O-STA

Solarni strešnik si uspešno utira poslovno pot na zahteven ameriški trg

Ljubljana, 3.1.2002

Solarni strešnik, mednarodno nagrajena slovenska inovacija in Okoljski izdelek leta 2001 v Sloveniji si uspešno utira poslovno pot na zahteven ameriški trg


Odličnost Solarnega strešnika ni potrjena zgolj preko v preteklosti prejetih odličij. Slovenska inovacija, promovirana v organizaciji slovenskega podjetja Gea-SOL d.o.o. iz Ljubljane je vzbudila precejšnje zanimanje zahtevnega ameriškega trga.

Obisk pri ameriških poslovnih partnerjih konec decembra 2001 je izkazal zainteresiranost za prenos slovenskega znanja in izkušenj za proizvodnjo na ameriškem trgu. Predstavniki največjih energetskih družb potrjujejo strategijo usmerjenosti v zagotavljanje večjega dela obnovljivih virov energije v nacionalni energetski bilanci. Sočasno zanimanje največjih ameriških gradbenih družb kot kupcev je utrjuje pravilnost preudarne usmeritve vodstva družbe Gea-SOL d.o.o. za internacionalizacijo slovenskega znanja.

Solarni strešnik je slovenska inovacija s področja uporabe obnovljivih virov energije, natančneje sončne energije. Kot del solarnega sistema zamenjuje klasične solarne kolektorje, saj primerljiva učinkovitost in dostopna cena ponuja uporabnikom cenovno dostopno možnost poceni ogrevanja. Estetski izgled zaradi inovativno izvedene oblike, ki ne potrebuje kovinske nosilne konstrukcije, enostavna uporaba, vračljivost investicije v manj kot štirih letih zaradi prihrankov pri stroških energije ter skrb za zdravje in okolje so dodatne prednosti Solarnega strešnika za uporabnika. Solarni strešnik je namenjen ogrevanju sanitarne vode, bazenske vode in ogrevanju prostorov, nadaljnji razvoj pa z dogradnjo modula omogoča uporabniku možnost uporabe obstoječega solarnega sistema solarnih strešnikov za ohlajevanje prostorov in proizvodnjo električne energije za potrebe gospodinjstva.

Solarni strešnik so Ministrstvo za okolje in prostor, Gospodarska zbornica Slovenije in časnik Gospodarski Vestnik prepoznali kot Okoljski izdelek leta 2001. Poleg tega je v letu 2001 na svetovnem sejmu inovacij IENA v Nürnbergu med preko 500 izumi in inovacijami iz 45 držav kot edini nagrajen izdelek v kategoriji okoljevarstva in solarne energije prejel zlato medaljo. Odličnost izdelka je bila mednarodno prepoznana že v preteklosti. Leta 1999 je izdelek prejel štiri najvišja mednarodna odličja, vključujoč zlato medaljo največjega svetovnega sejma inovacij v Pittsburgu, ZDA. Priznanja zrcalijo znanje in izkušnje 24 letne promocije učinkovite uporabe energije in obnovljivih virov energije ter rezultate 8 let neposrednega razvoja Solarnega strešnika gospoda Aljoše Pajka, izumitelja in lastnika patenta.

Ob obisku je bila multimedijska predstavitev Solarnega strešnika predložena ameriškemu ministru za energetiko, g. Spencer Abrahamu in kongresniku Bushu. Tudi njegove ugotovitve o pravilnosti izkoriščanja sonca kot obnovljivega vira energije, za to potrebnega ozaveščanja javnosti in strategija ameriškega ministrstva za energetiko pri ustvarjanju potrebnih vzpodbud pritrjujejo odločitvi o mednarodni industrializaciji Solarnega strešnika.

Na fotografiji: srečanje z ministrom za energetiko ZDA, (Palm Beach, Florida, ZDA, 13.12.01):
g. Spencer Abraham (drugi z leve), g. Aljoša Pajk (tretji z leve) in g. Ervin Pfeifer (prvi z leve)