O-STA

V Celju bo tudi letos potekal projekt Poletje v Celju, knežjem mestu

Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje na osnovni Javnega poziva. Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2010 je omogočila Mestna občina Celje.

Prve prireditve bodo lahko obiskovalci obiskali že v prvih dnevih junija, prireditveni vrhunec pa se bo tudi letos zgodili v drugi polovici avgusta z dvodnevno srednjeveško prireditvijo na Starem gradu Celje. Projekt se bo zaključil 31. 8. 2010. Poletje v Celju, knežjem mestu je eden redkih, če ne celo edini slovenski projekt poletnih prireditev, ki ponuja pestro prireditveno dogajanje skozi vse tri poletne mesece (junij, julij ter avgust).

Programska zasnova letošnjega Poletja v Celju, ki poteka od 1. 6. do 31. 8. 2010 je koncipirana na način, ki nagovarja raznolike ciljne javnosti, ki bodo lahko v omenjenem terminu obiskovale zvrstno zelo raznolike prireditve. Velik poudarek program letos namenja družinam z otroci, ki bodo lahko uživale v pestrih prireditvah na Mestni plaži, ki se letos razteza vse tja do Osrednje knjižnice Celje.

SLOVESNA OTVORITEV POLETJA V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2010

KNEZ ULRIK

StrojMachine

VS (versus)

Maja Smiljanić Radić

V projektu Knez Ulrik 2010 so združili moči naslednji partnerji: nosilci projekta DZU Filter, Hiša kulture Celje in Zavod Celeia Celje ter soorganizatorji Zgodovinski arhiv Celje in Muzej novejše zgodovine Celje.

Zgodovina projekta Knez Ulrik:

Knez Ulrik je projekt celjskih kulturnih delavcev in ustanov, s katerim skušamo obuditi duha rodbine Celjskih in s skupnimi močmi ponovno opozoriti na našo slavno preteklost. Ulrik II. Celjski je bil zadnji predstavnik te mogočne rodbine. 9. novembra 1456 je bil žrtev atentata na beograjskem Kalemegdanu in ta dogodek je po spletu naključij bil tudi tema prvega snemanega filma na Balkanu "Knez Ulrik i Ladislav Hunjadi", ki se je leta 2003 našel na Dunaju. Iz ideje o projekciji tega filma je tako nastal obširen projekt, ki je združil tako rekoč vse ustvarjalne moči in generacije v Celju. Novembra 2008 je projekt Knez Ulrik dodobra razburkal slovensko kulturno sceno z odmevno projekcijo omenjenega filma, operno produkcijo Teharski plemiči, razstavo likovnih del mladih, s ponatisom povesti o Mlinarjevem Janezu ter razstavami in predavanji.

Pomembno:

V letu 2009 smo želeli postaviti projekt v Marijino cerkev, ki je neposredno povezana z rodbino Celjskih, a je bil zaradi nerazumevanja cerkvenih oblasti prepovedan!

Letošnji dogodek je repriza prepovedanega koncerta. Celje bo navkljub lanski odpovedi gostilo velikopotezni glasbeni projekt s srbsko organistko Majo Smiljanić Radić in unikatno slovensko zasedbo StrojMachine. Gre za kombinacijo različnih stilov glasbe, za preplet staro - novo, za nekonvencionalni pristop, ki bo v enkratnem okolju, ki ga nudi celjski Stari grad, dobil še večjo težo.

* Maja Smiljanić Radić je končala podiplomski študij na beograjski glasbeni fakulteti v razredu prof. Andrije Galuna. Sodi med najboljše srbske orglavke z izjemnim mednarodnimi referencami, tako v dodatnih izpopolnjevanjih kot tudi bogati koncertni dejavnosti (Romunija, Velika Britanija, Švica, Belgija, Francija, Poljska). Nastopa kot solistka in v povezavi z večjimi in manjšimi vokalno-instrumentalnimi zasedbami, sodeluje s številnimi solisti in dirigenti ter redno sodeluje pri večjih orgelskih festivalih doma in na tujem. Veliko snema za radio in televizijo, deluje kot glasbena publicistka in kritičarka za domače in tuje časopise. Leta 1996 je bila tudi soustanoviteljica društva orglavcev Ars Organi, Festivala orgelske glasbe Beograd ter prvega orgelskega oddelka v Srbiji, ki je začel leta 1995 delovati na Glasbeni šoli Stankovič v Beogradu. Obenem je tudi predavateljica na Fakulteti za glasbo v Beogradu.

