O-STA

Center sodobnih umetnosti Celje: Vodstvo po razstavi

Ob zaključku razstave vas Center sodobnih umetnosti Celje vljudno vabi na voden ogled razstave v četrtek, 24. marca ob 18. uri v Likovni salon Celje. Po razstavi bo vodil, odgovarjal na vprašanja in z vami diskutiral Anže Koren, absolvent arhitekture, ki je sodeloval na delavnici.

Pričujoča arhitekturna delavnica je bila ena izmed mnogih, ki jih vsakih nekaj let organizira Mestna občina Celje. To je oblika pridobivanja arhitekturnih in urbanističnih rešitev, ki niso obremenjene z zakonodajnimi, političnimi ali podjetniškimi zahtevami in omejitvami. Projekti, ki so jih izdelali študentje, so plod strokovnega razmisleka in eksperimenta, ki se nanaša na izbrane lokacije v mestu Celje.

S svojimi projekti se predstavljajo: Jernej Girandon, Denis Sadikovič, Marko Sussinger, Monika Tominšek, Anže Koren, Teja Krušec, Eva Sušnik, Martin Pelcl, Matjaž Marinič, Tilen Blaževič, Kaja Todorovič, Brina Vizjak, Saša Vojska, Damir Jolič, Gregor Črnelč, Neža Novak, Matevž Zalar

Mentor: doc. mag. Tomaž Krušec, u.d.i.a.

Tokratna arhitekturna delavnica je obsegala sedem projektov v starem mestnem jedru. Mestno središče je izjemno občutljiv organizem, katerega ranljivost se je pokazala predvsem v zadnjih dveh desetletjih. Zaradi nekontroliranega razraščanja različnih nakupovalnih središč v predmestju se je mestno središče začelo hitro prazniti. Iz starih mestnih stavb so se na obrobje selile ne le trgovine, ampak predvsem ljudje, ki so ustvajali utrip starega mestnega jedra. Prebivalci so namreč tisti, ki od nekdaj ohranjajo mesto vitalno.

Zaradi opisanega dejstva je bila tokratna delavnica zasnovana tako, da so udeleženci v starem mestnem jedru poiskali potencialne proste lokacije, večinoma nezazidane stavbne vrzeli in v njih umestili zgradbe s pretežno stanovanjsko vsebino. Na predlagani način bi mesto pridobilo površine za bivanje mladih družin. Te bi v prihodnje predstavljale potencial za ponovno oživitev mestnega jedra. Samo zadostna količina ljudi, ki vsakodnevno uporablja servise mestnega središča, je tista, ki lahko v prihodnosti Celju vrne izgubljeni urbani značaj.

SRČNO VABLJENI!

CENTER SODOBNIH UMETNOSTI CELJE

03 / 42 65 162, 051 681 993

Odprto: tor - pet 11.00 - 18.00, sob 10.00 - 12.00, ned 14.00 - 18.00, ponedeljek zaprto

http://www.celeia.info/center_sodobnih_umetnosti