O-STA

Ekokviz letos tudi o učinkoviti rabi energije

Kamnik, 2. februar 2011 - Na OŠ Marije Vere v Kamniku je danes potekala predstavitev Ekokviza, tekmovanja v ekoznanju za učence 6., 7. in 8. razredov slovenskih osnovnih ekošol. Vsako leto se ga udeleži več tisoč učencev iz okrog 180 šol. Letos bodo pridobivali znanje s področja biotske raznovrstnosti, podnebnih sprememb in učinkovite rabe energije. Kamniška osnovna šola je na tem področju še posebej dejavna, zato je predstavitev Ekokviza potekala pri njih.

"Poraba električne in tudi energije nasploh tako v razvitih kot v državah v razvoju nenehno narašča, saj uporabljamo vedno več tehnoloških pripomočkov. Sodoben način življenja je energijsko potraten in pogosto nismo pripravljeni na kompromise, ki bi privedli do manjše porabe energije. Z uvrstitvijo učinkovite rabe energije med teme letošnjega Ekokviza želimo povečati zavedanje o pomenu učinkovite rabe energije, predvsem pa pokazati učencem, da je mogoče z energijo varčevati, ne da bi se bilo potrebno odreči udobju, ki smo ga vajeni," je dejal nacionalni koordinator Ekošole Gregor Cerar. "Na številnih slovenskih osnovnih šolah so že uvedli programe učinkovite rabe energije in ponekod dosegli res odlične rezultate, na primer tudi do 30-odstotno zmanjšanje porabe energije, posledično pa tudi znižanje stroškov. Na Osnovni šoli Marije Vere v Kamniku so na tem področju lahko zgled tudi vsem ostalim."

Na kamniški šoli so učenci med najbolj zanimivimi aktivnostmi skupaj z ravnateljico Violeto Vodlan in mentorico Urško Brožič izpostavili merjenje osvetljenosti šolskih prostorov z luksmetri. Z merilniki, ki so jih prejeli od Ekošole, so obiskali in popisali vse šolske prostore in nato pripravili načrt za zmanjšanje porabe energije. V okviru tega projekta so vsa stikala v učilnicah označili z zeleno, rdečo in rumeno piko, na hodnikih pa imajo časovna stikala. Telekom Slovenije in Ekošola sta k podobnemu delovanju povabila vse ekošole in jih pozvala, da organizirajo dan varčevanja z električno energijo. Bliža se namreč 6. marec, ki je Svetovni dan varčevanja z energijo.

"Glede na našo dejavnost je raba energije za nas zelo pomemben dejavnik okoljskega delovanja, zato smo podprli njeno vključitev med teme letošnjega Ekokviza in ji posebno pozornost posvečamo tudi na današnji predstavitvi. Naše partnerstvo pri Ekokvizu je nadaljevanje okoljskih aktivnosti, ki potekajo v Telekomu Slovenije, med drugim smo v letu 2010 ponovno potrdili okoljski certifikat ISO 14001 in skrb za trajnostni razvoj umestili med temeljne strateške usmeritve podjetja," je dejal Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing v Telekomu Slovenije.

Organizator Ekokviza je društvo DOVES s programom Ekošola, svetovnim programom izobraževanja mladih za okolje, v katerega je v Sloveniji vključenih že 629 šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Posebnost Ekokviza je v tem, da v celoti poteka prek spletne strani http://eko.telekom.si in je zato še bolj prijazen do okolja. Pobudo za prenos na splet je dal Telekom Slovenije, ki je partner Ekokviza že tretje leto, število tekmovalcev pa se je tudi zaradi privlačnega načina tekmovanja v zadnjih dveh letih povečalo v povprečju za četrtino. Lani je tako tekmovalo že več kot 3.800 učencev in podobno udeležbo na Ekokvizu organizatorji pričakujejo tudi letos.

Šolska tekmovanja v Ekokvizu bodo na vrsti 9. marca. Na podlagi njihovih rezultatov se bodo oblikovale regijske lestvice. Najboljše ekipe iz vsake regije se bodo uvrstile na državno tekmovanje, ki bo potekalo aprila ob dnevu zemlje. Na njem se bodo potegovali za naziv ekofac, pa tudi za lepe nagrade in donacije Telekoma Slovenije v skupni vrednosti 10.000 evrov, namenjene šolskim ekonaložbam. Lanski zmagovalci so bili učenci OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki pred ekipama I. OŠ Žalec in OŠ Železniki.

Dodatne informacije:

Ekošola kot način življenja, Dunja Dolinšek, tel. št.: 0590 713 39; e-pošta: dunja.dolinsek@ekosola.si.

Telekom Slovenije, d. d., Služba za odnose z javnostmi, Darinka Pavlič Kamien, tel. št.: 01 234 19 68,

e-pošta: darinka.pavlic-kamien@telekom.si.