spoznal model začasnega dela in ga kot pionir sklenil uvesti tudi v Avstriji. Kombinacija inženirskih storitev in začasnega dela je bila nekaj povsem novega in mu je omogočila uspešen začetek leta 1985, sprva kot samostojnemu podjetniku. V nekaj letih se je njegovo podjetje povečalo in postalo eno vodilnih podjetij za posredovanje zaposlovanja v srednji in vzhodni Evropi.

Širitev v vzhodni Evropi se je začela leta 1992, ko so odprli prvo mednarodno podružnico na Slovaškem. Vstop na trge sosednjih držav - Nemčije in Madžarske - se je je zgodila leta 1999. Z letom 2000, ko je podjetje doseglo vodilno vlogo na avstrijskem tržišču, se je začela pospešena širitev v srednji in vzhodni Evropi. Z dosledno ureditvijo poslovnih dejavnosti in ob naraščajočemu povpraševanju po inovativnih modelih začasne zaposlitve si je podjetje Trenkwalder zagotovilo vodilni položaj na trgu na Madžarskem in Slovaškem v letu 2004. Do leta 2005 je Trenkwalder odprl že približno 150 poslovalnic in je zastopan v Italiji, Češki, Sloveniji, Hrvaški, Poljski, Romuniji in Srbiji. Kot del prizadevanj za nadaljnjo širitev je Trenkwalder nadaljeval v jugovzhodni Evropi, vključno na Balkanu, v Grčiji in Turčiji. Podjetje Trenkwalder je trenutno prisotno v 20 državah v Evropi na več kot 450 lokacijah in je vodilno podjetje v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem. Najboljše leto doslej je bilo leto 2008, ko je celotna skupina zaposlovala 70.000 delavcev in ustvarila promet v višini 1,055 milijarde evrov.

Novi član uprave z mednarodnimi izkušnjami

Našli smo izkušenega managerja z mednarodnimi izkušnjami - Alejandro Eduardoff, diplomanta ekonomije. Po eni strani bo svoje znanje vlagal v nove prilagoditve notranjih struktur, ki predstavljajo hrbtenico širjenja na mednarodne trge, po drugi strani pa bo močno pripomogel k nadaljnji širitvi v vzhodni Evropi. Eduardoff pravi o svoji novi vlogi: "Ne samo, da se je veselim, ampak me tudi navdaja s ponosom, da se lahko pomagam podjetju Trenkwalder na dinamični poti do vodilnega podjetja na evropskem trgu. Kaže, da se bo industrija začasnega dela razcvetela v naslednjih nekaj letih in podjetje Trenkwalder bo gonilna sila tega razvoja. "

Začasna zaposlitev kot industrija prihodnosti

Industrialec dr. Rudolf Jurak, ki je s podjetjem povezan od leta 1999 kot predsednik nadzornega sveta, se spominja: "V nekaj letih se nam je uspelo preleviti iz lokalnega ponudnika v pomembnega akterja v srednji Evropi. Ko sem prevzel svoj mandat v nadzornem svetu, je bilo zaposlenih okoli 3200 ljudi v 40 mestih. Od takrat smo povečali število mest za več kot 10-krat in število zaposlenih za 50.000. Kot predsednik nadzornega sveta Stahlerzeugers Breitenfeld AG - vodilnega proizvajalca jekla v Avstriji - Jurak ceni začasno delo kot prožno orodje zaposlovanja. "Ta rast kaže, da ima začasno delo prihodnost, predvsem v industriji, da Avstriji in Evropi zagotovi položaj v svetovnem gospodarstvu."

Jasni cilji rasti

Vendar pa podjetje ni ušlo krizi brez posledic: "Od 2008-2009 smo se soočili z upadom števila zaposlenih za 53.000 in zmanjšanjem prometa za 790 milijonov evrov. Razlog za to je enostaven: Kot največji ponudnik se ukvarjamo z največjimi in najbolj intenzivnimi podjetji v smislu števila zaposlenih - zato, ker smo edino podjetje, ki lahko ponudi potrebne kadrovske zmogljivosti. Vendar pa so bili prav ti projekti tisti, ki so se ustavili prvi, ko je udarila recesija. Med njimi so naročila v avtomobilski industriji, ki so bila v številnih državah prekinjena na zelo kratki rok."

Študija o medsebojnem povezovanju kaže, da bo začasno delo kljub recesiji še naprej pridobivalo na pomenu v vseh panogah. Ustanovitelj podjetja in predsednik odbora Richard Trenkwalder zato jasno opredeljuje cilje za leto 2010 in naprej: "To krizo smo pričakovali in se tudi ustrezno pripravili. Stvari se začenjajo počasi sproščati, kar lahko vidimo v obliki rastočega povpraševanja. Na podlagi tega bomo nadaljevali z našo rastjo." Konkretno to pomeni, da bi bila lahko meja 70.000 zaposlenih presežena še do konca leta 2010.

Kontakt za medije:

Trenkwalder International AG

Irmgard Prosinger, Tel. +43 (0) 5 07 07-2200,
E-pošta: i.prosinger @ trenkwalder.com, www.trenkwalder.com