O-STA

Nepotrebna blokada pod prisilo

Ljubljana, 28. februarja - Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo (UNPIS) je z odločbami v letih 2006 in 2010 nekaterim podjetjem v tujini prepovedal organiziranje spletnih iger na srečo, ker niso pridobila ustrezne koncesije Republike Slovenije. Na podlagi odločb UNPIS naj bi ta spletna mesta blokirali s "preprečitvijo preslikave tekstovnega imena v IP naslov".

Telekom Slovenije se je pritožil na vse prejete odločbe, kljub temu pa je primoran odločbe UNPISa izvršiti. Jutri, 1. marca, bo na podlagi izdanih odločb na DNS strežnikih, s katerimi upravlja, onemogočil preslikavo tekstovnih imen: www.expekt.com, www.bwin.com,www.bet-at-home.com in sl.sportingbet.com v IP naslove. S tem bo uporabnikom, ki uporabljajo storitev shranjevanja DNS podatkov v predpomnilniku, onemogočena komunikacija s temi spletnimi stranmi in tudi vsemi drugimi storitvami, ki so vezane na te naslove.


Pri izbiri tega ukrepa so se v Telekomu Slovenije odločil za poseg na svojih DNS strežnikih, ker s tem v najmanjši možni meri posegajo v možnost komunikacij svojih uporabnikov. Blokade dostopa bodo trajale do morebitne drugačne sodne odločitve, saj je Telekom Slovenije sprožil ustrezne pravne postopke. Kdaj in kako bodo postopki zaključeni, je nemogoče napovedati.