O-STA

LGL - nagrade za Vžigalnik na Mariborsem pristanu

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana v režiji Jana Zakonjška, VŽIGALNIK je bila 4. septembra 2010 izvedena na 21. Mednarodnem lutkovnem festivalu Poletni lutkovni pristan 2010, kjer je prejela tri nagrade:

Nagrada za animacijo, gre v roke tričlanski zasedbi predstave,

Gašper Malnar je dobil nagrado za vlogo v predstavi

in

Nagrado za najboljšo predstavo

Strokovna žirija v sestavi Mitja Ritmanič in Andreja Kovač si je na letošnjem Poletnem lutkovnem pristanu ogledala 10 slovenskih predstav. Recesija je kot kaže udarila tudi v svet lutkarstva, saj je veliko predstav omejenih na ilustracijo pripovedovanja z rekviziti namesto da bi zgradile samostojno in koherentno lutkovno pripoved. Kljub temu soglašava, da je tudi ob slabši beri vedno nekdo boljši in zato podeljujeva naslednje nagrade:

Nagrado za likovno podobo, ki jo prejme Vesna Gabaj za predstavo Debela repa v izvedbi Hiše otrok in umetonosti.

Debela repa je dokaz, da za dobro predstavo ni zmeraj potrebno veliko denarja. Preprosta, a učinkovita predstava je likovno izčiščena. Likovnica celoten koncept stavi na preproste lončke za rože in paličice s kroglico iz katerih nastajajo tako osebe kot živali, scenografija in celo glasbena oprema. Zaradi preprostosti ideje in učinkovitosti izvedbe, žirija meni, da je Vesna Gabaj ustvarila letos najbolj poenoteno likovno vizijo.

Nagrado za animacijo prejme tričlanska zasedba predstave Vžigalnik Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Maja Kunšič, Gašper Malnar in Iztok Lužar so do popolnosti obvladali in oživili ročne lutke, kar je še posebej razveseljivo, saj so le te danes vedno redkeje prisotne na lutkovnih odrih. Ulični, vagabundski značaj predstave so odlično podkrepili z dinamično animacijo, ki ponuja vse, kar omenjeni žanr zmore. Njihova veščina je celo tako izenačena, da je nemogoče izpostaviti posameznika, ki bi med njimi izstopal, zato nagrado podeljujeva vsem trem.

Žirija opaža naraščajoč trend pojavljanja igralcev v lutkovnih predstavah in ker ne gre le za pripovedovalce, pač pa za kompletne dramske kreacije, podeljuje tudi dve nagradi za igro, ki jih prejmeta:

Gašper Malnar za vlogo v predstavi Vžigalnik Vžigalnik Lutkovnega gledališča Ljubljana in Davorin Kramberger za vlogo Pepeta v predstavi Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor.

Gašper Malnar je v predstavi Vžigalnik ustvaril zaokroženo klovnovsko figuro, ki se ves čas giblje na robu karikature, a nikoli ne zdrsne z roba prepričljivega klovnovskega portreta. Njegovo lik ni zgolj grimasa ali ekspresionistična drža, marveč globoko zasidrana figura žalostnega, mestoma zgubljenega, a zmeraj prisrčnega nerodneža, s katerim se zlahka istovetijo tako otroci kot odrasli.

Davorin Kramberger v predstavi Ostržek prepričljivo portretira skrb in ganljivo očetovsko ljubezen. Njegov Pepe je igralski biser, ki dokazuje, da tudi majhna minutaža v predstavi lahko pusti velik in trajen vtis. In tak je njegov Pepe: pretresljiv, ko trepeta od mraza brez suknje, ki jo je zamenjal za šolsko knjigo svojega sina, pokončen ko zre skozi rešetke zapora in dostojanstven tudi ko je poteptan.

Žirija se je dolgo odločala o najboljši predstavi in režiserju, saj je bila mnenja, da je večina predstav letos pomanjkljiva vsaj v enem, včasih pa celo več elementih. Velikokrat predstave preveč ilustrirajo besedilo, velikokrat je problematičen ritem ali količina uporabljenih elementov. Velikokrat se tekstualna predloga izgubi v prezapletenih režijskih in filozofskih rešitvah ali pa predstavi proti koncu zmanjka rešitev in z razpletom opravi na hitrico. Zato sva se odločila, da letos nagrade za režijo ne podeliva, saj meniva, da so vse izstopajoče režijske zamisli padle vsaj v enem izmed prej naštetih kriterijev.

Kljub temu pa sva se odločila, da podeliva nagrado za najboljšo predstavo, in sicer predstavi, ki med letošnjo bero najbolje združuje vse vidike uprizoritve, torej igro, animacijo, režijo in likovno podobo v odnosu do zastavljenega koncepta in izvedbe. Po dolgem razmisleku nagrada za najboljšo predstavo pripada predstavi Vžigalnik v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Nagrade otroške žirije:

Otroška žirija podeljuje 25 zlatih zvezdic naslednjim predstavam:

O devetih mesecih v izvedbi gledališča Piki, Slovaška

Princesa na zrnu graha v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor

Stari mož in osel v izvedbi gledališča Stefana Bjorklunda, Švedska

Slišal sem boben tolči v izvedbi gledališča Koruzno zrno iz Slovenske Bistrice

Dolgi, široki in ostrovidni v izvedbi gledališča Mimotaurus, Češka

Le čakaj polž v izvedbi gledališča Radost, Češka

Vžigalnik v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana

Glavno nagrado otroške žirije - Mačka v žaklju pa prejme predstava:

Le čakaj polž v izvedbi gledališča Radost, Češka