Cena vstopnice, ki vključuje brezplačni prevoz na Stari grad Celje: 15 EUR. Vstopnice bodo v prodaji na TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 02 49 25 081, e-mail:tic@celje.si , TIC Stari grad Celje in na www.vstopnice.com . Na dan prireditve bodo vstopnice na voljo pred vhodom na Stari grad Celje. Avtobusni prevozi na Stari grad Celje in nazaj so brezplačni. Odhod prvega avtobusa iz stare avtobusne postaje ob 20.45.

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

PESTRA PROGRAMSKA PONUDBA NA STAREM GRADU CELJE

Stari grad Celje bo obiskovalcem v poletnih mesecih poleg že prepoznavnega program Žive zgodovine ponujal tudi odlične prireditve. V goste prihajajo: Uroš Perić s kvartetom, Klapa Bonaca iz Šibenika, Zoran Predin & Gypsy Swing Band, Neisha & InQuartet, Josipa Lisac, Pevski zbor Orfej Laško. V sodelovanju s SiTiTeatrom iz Ljubljane pripravljamo Večere komedije na celjskem gradu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstave: Fotr (Lado Bizovičar), Jamski človek (Uroš Fürst), Od tišine do glasbe (Jure Ivanušič), Laži, ampak pošteno (Borut Veselko). Med prireditvami, ki se bodo zgodile, bo tudi privlačen Orientalski večer s plesalko Djamilo (vstop prost) ter koncert v čast 40. obletnici glasbenega delovanja Igorja Korošca (vstop prost). Vrhunec bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo dežela Celjska vabi zadnji vikend v mesecu avgustu. Za tiste, ki radi prijetno združijo s koristnim pa smo, skupaj z organizatorjem dogodka 1. Celjski športni vikend pripravili Nočni pohod z baklami na Stari grad Celje.

NEKAJ ZANIMIVOSTI IZ PROGRAMSKE PONUDBE POLETJA

  • "AFRIKA V CELJU", 5. in 16. 6. 2010

Prostor Mestne plaže je odličen prireditveni ambient, ki omogoča, da lahko vanj umestimo zares raznolike prireditvene nagovore. V letošnjem letu smo se odločili, da obiskovalcem poskusimo pričarati čar življenja in utripa Afrike. Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali predstavo Obisk v afriški vasi - plesno glasbeno predstavo z vzgojno - izobraževalno vsebino in aktivnim sodelovanjem otrok. Prav tako si bomo lahko ogledali nastop ženske tolkalne skupine Djembabe in glasbeno - ritmično pravljico oziroma šaljivo - poučno afriško impresijo Slišal sem boben tolči , ki je duhovit preplet nošenih lutk v afriškem stilu in senčnih lutk savanskega živalskega sveta.

· DŽJEZZ, mednarodni festival knežjega mesta 2010, 9. - 11. 6. 2010

V knežje mesto prihaja prvi mednarodni festival jazz glasbe, poimenovan DŽJEZZ 2010, ki se bo odvijal od 9. do 11. junija. Na povabilo Jazz društva Celje in Hiše kulture Celje ter pokroviteljev dogodka bodo na festivalu nastopila ugledna imena iz sveta jazza

  • POLETNA MUZEJSKA NOČ; CELJSKI MUZEJI IN GALERIJE, 19. 6. 2010

Že tradicionalna, deveta akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč predstavlja muzejsko-galerijske in druge kulturno umetnostne ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa.

  • NA OGLED DOPOLNJENA ZBIRKA EROTIČNIH PREDMETOV "GRDA RAČKA";

RAČKA, GALERIJA EROTIKE, 1. 7. 2010

Po odmevni otvoritvi zbirke erotičnih predmetov z duhovitim naslovom "Grda Račka" v lanskem letu, v poletnih mesecih ponujamo na ogled dopolnjeno zbirko. Še vedno velja poziv, da če imate kakšen zanimiv erotičen predmet, ki ga spremlja tudi izvirna zgodba, nam ga poklonite. Prosimo vas, da zgodbo prenesete na papir in nam jo podarite skupaj s predmetom.

  • TUDI LETOS NADALJUJEMO SODELOVANJE Z ANO MONROE, MEDNARODNIM FESTIVALOM ULIČNEGA GLEDALIŠČA; MESTNA PLAŽA, 1., 4., 7. in 10. 7

Po lanskoletnem uspešnem sodelovanju tudi letos v naše mesto prihajajo ulični artisti, ki bodo s svojimi zgodbami navduševali še tako zahtevne gledalce.

