O-STA

Ponovno na sporedu balet Romeo in Julija

V baletu ROMEO IN JULIJA režiserja in koreografa Yourija Vàmosa, ki smo ga na našem odru z velikim uspehom premierno uprizorili natanko pred štirimi leti, sta ob odlični zasedbi plesalcev SNG Opera in balet Ljubljana v vlogah Romea in Julije še posebej zablestela naša solista Lukas Zuschlag in Ana Klašnja, ki ju poleg nespornih gibalnih kvalitet pri izražanju občutenja tragičnih veronskih zaljubljencev odlikujejo tudi nadpovprečne igralske sposobnosti. In v tem prav gotovo tiči razlog, zakaj sta se številnim ljubiteljem baleta pri nas ravno s tema vlogama vtisnila v spomin in se tudi med kritiki uveljavila kot vsestransko nadarjena mlada baletna umetnika. V drugih glavnih vlogah tega resnično slikovitega baleta se bo tudi tokrat predstavila raznolika paleta izvrstnih plesalcev ljubljanskega baleta: Petar Đorčevski, Alexandru Barbu, Iulian Ermalai, Lukas Jerkander, itd...

Sicer pa je najslavnejšo ljubezensko zgodbo vseh časov o ljubimcih iz Verone pred sedemdesetimi leti na baletni oder prenesel eden največjih skladateljev 20. stoletja Sergej Prokofjev. Z delom Romeo in Julija je ustvaril najbolj vznemirljive in pretresljive partiture v svojem večplastnem ustvarjanju, ki predstavljajo velik izziv za koreografe. Prva uprizoritev baleta je bila leta 1938 v Bernu v koreografiji Iva Váne Psote, priljubljenost pa je prinesla šele uprizoritev leta 1940 v leningrajskem Kirov teatru s slavno Galino Ulanovo v glavni vlogi in v koreografiji Leonida Lavrovskega. Balet se je sčasoma uvrstil med dela železnega baletnega repertoarja, po katerem z veseljem posegajo vsi baletni ansambli in koreografi. Na odru ljubljanske Opere je bil balet Romeo in Julija prvič uprizorjen leta 1968 v koreografiji Henrika Neubauerja, najnovejša uprizoritev (že peta po vrsti) pa je nastala v koreografiji in režiji znanega madžarskega koreografa Yourija Vàmosa. Svojo vizijo znanega baleta je postavil v italijansko mestece v trideseta leta prejšnjega stoletja, v čas nastanka glasbe Prokofjeva. Združil je klasični balet s sodobnimi trendi, kjer posebno izpovedno funkcijo najdejo roke, ki se prepletajo, trepetajo v dotikih dlani, se vijejo ali sekajo z ostro močjo in tolčejo s pestmi. Koreograf je ustvaril balet globokih čustev in prestižnega plesnega prelivanja, ki ga podčrtujejo čista vizualizacija, dinamično kadriranje prizorov in učinkovita režija.

Letos, torej, v prijaznem pomladnem mesecu aprilu, ponovno toplo vabljeni v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na ogled nesmrtne in nenehno navdihujoče Shakespearjeve zgodbe o mladih zaljubljencih iz Verone. Za vas smo pripravili dve predstavi baleta Romeo in Julija, ki bosta na sporedu v petek, 9. aprila 2010 ob 19.30 ter v soboto, 10. aprila 2010 ob 19.30.

Nakup vstopnic: Informacijsko središče in blagajna SNG Opera in balet Ljubljana;

T +386(0)1 2411766; Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD; T +386(0)1 241 73 22;

Cena vstopnic: 20, 19, 13, 11 EUR

Dodatne informacije: www.balet.si

SNG Opera in balet Ljubljana: Služba za komuniciranje;

Nataša Jelić; T (0)51 68 44 33, E press@balet.si