O-STA

Tehnologiji sestavljanja in spajanja z lepljenjem omogočata lažje sisteme zadnjih sedežnih klopi v avtih

Johnson Controls kombiniral aluminij in jeklo za lažje sedežne strukture iz več materialov

Burscheid, Nemčija - 24. marec 2011. Johnson Controls, vodilno svetovno podjetje na področju avtomobilskih sedežev, notranjih komponent in elektronike, je razvil lahek sistem zadnjih sedežnih klopi. Združili so jeklo in aluminij in ustvarili modularne strukture zadnjih sedežev iz več materialov, pri katerih je uporabljena nova tehnologija lepljenja. Ta nova tehnologija inženirjem omogoča, da zmanjšajo težo strukture zadnjih sedežev za 34 odstotkov, ob tem pa ohranijo vse varnostne zahteve.

"Ta sedežna struktura je idealna za vsa hibridna in električna vozila, saj pri vozilih tega tipa obstajajo tehnične komponente, ki dodajo težo," je povedal dr. Andreas Eppinger, podpredsednik tehnološkega oddelka pri Johnson Controls Automotive Experience.

Model je omogočila napredna tehnologija spajanja z lepljenjem

Do sedaj so bili hrbtni okvirji zadnjih klopi narejeni iz jekla - zaradi stabilnosti, ki jo nudi ta material. Varno in ekonomično pa so bili spojeni s tradicionalnimi varilnimi procesi. Do sedaj jekla in aluminija s konvencionalnimi varilnimi tehnikami ni bilo mogoče zvariti enega z drugim zaradi njunih materialnih lastnosti. Med razvijanjem te nove tehnologije okvirja zadnjih klopi so inženirji pri Johnson Controls razvili tudi tehnologijo spajanja z lepljenjem, ki služi kot alternativa varjenju.

Da bi zmanjšali težo hrbtnega okvirja zadnjih klopi, je za zgornji in spodnji prečnik uporabljen aluminij. Stranska dela, kot tudi ojačevalni prečnik pa so še vedno iz jekla. To omogoči 30-odstotno zmanjšanje teže, kar je veliko v primerjavi s konvencionalnim jeklenim modelom. Johnson Controls je obenem stanjšal debelino jeklene hrbtne plošče s 0,6 mm na 0,4 mm, s čimer se teža zmanjša še za dodatne 4%.

"Opravljene so bile številne študije in ta nova struktura zadnjih klopi je varna kot tradicionalne sedežne strukture, ne glede na tanjšo hrbtno ploščo," je dejal dr. Eppinger, ko je govoril o razvoju.

Primerljiva z drugimi tehnologijami spajanja in alternativnimi materiali

Nova tehnologija spajanja Johnson Controls temelji na lepljenju (ali lepilu), kar je še posebej koristno pri spajanju tenkih in različnih materialov in za zmanjševanje teže. Kompatibilno je s kovinami, plastiko, naravnimi vlakni in drugimi materiali, kot tudi drugimi procesi spajanja, kot recimo spajanje z zakovicami, sponami in varjenjem. Še več, zadosti tudi vsem zahtevam povezanim z vzdržljivostjo, strukturno čvrstostjo in stabilnostjo v primeru nesreče. "Menimo, da bo ta model iz več materialov omogočil nove inovacije številnih avtomobilskih delov in sistemov," je rekel dr. Eppinger. "Še več, s svojo modularno obliko bo nova struktura klopi lahko prilagojena zahtevam različnih tipov vozil. To nam bo omogočilo prednosti pri pakiranju in teži, ki bodo našim strankam pomagale pri oblikovanju bolj ekonomičnih in obstojnih vozil."

Digitalna podoba je na voljo na internetu www.johnsoncontrols.co.uk/press.

Slika je na voljo preko epa european pressphoto agency in je na voljo zastonj na: http://www.presseportal.de/pm/19526 /?keygroup=bild

Več informacij je na voljo:

Johnson Controls GmbH

Automotive Experience

Industriestraße 20-30

51399 Burscheid

Germany

Ulrich Andree

Tel.: +49 2174 65-4343

Fax: +49 2174 65-3219

E-mail: ulrich.andree@jci.com

O Johnson Controls

Johnson Controls je raznovrstno svetovno vodilno podjetje s strankami v več kot 150 državah. Naših 142.000 zaposlenih ustvarja kakovostne izdelke, storitve in rešitve za optimizirano rabo energije in operacijske učinkovitosti zgradb; svinčeno-kislinske avtomobilske akumulatorje in napredne akumulatorje za hibridna in električna vozila; in notranje sisteme za avtomobile. Naša predanost vzdržnosti sega vse do naših korenin v letu 1885 - k izumu prvega električnega sobnega termostata. Z našimi strategijami rasti in z večanjem tržnega deleža služimo svojim delničarjem in skrbimo za uspeh naših strank.

O Johnson Controls Automotive Experience

Johnson Controls Automotive Experience je svetovno vodilno podjetje na področju avtomobilskih sedežev, stropnih sistemov, vratnih in instrumentnih plošč in notranje elektronike. S svojimi izdelki, tehnologijami in naprednimi proizvodnimi zmogljivostmi zadostimo vsem večjim proizvajalcem avtomobilov in njihovim različnim izdelkom. Z več kot 200 tovarnami po vsem svetu smo točno tam kjer nas naše stranke potrebujejo. Uporabniki uživajo v udobju in slogu naših izdelkov, najsi bo v eni sami komponenti ali celotnih notranjostih. Z našimi globalnimi zmogljivostmi oskrbimo več kot 30 milijonov avtov letno.