O-STA

Poletje v Celju, knežjem mestu 2010 vabi k obisku dogodkov na Vodnem stolpu: Večer srednjeveške poezije, 17. 8. 2010 ob 20.00

VODNI STOLP

Torek, 17. 8. 2010, ob 20.00

VEČER SREDNJEVEŠKE POEZIJE

Uvodnik v trubarščini pripravila: Breda Mulec

Poezija: Sabina Hvastija - Saya / Mateja J. Hočevar - Gabrijela

Vitez: Zlatko Jesenik

Režij: Peter Boštjančič

Scenarij: Mateja J. Hočevar

Scenografija in kostumi: Sabina Hvastija

Ton: Iztok Kolarič

Luč: Darijan Blagovič

Začaral vas bo čas temnih kamric in srečanje s časom večne ljubezni in spletk: "Hrepenenje in strast teh dveh mladenk, je zlito v verzih. Tukei sta zdei plemeniti dečli Gabrijela inu Saya, s katermi se Bug, ta Usoda nakuliku jegra ... Obe sta umeitelni inu umeita pisati v raymih inu sta dečli, kir lubita, inu tu eniga samiga, tiga istiga moža."

( B. Mulec )

Kadar vstopamo v pretekle svetove, nas zmeraj vznemirja občutenje in prisotnost neznanega. Ne vemo, kdaj in kje se srečamo s seboj. Ne vemo, kdo bo potoval z nami. Vemo le, da smo tam že bili. Nekdaj. Imeli drugo ime, se nasmehnili nekomu drugemu in odprli srce vedno prisotni ljubezni. Brezčasni ljubezni, ki ogreje s čarobno toploto in omreži, zavrti življenje. Intimnost poezije, ta enkratna pripoved notranjega sveta, glasbe miselnega odra, nam ponuja možnosti prehoda, spreminjanja v času in tudi v prostoru. Oblečena v srednjeveško opravo, ob soju sveč prizna brezčasnost verzov, se razlije in sede na klop k obiskovalcu ali poslušalcu. Pesnici Mateja/Gabriela in Sabina/ Saya se spogledljivo vendar nežno podajata v samo središče ustvarjalnega vrelca, ki ga je vzpodbudil moški. Njuni dialogi, ki niso nujno odgovor ali spoznanje, se prepletajo, vzpenjajo, zadevajo ob čeri, jočejo in smejejo. So kot naključja in so povezava.

Vstop prost.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Celjskem domu.