O-STA

Zaključek jubilejnega, dvajsetega likovnega natečaja Otroci odraslim

Ljubljana, 16. 06. 2010 - Z zaključno prireditvijo na Ljubljanskem gradu, se je v petek 11. junija končala akcija Otroci odraslim, ki jo je letos že dvajsetič zapored organizirala družba Petrol. Strokovna komisija je letos nagradila 265 likovnih del, nagrade sta otrokom na slovesnosti ob prisotnosti njihovih staršev in mentorjev podelila predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek in minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič.

Dvajseti likovni natečaj Otroci odraslim, ki je letos potekal pod sloganom Morje idej, je ponovno presegel svoj namen. V družbi Petrol so najmlajše še enkrat več aktivno vzpodbudili k razmišljanju o pomembnosti odgovornega ravnanja z okoljem in tako tradicionalnemu in največjemu likovnemu projektu za otroke v Sloveniji in zamejstvu vtisnili še globlji pečat. Letošnjemu ustvarjanju se je priključilo kar 256 šol in vrtcev ter drugih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Tonka Tacol, mag. Tomaž Gorjup in dr. Beatriz Tomšič Čerkez, je imela letos še posebej zahtevno nalogo pri izboru nagrajencev, saj je pregledala rekordno število prispelih del. Teh je bilo letos kar 2871. Otroci so z raznolikimi likovnimi tehnikami ustvarjali na temo varovanja okolja. Njihove umetnine so različnih oblik in formatov, tudi poti nastajanja so raznolike. Skupna pa jim je sproščenost in igrivost v idejah in slogih ter otroški, a odgovoren in inovativen pogled na pereče okoljske probleme.

Zaključne prireditve se je udeležilo več kot 300 otrok ter njihovih staršev in mentorjev. Na prireditvi so zbrane goste nagovorili gospod Aleksander Svetelšek, predsednik uprave družbe Petrol, minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič ter Jani Möderndorfer, ljubljanski podžupan, nato pa je sledila dolgo pričakovana podelitev diplom. Nagrajencem je osebno čestital tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

V popoldansko aktivno druženje je otroke in njihove starše pospremila glasbena točka pevke Alye, vsi radovedni pa so se lahko preizkusili v fotografiranju in izdelavi fotografij ter v različnih ročnih spretnostih v okviru tematskih ustvarjalnih delavnic. Nagrajena dela, ki so razstavljena v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani, bodo na ogled vse do 24. junija 2010.

Dodatne informacije:

Žiga Fišer, 01/4714-546

ziga.fiser@petrol.si