O-STA

54. državno tekmovanje oračev Slovenije, Dnevi kmetijske tehnike

Bogat spremljevalni program

V dneh med 10. in 12. septembrom bo na poljih pod vasjo Lože v občini Vipava potekalo že 54. državno tekmovanje v oranju. Tridnevna prireditev, ki jo organizirata KGZS Zavod GO Nova Gorica in Zveza za tehnično kulturo Slovenije, bo ob tekmovanju v oranju spremljalo veliko različnih tekmovanj, strokovnih posvetov, demonstracij strojnih linij, kmečka tržnica in drugo.

V petek, 10. 9. 2010 bo tekmovanje Biotehniških šol Slovenije in predstavitev TŠC BIOTEHNIŠKA ŠOLA iz Šempetra pri Gorici. Biotehniška šola bo predstavila izobraževalne programe.

V soboto, 11. 9. 2010 po uradnem odprtju tekmovanja ob 10°° uri, se bo pričelo 54. državno tekmovanje oračev Slovenije. V spretnosti upravljanja traktorja in pluga se bo v oranju strnišča pomerilo enajst zmagovalnih ekip iz regijskih tekmovanj od Prekmurja do Primorske. Ob isti uri bodo tekmovali tudi oldtimerji na drugem Državnem tekmovanju starodobnih - nad 40 let - starih traktorjev. Prijavljenih 12 tekmovalnih ekip oračev bo tekmovalo v oblačilih iz obdobja starosti traktorjev v oranju obešenega in vlečenega pluga.

V največji dvodnevni Demonstraciji sodobne kmetijske mehanizacije na Primorskem bo sodelovalo kar 15 podjetij. Demonstracijam je namenjeno več hektarjev travnikov, njiv in vinogradov v bližini. Predstavljeni bodo najsodobnejši traktorji in priključki za poljedelstvo, travništvo, sadjarstvo in vinogradništvo. Predstavljeni bodo traktorji in priključki najsodobnejših izvedb z veliko storilnostjo in ekonomičnostjo.

V dneh prireditve bo potekala tudi izobraževalna delavnica varnega upravljanja kmetijske mehanizacije in demonstracija stabilnosti traktorja v nagibu. Predstavljeni bodo novi hibridi koruze, vinogradniki bodo sodelovali v strokovnih posvetih v vinogradih v bližini. Zanimivost sobotnega programa bo tudi tekmovanje Zveze kmetic Slovenije, ki bodo prikazale svoje znanje v upravljanju kmetijskega traktorja z enoosno prikolico.

Nedelja, 12. 9. 2010 bo za najboljše slovenske orače drugi tekmovalni dan v oranju ledine. Zjutraj bo na tekmovanje vabil žlahtni glas klepanja kos. Lične kose z

gravurami prireditve že čakajo vse tiste župane, ki se bodo na povabilo odzvali in se ob 11°° uri v ročni košnji pomerili tudi z vabljenimi gosti.

Nedelja bo drugi dan razstave in demonstracij sodobne mehanizacije. Ob predstavitvah poljedelskih strojnih linij bo več časa namenjeno sadjarskim in vinogradniškim strojnim linijam, v popoldanskem času pa bo prvič na Vipavskem predstavljen vlečni stroj za obiranje grozdja velike zmogljivosti, prikaz delovanja pa bo v vinogradu v neposredni bližini glavnega prizorišča.

Atrakcija nedeljskega dne bo vsekakor Prvo primorsko oranje s konjskimi vpregami - po starem. Na tekmovanju bo sodelovalo dvanajst tekmovalnih ekip na od Bača do Kobarida, tri tekmovalne ekipe bodo orale s štirivpregami, ekipa oračev iz Merč pri Sežani pa bo prikazala oranje z volom Pepom in kravo Sočo, kar lahko vidimo le še v zelo starih filmih. Ocenjevani pa bodo tudi orači, saj bo podeljena tudi nagrada za izvirnost obleke opreme in oblačil, ki jo bo podeljeval Goriški muzej.

V popoldanskem času po 13°° uri se bodo na okrogli mizi predstavile Uspešne primorske kmetije, ki z izvirnimi idejami uspevajo v različnih kmetijskih panogah.

Vse dneve prireditve bo potekala kmečka tržnica primorskih kmetij, živilskih podjetij Mlinotest, Agroind, Planika Kobarid in predstavitve vinarjev. V trsnici Vrhpolje bo organizirana velika razstava grozdja vinskih in namiznih sort in klonov vzgojenih v STS Vrhpolje.

Organizatorji smo ob priliki prireditve izdali spominski bilten v 3000 izvodih.

Vabimo vas, da prireditev obiščete, saj smo Primorci organizatorji le na vsakih 10 let. Poskrbljeno pa bo tudi za gostinski del ponudbe.

Torej ne pozabite, vsak dan se bo prireditev začela kmalu po 9°° uri in zaključevala po 16°° uri. Dostop je iz avtoceste na izhodu Vipava proti vasi Slap ali Lože, kjer bo urejen prostor za parkiranje ob velikem slamnatem oraču z volom, ki že dlje časa opozarja na velik dogodek. Od tu dalje do centralnega prizorišča pod vasjo Lože pa krajši 5 minutni sprehod in že ste tam.

Lepo vabljeni!

Organizatorji:

KGZS Zavod GO

ZOTKS