O-STA

Petrol slovesno položil temeljni kamen za začetek gradnje skladišča naftnih derivatov na Kosovu

Skupina Petrol intenzivno izvaja razvojne projekte na področju JV Evrope. Z novimi skladiščnimi kapacitetami do še večje zanesljivosti in boljše kvalitete.

________________________________________________________________________

Priština, 9. junij 2010 - Družba Petrol OTI Slovenija je danes v Prištini slovesno obeležila položitev temeljnega kamna za skladišče naftnih derivatov. Skladiščne kapacitete so življenjsko pomembne za dolgoročno rast in razvoj skupine Petrol, tudi na trgih JV Evrope. Polaganja temeljnega kamna sta se kot častna gosta udeležila tudi ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije in Republike Kosovo, Samuel Žbogar in Skender Hyseni.

________________________________________________________________________

Naftno-trgovska dejavnost predstavlja temeljno poslovno dejavnost skupine Petrol. Odgovornost za zanesljivo oskrbo in najvišjo kvaliteto proizvodov pa lahko podjetje uresničuje zgolj s tehnološko dovršenimi skladiščem. Dolgoročna zagotovitev skladiščnih kapacitet predstavlja pomemben strateških cilj, saj si tako Petrol zagotavlja večjo konkurenčnost in tudi večjo neodvisnost pri nabavi. Učinkovita nabava in logistika sodita med ključne dejavnike, ki omogočajo izpolnjevanje ambicioznih strateških ciljev, ki si jih je zadala družba.

Z današnjim slavnostnim dogodkom se začenja gradnja skladišča naftnih derivatov na Kosovu. Petrolovo skladišče v Prištini bo imelo 7000 kubičnih metrov (4 rezervoarji po 1500 kubičnih metrov in dva rezervoarja po 500 kubičnih metrov) skladiščnih kapacitet. Gradnja bo zaključena predvidoma v prihodnjem letu, celotna investicija pa bo znašala približno 5 milijonov evrov.

"Sodelovanje med slovenskim in kosovskim gospodarstvom ima bogato tradicijo. Naša zgodba je zgodba o skupni preteklosti in zgodba za skupno prihodnost. Glavna strateška usmeritev razvoja skupine Petrol na kosovskem trgu je zagotavljanje dolgoročne rasti družbe Petrol OTI Slovenija. Vodila pri našem skupnem delu pa ostajajo skrb za najvišjo kakovost naftnih derivatov, izdelkov in storitev, ter poslovna odličnost." je ob današnjem dogodku podaril predsednik uprave družbe Petrol Aleksander Svetelšek.

Nazmi Bytiqi, predsednik upravnega odbora družbe Petrol OTI Slovenija pa je ob slavnostnem dogodku dejal: "Mlada Kosovska država ima sprejet moderen zakonodajni okvir. Za življenje prebivalcev pa je najpomembnejše njegovo izvajanje. S tem mislim predvsem na predpise in regulative na področju kakovosti derivatov, varstva okolja in izpolnjevanje visokih tehnoloških standardov. Družba Petrol OTI Slovenija lahko vse to prebivalcem Kosova dejansko tudi ponudi."

Današnje slovesnosti v Prištini so se udeležili številni poslovni partnerji, predstavniki slovenskih podjetij na Kosovem in številni ugledni gostje s Kosova in iz Slovenije. Slavnostni dogodek sta pospremila tudi ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije in republike Kosovo, Samuel Žbogar in Skender Hyseni.

Gradnja skladišča naftnih derivatov pa ni edina investicija Petrola v letu 2010. Družba načrtuje in že izvaja pomembna vlaganja v energetiko in infrastrukturo. Širila in obnovila bo mrežo bencinskih servisov, poleg omenjenega skladišča naftnih derivatov v Prištini pa namerava zgraditi tudi skladišče plina na Hrvaškem.

Petrol na Kosovu

Petrol je na Kosovu prisoten od leta 2007. Družba Petrol OTI Slovenija je v 51% lastni družbe Petrol d.d., Ljubljana in v 49% lasti družbe OTI C.O.J.S.C. Priština. Osnovna dejavnost družbe je trgovina s proizvodi iz nafte na območju Kosova. Trenutno družba Petrol OTI Slovenija posluje s štirimi bencinskimi servisi. Do konca leta 2010 načrtuje povečanje maloprodajne mreže na sedem bencinskih servisov, srednjeročni cilj pa je maloprodajna mreža, v katero bo povezanih šestnajst bencinskih servisov. Poleg tega želimo maloprodajni trg nadgraditi s pomembnim deležem v veleprodaji.

* * * * * * * *

Dodatne informacije:

Jan Dobrilovič, +386 51 691 223

jan.dobrilovic@petrol.si