  • V CELJE PRIHAJA KLOVNBUFOVA VESELA KARAVANA ZAVODA BUFETO, LJUBLJANA; VODNI STOLP, 9. 7. 2010 ob 18.00

Klovnbufova vesela karavana je s svojim edinstvenim in kakovostnim programom zanimiv, privlačen ter primeren dogodek za najširši krog občinstva, saj podobnega dogodka, ki bi pokrival sodobne klovnske prakse na profesionalnem nivoju in v sodelovanju z vrhunskimi tujimi umetniki s tega področja pri nas ni.

  • MESTNA PLAŽA PLEŠE; MESTNA PLAŽA - OSREDNJA KNJIŽNICA CELJE, 10. 7. in 10. ter 26. 8. 2010

Prvič smo na Mestni plaži zaplesali lansko leto in za ples navdušili tudi tiste, ki so same sebe imeli za neplesalce. V letošnjem letu Plesni klub Flamenco in Zavod Celeia Celje vabita k obisku treh zares zelo zanimivih plesnih večerov, ki bodo letos na vrtu kavarne pred Osrednjo knjižnico Celje. Za učenje plesnih korakov bosta skrbela priznana celjska plesna pedagoga Branko in Polona Podergajs Siussi.

· KINO POD ZVEZDAMI 2010 V LAPIDARIJU POKRAJINSKEGA MUZEJA CELJE NA SAVINJSKEM NABREŽJU OTVORITEV LETNEGA KINA: 2.7.2010 ob 22:00

Vstopnine ni. V primeru slabega vremena je projekcija v Osrednji knjižnici Celje.

Predfilm na vseh projekcijah letnega kina 2010: Celje FOKUS, avtorji: Nik Jarh, Samo Letonja, Gašper Domjan in Matej Gorjup.

MESTNA PLAŽA LETOS VKLJUČUJE TUDI PODROČJE OSREDNJE KNJIŽNICE CELJE

Mestna plaža na Savinjskem nabrežju bo tudi letos nadaljevala s svojim poslanstvom : sonce, voda, zrak svoboda: uživajmo življenje, ki ga bomo še dodatno nadgradili z zares pestro paleto dogodkov za vse starosti in okuse.

TUDI V LETU 2010 UVAJAMO NOVO PRIREDITVENO PRIZORIŠČE; PLAŽA OB JEZERU

Glede na izjemno pozitivne odmeve, ki smo jih bili v lanskem letu deležni za uvedbo nove lokacije ob Savinjskem nabrežju, ki smo jo poimenovali Mestna plaža, smo se letos odločili, da trend urbanih plaž iz mesta "preselimo" v predmestje in sicer v idilično okolje Šmartinskega jezera. Novo prizorišče Plaža ob jezeru bo navduševala predvsem družine z otroci in seveda vse mlade po srcu. Odlični poletni napitki, senca pod krošnjami dreves, impozanten pogled na jezero in pestra programska ponudba bosta razveseljevala obiskovalce od junija do konca poletja in še dlje, če bo vreme lepo ...

VIŠINA SREDSTEV NAMENJENIH ZA REALIZACIJO PROJEKTA POLETJE V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2010

Ø Sredstva namenjena za program: : 38.000 EUR

Ø Sponzorska sredstva: 15.000 EUR

POKROVITELJI POLETJA V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2010

Ø Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2010 poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ø Medijska pokrovitelja: Radio Fantasy (ekskluzivni radijski pokrovitelj) ter Novi Tednik & Radio Celje (ekskluzivni časopisni pokrovitelj)

Ø Pokrovitelji: Simbio, Banka Celje, Geodetski zavod Celje d.o.o., VOC Celje d.d., CMCelje d.d.

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2010 spremlja brošura, ki bo izšla v nakladi 6000 kom in bo dostopna na TIC Celje, Krekov trg 3, na TIC Stari grad Celje, pri organizatorji posameznih prireditev ter na spletnih straneh www.celeia.info.

Oglaševanje prireditev, ki se bodo odvijale na Starem gradu Celje, se bo izvajalo z uporabo transparentov na Starem gradu Celje in na pročelju Celjskega doma.

Oglaševanje na plazmi v TIC Celje in TIC Stari grad Celje.

Oglaševanje prireditev se bo odvijalo tudi s pomočjo uporabe Facebooka (Stari grad Celje; Poletje v Celju, knežjem mestu 2010).