O-STA

Mednarodna zveza pridelovalcev tobaka izpostavlja možnost izgube milijonov delovnih mest zaradi predloga Svetovne zdravstvene organizacije glede tobačnih sestavin

WASHINGTON, ZDA - (BUSINESS WIRE) - Mednarodna zveza pridelovalcev tobaka (ITGA) je danes izrazila ogorčenost nad uničujočimi učinki, ki bi jih na zaposlitev in preživetje milijonov pridelovalcev tobaka po svetu imel najnovejši nabor priporočil s strani okvirne konvencije za nadzor tobaka FCTC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Osnutki smernic FCTC v členih 9 in 10 priporočajo prepoved sestavin, ki se uporabljajo pri proizvodnji tobačnih izdelkov. Če bodo smernice dejansko izvršene, bi to privedlo do nezmožnosti prodaje cigaret iz mešanic tobakov, ki predstavljajo približno polovico svetovnega trga. Udarec za pridelovalce, ki gojijo različne vrste tobaka za te izdelke, bi bil dramatičen.

"Ta priporočila so pripravili birokrati, večinoma iz bogatih držav, ki o pridelavi tobaka ne vedo ničesar. Njihova priporočila bi lahko uničila na milijone pridelovalcev tobaka po vsem svetu," je povedal António Abrunhosa, generalni direktor ITGA. "Iz nekega nepojasljivega razloga so pridelovalci tobaka, torej ljudje, ki jih bodo smernice najbolj prizadele, izključeni iz kakršnekoli razprave. Zdi se, da še ministrstva za kmetijstvo in gospodarstvo ne vedo za potek razprav, ki se razvijajo v FCTC. Zdi se, da ni nobene prave uravnotežene zastopanosti ."

Številne države, vključno z nekaterimi najrevnejšimi, kot so Malavi, Zimbabve, Zambija in Tanzanija, se sedaj soočajo z možnostjo izgube milijonov delovnih mest in velikega upada izvoza tobaka. Gojenje tobaka je ključnega pomena za gospodarstva teh držav in ena redkih kmetijskih panog, ki so se v nedavni svetovni ekonomski krizi obdržale nad vodo. Najnovejše smernice, ki so jih pripravili birokrati v Ženevi, grozijo z uničenjem vsega tega brez jasne koristi.

"Te smernice so preprosto popolnoma napačne iz katerega koli zornega kota gledaš. Nihče mi ni pojasnil kako bo prepoved nekaterih sestavin cigaret in ignoriranje drugih dobro vplivala na zdrave ljudi," je povedal Roger Quarles, predsednik ITGA. "To bo katastrofa za tiste pridelovalce, ki gojijo liste za tradicionalne mešane izdelke."

"Ogroženo ni samo preživetje pridelovalcev tobaka," je dodal Abrunhosa. "V nekaterih delih sveta so od pridelovanja tobaka odvisne celotne skupnosti. Rad bi vedel kaj imajo birokrati povedati ljudem, katerih življenja bodo uničili brez kakršnega koli dobrega razloga."

ITGA zastopa več kot trideset milijonov pridelovalcev tobaka v Afriki, Aziji, Evropi ter Severni in Južni Ameriki. "Pozivamo vlade po vsem svetu, naj podprejo pridelovalce z razumnim pristopom in zavrnejo te nerazumne in za gospodarstvo potencialno uničujoče smernice."

Kontakt:
ITGA kontakt:
Brian McCormack, 202-534-1640
press@corporatepolitical.com