O-STA

V Likovnem salonu Celje otvoritev razstave obleka ... človeka celjskih umetnikov Andreje Džakušič, Simona Macuha in Ive Tratnik

Decembra bodo umetniki v okviru projekta prirejali prednovoletne zabave Z DRESS CODOM.

Celje, 6. december 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 9. decembra 2010, ob 19.00 v Likovni salon Celje na otvoritev razstave obleka ... človeka celjskih umetnikov Andreje Džakušič, Simona Macuha in Ive Tratnik. Tokratno razstavo bo na otvoritvi spremljajo tudi bogastvo kulinaričnih okusov. Prav tako bodo umetniki v okviru projekta ves december prirejali prednovoletne zabave Z DRESS CODOM. Kustosinja razstave je Irena čerčnik. Razstava, na katero je vstop prost, bo na ogled do 16. 1. 2011. V januarju pa umetniki vabijo na Performans (12. 1. 2010 ob 19.00) in Pogovor z umetniki (13.1.2010 ob 19.00).


Zanimive so raziskave, ki razkrivajo, kako ljudje že po prvih petih sekundah ocenimo posameznika zgolj na podlagi njegove zunanje podobe. Ta se je pokazala kot odločilna, saj zavzema kar 55 odstotkov, z 38 odstotki je na drugem mestu nastop, čisto nazadnje, zgolj s 7 odstotki pa se jima pridružuje vsebina. Obleka je eden izmen najbolj vidnih znakov identitete posameznika, posebej družbene. Različne kulturne sredine imajo različna pravila; kar je v eni popolnoma vsakdanje in običajno, je v drugi lahko del rituala in v tretji nesprejemljivo ali čudaško. Običajno je izbira obleke kompromis med željami posameznika ter pričakovanji in pravili določene družbene sredine. obleka ... človeka, ki bo premierno predstavljena v Likovnem salonu celje, je skupen projekt celjskih umetnikov Andreje Džakušič, Simona Macuha in Ive Tratnik. Z njim raziskujejo, v kolikšni meri obleka določa človekovo identiteto, koliko se s spremembo zunanje podobe spremeni odnos drugih do nas in v kolikšni meri lahko "nenavadna" obleka povzroči motnjo v javnem prostoru. Poleg raziskovanja odnosa, ki ga zaradi obleke do nas lahko vzpostavi Drugi, umetniki v projekt vključujejo tudi samorefleksivno pozicijo, ki se kaže predvsem skozi raziskovanje lastnega odnosa do obleke in oblačenja kot tudi skozi opazovanje sprememb, ki jih spremenjen način oblačenja povzroči v njih samih.

Umetniki so s projektom obleka ... človeka začeli spomladi letos. Vsebuje performativne umetniške akcije, izvedene v različnih javnih prostorih od galerijskih (ob najrazličnejših otvoritvah razstav) do najbolj vsakdanjih, kot so lokali in nakupovalna središča. Serija intervencij v njihovo zunanjo podobo je segala od odločitev za skupno pojavljanje v modri ali črni barvi (z opaznim detajlom) pa do izvajanja večjih "motenj", kot je "butoh" hranjenje v fast food restavraciji ali jutranje nakupovanje zajtrka v pižamah v nakupovalnem središču (umetniki se v tej akciji med drugim nanašajo tudi na znano akcijo celjskega umetnika Borija Zupančiča iz leta 1975 Tedaj veste, kje ste!, ko se je sredi delovnega dne v spalni srajci sprehodil po celjskih ulicah).

Njihovi "oblačilni performansi", v katerih sta telo in obleka postala forma, preko katere so komunicirali s svetom in sprožali najrazličnejše odzive (v dveh primerih, v nakupovalnem središču in v gostinskem lokalu, so morali na zahtevo varnostnikov zapustiti prizorišče), so bili med samimi umetniki seveda vnaprej načrtovani, niso pa bili napovedani za javnost, saj s tem njihov namen ne bi bil dosežen. Tako so bili v realnem času vidni zgolj po naključju. Na sami razstavi - na kateri bo z novoletnimi zabavami, performansom v januarju in z nastajanjem dela projekta med samim trajanjem razstave še dodatno poudarjena procesualna narava celotnega projekta, ki ga odlikuje prefinjeno prepletanje humornega in polemičnega - kaj se v določenem prostoru dojema kot normalno -, pa bodo vidni preko dokumentarne fotografije in videa.

Andreja Džakušič, Simon Macuh in Iva Tratnik (študirali so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, živijo in delajo v Celju, individualno so v umetniškem prostoru že vrsto let aktivno prisotni s samostojnimi in skupinskimi razstavami) imajo za sabo številna sodelovanja, načrtovanja, usklajevanja in debatiranja predvsem v okviru vsakoletnega že deset let trajajočega festivala Društva celjskih umetnikov Vstop prost, ki zajema performanse, intervencije, akcije in instalacije v javnem prostoru. Njihov tokratni projekt obleka ... človeka je prvič zastavljen in realiziran kot skupen umetniški projekt. Simon Macuh (1971) deluje predvsem na področjih kiparstva, performansa, videa in animacije. Vzporedno z umetniško prakso se ukvarja s filozofijo in teorijo. Andreja Džakušič (1971) se v glavnem izraža s performansom, instalacijo in fotografijo, v svojih delih komentira stanje realnega osebnega ali družbenega okolja. Iva Tratnik (1980) se posveča predvsem slikarstvu ( letos sta skupaj z Markom Jakšetom v Galeriji sodobne umetnosti Celje predstavila skupen slikarski projekt Bojni ples za zbombardirano luno) in instalaciji.

Na fotografiji (od leve proti desni): Iva Tratnik, Andreja Džakušič in Simon Macuh v performativni akciji, ki je v sklopu projekta obleka ... človeka potekala pred enim izmed nakupovalnih sredičš

Več info: Irena Čerčnik, kustosinja Likovnega salona Celje, tel.: 03 42 65 162, mobi: 051 681 993, e-mail:irena.cercnik@celje.si.