O-STA

3. Baletni dnevi na Prešernovem trgu v Ljubljani

11.6. do 18.6. 2010

SPORED BALETNIH DNI

Petek, 11. junija 2010, Španski borci

HOMMAGE PINI BAUSCH

Odprtje razstave v sodelovanju z Goethejevim inštitutom Ljubljana

S to razstavo se poklanjamo lani preminuli legendarni nemški plesalki, koreografinji in pedagoginji Pini Bausch (1940-2009), ki je plesni prostor zaznamovala s povsem izvirnim plesnim izrazom in prenovo plesnega gledališča (tanztheater).

Petek, 11. in nedelja, 13. junija 2010, ob 21. uri, Prešernov trg

GALA KONCERT BALETNIH ZVEZD

Umetniški vodja večera in zasnova koncertnega sporeda: Jaš Otrin

Gostje solisti: Bridget Breiener, Wieslaw Dudek, Joseph Gatti, Ivan Gil Ortega

Solisti SNG Opera in balet Ljubljana: Ana Klašnja, Tjaša Kmetec, Bojana Nenadović Otrin, Rita Pollacchi, Joseph Bunn, Peter Đorčevski, Lukas Zuschlag

Spored Baletnih dni, ki jih že tretje leto zapored pripravlja SNG Opera in balet Ljubljana, se bo na romantičnem predpoletnem prizorišču Prešernovega trga začel s slavnostnim koncertom baletnih zvezd. Na njem se bodo gostje solisti in solisti ljubljanskega baleta predstavili z nastopi v najbolj prepoznavnih baletnih odlomkih in plesnih točkah priznanih koreografov na glasbo znamenitih skladateljev od Bacha do legendarnega Michaela Jacksona.

Sobota, 12. junija 2010, ob 21. uri, Prešernov trg

Ponovitve: 14., 16. in 18. junija ob 21. uri

LABODJE JEZERO

Ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu

Glasba: Peter Iljič Čajkovski,

Koreografija in režija: Bojana in Jaš Otrin

(po koreografskih citatih Ivanova, Petipaja in njunih naslednikov)

Scenografija: Andrej Stražišar

Kostumografija: Leo Kulaš

Oblikovanje luči: Andrej Hajdinjak

Baletni mojstri: Mojca Kalar, Claudia Sovre, Viktor Isajčev

Plešejo:

Julija Primic: Rita Pollacchi

France Prešeren: Tomislav Petranović k. g.

Matija Čop: Lukas Zuschlag

Ana Jelovšek: Tjaša Kmetec

Julijina mama: Monika Dedović

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana

Eden najbolj priljubljenih baletov vseh časov Labodje jezero na znamenito poetično glasbo P. I. Čajkovskega je že več kot 130 let stalnica repertoarjev baletnih ansamblov po vsem svetu.

Koreografski par Bojana in Jaš Otrin je starodavno legendo o iskanju nedosegljive ljubezni, lepote in popolnosti na novo predelal in jo nadgradil ter prepletel z utrinki iz življenja slovenskega pesniškega velikana Franceta Prešerna. Izhodišče je bila predvsem njegova nedosegljiva ljubezen do Primčeve Julije, pesnikove muze, ki je prebudila njegovo dušo in ga navdihnila z božansko ustvarjalnostjo.

Nedelja, 15. junija 2010, ob 21.30, Prešernov trg

Ponovitev 17. junija ob 21. uri

URBANOBALET

Ciklus Mladi koreografi

Priložnosti za razvoj slovenske koreografske umetnosti je vedno premalo, zato je možnost okušanja čarov izvedbe krstne baletne koreografije na poklicnem odru še toliko bolj pomembna. S ciklom Mladi koreografi vnašamo skupaj z mladimi ustvarjalci v slovenski baletni in sodobni plesni prostor svež duh in način razmišljanja.

NEVERLAND ING

Koncept in koreografija: Sanja Nešković Peršin

Avtor glasbe: Sašo Kalan

Kostumografija: Uroš Belantič

Oblikovanje luči: Andrej Hajdinjak

Strokovna sodelavka: Barbara Novakovič

Asistentka kostumografa: Urška Recer

Baletna mojstrica: Claudia Sovre

Plešejo:

Kristina Aleksova, Mojca Bandelj, Ana Klašnja, Tjaša Kmetec, Bojana Nenadović Otrin, Rita Pollacchi, Joseph Bunn, Petar Đorčevski, Lukas Zuschlag

Sanja Nešković Peršin, dolgoletna članica in solistka ljubljanskega baletnega ansambla, je tudi koreografinja in avtorica na področju scenskih umetnosti. Sodelovala je z različnimi gledališči, oblikovala gib za različne video produkcije, številne gledališke predstave ter plesala v mnogih sodobnih plesnih uprizoritvah. S svojim umetniškim izrazom prinaša v slovenski plesni prostor inovativen pristop, ki se napaja tako v klasični baletni tehniki kot v sodobnejših plesnih izrazih. Za svojo koreografijo je našla navdih v mislih znamenitega francoskega filozofa Jeana Baudrillarda.

COMFORT ZONE (OBMOČJE UDOBJA)

Ideja, koncept in koreografija: Kjara Starič

Glasba: Exciting Solace

Avtor glasbe: Francis Coates III.

Kostumografija: Almina Duraković

Vizualna podoba: Jasna Hribernik

Umetniški sodelavec: Tomaž Letnar

Baletna mojstrica: Mojca Kalar Simić

Plešejo:

Georgeta Capraroiu, Joseph Bunn

Bojana Nenadović Otrin, Petar Đorčevski

Tjaša Kmetec, Lukas Zuschlag

Kristina Aleksova, Mojca Bandelj, Sorina Dimache, Eva Gašparič, Rita Pollacchi, Ana Klašnja, Nina Ogrinc, Lejla Pantić Šindrić

Alexandru Barbu, Lucas Jerkander

Kjara Starič je mlada avtorica, plesalka in koreografinja, ki se je šolala v Ljubljani, pozneje se je posvetila pridobivanju znanja sodobnih plesnih tehnik, moderni balet pa je postal bit njenega plesnega izražanja. Zadnja leta, razpeta med Ljubljano in New Yorkom, nadgrajuje svoje plesno in koreografsko znanje. V svoji koreografiji razmišlja o vedenjskem stanju, t. i. območju udobja, stanju duha, ki nas onemogoča pri izbiri drznejšega in s tem zanimivejšega načina življenja.