O-STA

Maja Borin: ŽUŽKERADA

Na predvečer pustne sobote se bo na Dramskem odru premierno zgodila žužkerada, nori ples v maskah. Žužkerada, zabava z žuželkami, predstava za najmlajše, sedma premiera te hiše.

Dramski oder za mlade (DOM) je izpeljal natečaj za najboljše dramsko besedilo za otroke in mladino s tematskim naslovom "Moja družina", ki je bil objavljen v sklopu festivala "Zlata paličica". Razpis je bil zaključen 31. julija 2010, nagrada je šla v roke Janji Vidmar za mladinsko dramo Brez, komisija pa je gledališču v uprizoritev predlagala tudi besedilo za najmlajše z naslovom Žužina, moja družina Maje Borin.

Žužkerada je po besedah režiserja predvsem zabavna, pa tudi poučna razgibana predstava, zahtevna do igralcev, a zato ponuja obilo užitkov gledalcem. Obravnava splošne življenjske teme: zaljubljenost, bolezen, konflikte, prijateljstvo ... Najbolj se posveti odraščanju oziroma preobrazbi, saj se med pripravami naših živali na maškarado, dve za vselej preobrazita - ličinka v pikapolonico ter gosenica v metulja, s tem pa tudi odrasteta.

Podatke o avtorici in režiserju:

Maja Borin je leta 2001 končala študij dramaturgije na AGRFT v Ljubljani. Diplomirala je z nalogo John Millington Synge, dramski prispevek k preporodu irskega gledališča in uprizoritve Syngeovih del na odrih slovenskih profesionalnih gledališč in zanjo prejela akademijsko Prešernovo nagrado. Na akademiji je opravljala praktično dramaturgijo pri gledaliških produkcijah pod vodstvom prof. Mileta Koruna in prof. Matjaža Zupančiča. Za praktično dramaturško delo in za pisno seminarsko nalogo je prejela štiri zlatolaske, letne akademijske nagrade. Znanje in izkušnje s področja dramaturgije je nabirala v slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih kot dramaturginja in asistentka režije, s pisanjem člankov za gledališke liste, s strokovnimi prispevki o gledališču za vzgojitelje in učitelje, kot članica umetniškega sveta in urednica gledaliških listov v Šentjakobskem gledališču, pomočnica direktorice 38. Borštnikovega srečanja, članica strokovne žirije na Dnevih komedije v Celju ... Objave literarnih del za otroke v domala vseh slovenskih otroških revijah so jo pripeljale na mesto urednice otroških revij. Od aprila 2005 je zaposlena v Drami SNG Maribor kot dramaturginja in urednica gledaliških listov.

Jaša Jamnik je avtor približno petdesetih režij v profesionalnih gledališčih in dvajsetih z amaterskimi skupinami. Režiral je v skoraj vseh slovenskih profesionalnih gledališčih in v tujini.

Kot režiser sinhronizacije risank redno sodeluje na Televiziji Slovenija. Deluje tudi kot igralec v gledališču, na televiziji in filmu.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim tudi z nagrado zlata paličica za režijo in dramatizacijo predstave Frana Milčinskega Butalci (1999).

Nataša Antunićević Vižintin