O-STA

ITGA: Svetovna peticija pridelovalcev proti "uničujočim" predlogom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pridobiva podporo

Lexington, ZDA - (BUSINESS WIRE) - Vodilni predstavniki organizacij, ki združujejo pridelovalce tobaka po vsem svetu, so se ta teden srečali v mestu Lexington v zvezni državi Kentucky in WHO obtožili popolne brezbrižnosti do preživetja milijonov kmetov in njihovih družin v nekaterih najbolj revnih delih sveta. Na letošnjem sestanku Mednarodne zveze proizvajalcev tobaka (ITGA) so bili navzoči predstavniki osemdesetih odstotkov svetovne proizvodnje tobaka, ki so govorili o uničujočem vplivu, ki ga bodo imele smernice Okvirne konvencije o nadzoru tobaka (FCTC), če bodo novembra v Urugvaju sprejete.

Smernice za člene 9, 10, 17 in 18 v FCTC bi prepovedale uporabo sestavin v tobačnih izdelkih in znižale pridelavo tobaka po vsem svetu. ITGA, ki zastopa 30 milijonov kmetov s poglobljenim znanjem o tej rastlini, smernicam nasprotuje, saj naj bi ti ukrepi imeli katastrofalne socialne in ekonomske posledice brez kakršnega koli učinka za zdravje ljudi. Kljub glasnemu alarmu WHO ni odobrila prošnje ITGA, da bi sedla za isto mizo. WHO je kmete odpravila kot motnjo.

"Mi smo tisti, ki jih bodo te smernice najbolj prizadele," pravi Antonio Abrunhosa, izvršni direktor ITGA. "Pa vendar so ljudje z zelo malo znanja o gojenju tobaka tisti, ki o odločajo o naši usodi z metom kocke, brez posvetovanja z nami."

Za še več soli na rano je poskrbela Okvirna zveza za konvencijo (FCA), dobro financirana skupina nevladnih organizacij, katere edini namen je "razviti in uresničiti FCTC", ki je prošnje pridelovalcev nedavno označila kot "zavajajoče informacije". V dokumentu, objavljenem na njeni spletni strani, zveza trdi, da smernice ne prepovedujejo tobaka burley, vendar ignorira dejstvo, da bi brez sestavin povpraševanje po tobaku burley izginilo in kmetje bi ostali brez dobičkonosnega alternativnega pridelka. FCA tudi trdi, da sestavine povečujejo "priljubljenost" cigaret, obenem pa ignorira dejstvo, da polovica kadilcev po svetu raje kadi cigarete z manj dodatki.

"Nimamo nič proti regulaciji uživanja tobaka s strani WHO," pravi Abrunhosa. "Vendar pa bi morali poslušati ljudi, ki poznajo ta pridelek in ne samo tistih, ki ga sovražijo."

V zadnjih tednih je ITGA začela zbirati podpise med pridelovalci tobaka po celem svetu v peticiji proti predlogom WHO. Do zdaj je bilo zbranih že več kot 200.000 podpisov iz 25 držav, kjer gojijo tobak. 8. novembra, teden dni pred sestankom v Urugvaju, bodo pridelovalci tobaka peticijo predali svojim vladam in jih pozvali, naj "ustavijo konferenco strank FCTC preden uniči pridelovalce, in zavrnejo osnutke smernic za člene 9 in 10 in priporočila za člena 17 in 18."

O predlogih WHO

Okvirna konvencija o nadzoru tobaka (FCTC) je prvi dogovor sklenjen pod okriljem WHO.

9. člen FCTC ureja vsebino tobačnih izdelkov, torej testiranje in merjenje vsebin in emisij tobaka. 10. člen FCTC ureja razkritje informacij o tobačnih izdelkih, tj. razkritje vsebine in emisij tobačnih izdelkov. Delovna skupina, ki jo vodijo Kanada, Norveška in Evropska unija, je razvila podrobne smernice za 9. in 10. člen, ki naj bi jih države upoštevale pri izvrševanju nacionalne zakonodaje. Zadnja različica osnutkov smernic priporoča prepoved rabe sestavin v tobačnih izdelkih.

17. in 18. člen FCTC obravnavata trajnostne gospodarske alternative gojenju tobaka. Najnovejše predloge bodo obravnavali na četrti konferenci podpisnic, v predlogih pa je navedeno, da "podpisnice v sodelovanju z ustreznimi nacionalnimi, regionalnimi in mednarodnimi organizacijami ne bi smele vlagati v proizvodnjo tobaka in/ali njeno promocijo, [in] bi postopno zmanjšale področja tobaka ..."

Države podpisnice FCTC bodo odločale o smernicah v 9. in 10. členu odločali ter obravnavale 17. in 18. člen na 4. konferenci podpisnic v Urugvaju novembra 2010.

O ITGA

ITGA je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1984 in predstavlja milijone pridelovalcev tobaka po vsem svetu. ITGA zastopa pridelovalce tako na mednarodni kot nacionalni ravni in želi zagotoviti dolgoročno varnost tobačnega trga. Njeni člani so pridelovalci tobaka iz 26 držav in pridelajo 85 odstotkov svetovnega tobaka.

Kontakti

Mednarodna zveza pridelovalcev tobaka (International Tobacco Growers' Association)
G. Antonio Abrunhosa
(izvršni direktor)
Tel.: + 351 272 325 901
Fax: + 351 272 325 906
Email: itga@tobaccoleaf.org

Vir: ITGA