O-STA

Galerija erotike Račka vabi k ogledu dopolnjene zbirke erotičnih predmetov Grda Račka

Sodelovanje pri nadaljnji graditvi zbirke je seveda še vedno odprto. Svoj prispevek k zbirki nam posamezniki lahko prinesejo ali pošljejo, z imenom ali anonimno, kadarkoli v času trajanja razstave ali kasneje.

Celje, 6. Julij 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 9. 7. 2010, ob 20.00 v Galerijo Račka na Gosposki ul. 3, II. nadstropje, na otvoritev dopolnjene zbirke erotičnih predmetov Grda Račka. Še vedno velja,da je sodelovanje pri nadaljnji graditvi zbirke zelo zaželeno. Svoj prispevek k zbirki nam posamezniki lahko prinesejo ali pošljejo, z imenom ali anonimno, kadarkoli v času trajanja razstave ali kasneje. Razstava bo na ogled do konca avgusta 2010. Razstava se uvršča v sklop prireditev Poletja v Celju, knežjem mestu 2010. Medijski pokrovitelj Poletja v Celju, knežjem mestu 2010: Radio Fanatsy. Pokrovitelji: Simbio d.o.o., Geodetski zavod Celje d.o.o., CM Celje d.d., VOC Celje d.d. in Banka Celje d.d..

Galerijo erotike - Račko smo odprli 17. decembra 2005. Nekoč med uporabniki precej razvpit peep show smo spremenili v galerijski prostor z minimalnimi posegi in tako ustvarili prostor, ki še vedno s številnimi elementi - ohranjene so peep show kabine, oder z drogom za plesalko itd., označuje njegovo nekdanjo dejavnost. Galerija Račka je tako od trenutka odprtja namenjena predvsem umetnosti, ki se tako ali drugače ukvarja z erotiko, izziva sodobno seksualno (ne)moralo, jo komentira, upodablja, nakazuje, jo prikazuje brez zadržkov ali jo sramežljivo skriva, da bi jo naredila še bolj privlačno.

Ker je erotika dejavnost, ki ji posvečamo precej fizične in mentalne energije, eksperimentiranja, želja, upov, sanj, projekcij ... in ker preprosto ni človeka brez erotične izkušnje, smo se odločili, da oblikujemo Grdo Račko, zbirko erotičnih predmetov. Njena zasnova temelji na nastajanju zbirke s pomočjo sodelovanja posameznikov in na ideji, da s podarjenimi predmeti ohranimo sledi najrazličnejših iger, čustev in spominov, povezanih z erotičnimi podvigi, spodrsljaji, nameni in pričakovanji posameznikov in z njimi razkrijemo domiselnost (ali nedomiselnost) in raznolikost najrazličnejših intimnih svetov. Zbirka je projekt v nastajanju, zanjo je značilna odprta struktura, saj se dopolnjuje in izgrajuje z vedno novimi predmeti. Nekateri bodo odšli, eni za vedno ostali in vedno novi prihajali. Večino razstavljenih predmetov od fotografij, videov, pisem, spodnjega perila do daril in spominkov, ki so nam jih poslali zvečine anonimni posamezniki, spremlja tudi njihovo pojasnilo, zakaj so izbrali ravno ta predmet.

Vlogo muzejskega eksponata so doslej že pridobili mala ženska knjižica s seznamom ljubezenskih zmenkov v Ljubljani leta 1960, serija koledarjev z nagicami iz avtomehanične delavnice, fotografska serija obutih, oblečenih in golih stopal, elektronsko povabilo na ljubezenski zmenek v Portorožu. V zbirki si boste lahko ogledali tudi delček posnetka, ki je nastal na celjskih mestnih ulicah v času snemanja pornofilma z La Toyo na Starem gradu Celje in film "Dečki" - prvi slovenski film z gejevsko vsebino avtorja Stanka Josta.

Med nove pridobitve Zbirke Grda Račka, ki je bila prvič predstavljena decembra 2009 in se je z novimi prispevki širila iz meseca v mesec, so tudi posebej zanjo letos narejena umetniška dela predvsem slovenskih avtorjev.


Fotografija: Mala ženska knjižica s seznamom ljubezenskih zmenkov v Ljubljani leta 1960 (iz arhiva Galerije erotike - Račke)


Več info: Irena Čerčnik, kustosinja, tel. 03 42 65 162 in 051 681 992, 051 681 993, irena.cercnik@celje.si