O-STA

Začela se je izvajati raziskava REUS 2010

Po lanskoletnem pilotnem prvem valu se je letos začel drugi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2010. Pri revidiranju anketnega vprašalnika in dopolnitvah na področju prevoza je sodeloval interdisciplinarni tim strokovnjakov s področja komuniciranja, raziskovanja in energetike iz 8 podjetij in inštitucij. Dodatno zagotovilo za kakovost in kredibilnost raziskave pa predstavlja novoustanovljeni strokovni svet raziskave REUS.

V raziskavi REUS 2010 poleg agencije Informa Echo, ki je pobudnik in nosilec raziskave, sodeluje sedem podjetij in inštitucij, ki so prispevala strokovno znanje, da bi raziskava omogočila čim bolj kakovostne rezultate. V drugem valu sodelujejo Arhea, Center za energetsko učinkovitost IJS, Eco Consulting, SURS, Valicon, Vites in Gradbeni inštitut ZRMK. Na osnovi izkušenj iz lanskega pilotnega vala raziskave REUS je bil narejen temeljit pregled anketnega vprašalnika, ki je razdeljen na 14 področij rabe energije v gospodinjstvih. Raziskava REUS 2010 vključuje ogrevanje in hlajenje, rabo električne energije, stanje stavb in soproizvodnjo, ki postaja aktualna tudi v gospodinjstvih. Ob temu je letos vključeno tudi področje rabe energije za prevoz. Preko obiskov na domu bo anketiranih najmanj 1000 gospodinjstev po vsej Sloveniji. Zbiranje podatkov na terenu bo potekalo do 28. junija. Rezultati raziskave REUS skupaj s strokovno interpretacijo pa bodo pripravljeni v začetku septembra.

Učinkovita raba in obnovljivi viri energije (URE in OVE) za individualne porabnike energije postaja vse bolj aktualna predvsem z vidika prihranka saj je energija, ki jo potrebujemo za ogrevanje in hlajenje, za delovanje številnih aparatov in za prevoz, velik strošek v vsakem gospodinjstvu. Vse večje zanimanje ter pripravljenost na investiranje v URE in OVE pa ustvarja dodatno dinamiko, ki spodbuja konkurenčnost na trgu z energijo in številnimi trošili od sijalk, aparatov pa do ogrevalnih sistemov in prevoznih sredstev.

Kontinuirana raziskava REUS je eden od treh neodvisnih programov, ki so jih razvili v agenciji Informa Echo z namenom spodbujanja URE in OVE. Druga dva sta kampanja "Energija si, bodi učinkovit" in Mreža poslovno-družbene koristnosti Sinergija. Namen raziskave REUS je omogočati vpogled v stanje trošil in stavb, spremljati trende ravnanja z energijo in pripravljenost za investiranje v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Rezultati raziskave ponudnikom energije, storitev in izdelkov, ki so povezani z rabo energije, ter javni upravi, predstavljajo dragocen vir spremljanja potreb trga in pripravljenosti za investiranje v URE in OVE. Več o raziskavi REUS si lahko preberete na spletnem portalu www.pozitivnaenergija.si .

Dodatno kakovost in kredibilnost raziskavi zagotavlja novoustanovljeni šest članski strokovni svet v sestavi:

  • mag. Djordje Žebeljan, HSE
  • dr. Marjana Zavrl Šijanec, Gradbeni inštitut ZRMK
  • Mojca Suvorov, SURS
  • Niko Martinec, Energetska zbornica
  • prof. dr. Peter Novak, Visoka šola za tehnologije in sisteme
  • mag. Stane Merše, Center za energetsko učinkovitost IJS

Več informacij o raziskavi REUS 2010:

Rajko Dolinšek

Informa Echo

Rajko.dolinsek@informa-echo.si

01 583 93 23, 031 688 423

www.pozitivnaenergija.si