O-STA

Falcov zvezek na dražbi pri dunajskem Dorotheum


Dunaj, Avstrija - "Obožujem pesmi, ki se začnejo skoraj kot po naključju, nadaljujejo pa se v neskončnost, kot usoda". To je le ena od mnogih idej, ki jih je Falco zapisal v obsežen zvezek A4 formata iz let 1983/84, enega izmed skoraj legendarnih Falcovih zvezkov, za katere so verjeli, da so izginili. Rokopis iz 1983, ki ga je Falco podaril prijatelju, bo sedaj prodan na dražbi "Autographs" pri Doroteheumu, 10. decembra na Dunaju, Avstrija. Izklicna cena za ta edinstveni predmet znaša 15,000 evrov.

Zvezek je iz časa med izidom Falcovega prvega albuma z naslovom "Einzelhaft" in izdajo njegovega drugega albuma "Junge Römer". Vsebuje ideje, besedne igre, citate in različice besedil z albuma "Junge Römer" (Junge Römer, Brillantin brutal, Ihre Tochter, Steuermann, Kann es Liebe sein). Zvezdnik svetovnega formata je užival v enakih jezikovnih igrah, kot jih pripisujejo skupini pesnikov "Wiener Gruppe" in je pogosto uporabljal posebno mešanico dunajskega narečja, visoke nemščine in angleščine. Ta jezikovna raznolikost je Falca postavila na mesto enega izmed predhodnikov hip-hopa v nemškem jeziku.

Falco (1957 - 1998), rojen Hans Hölzel, je bil ena največjih glasbenih zvezd 80. let prejšnjega stoletja. Njegov hit iz leta 1985 "Rock me Amadeus" je edina pesem v nemškem jeziku, ki je zasedla vrh ameriških glasbenih lestvic. Umrl je v avtomobilski nesreči v Dominikanski republiki.

Dorotheum, ustanovljen leta 1707, je najstarejša dražbena hiša na svetu in hkrati tudi največja v celinski Evropi.

Dražba: Autographs, 10. December 2010, 4:00 P.M.
Naslov: PALAIS DOROTHEUM, Dunaj/Avstrija, Dorotheergasse 17

Stiki z javnostmi:

Doris Krumpl, Tel. + 43-1-515 60-406
doris.krumpl@dorotheum.at

Internetni katalog: www.dorotheum.com