O-STA

Festival inovativnih tehnologij

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v mladih prebuja strast za znanost in jim pomaga gojiti inovativno, ustvarjalno in raziskovalno držo. Je nevladna organizacija, ki skozi delo z mladimi spodbuja odkrivanje, razvoj in uporabo okoljsko vzdržnih sodobnih tehničnih dognanj. Zveza je domišljena kot sodobno organizirana neprofitna organizacija, ki deluje v javnem interesu. Poslanstvo Zveze za tehnično kulturo Slovenije je uveljavljanje kulture inovativnega in ustvarjalnega tehničnega ter znanstvenega razmišljanja skozi predano in motivirano delo z mladimi. Vizija zveze je ozaveščena družba, ki bo tehniko znala razvijati in uporabljati za doseganje trajnostnega razvoja, visoke življenjske ravni in zdravega naravnega okolja.

Poleg številnih drugih dejavnosti ZOTKS že 17. leto organizira Festival inovativnih tehnologij - FIT (prej Festival računalništva in informatike), ki je ena največjih promocijskih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v Sloveniji mladim generacijam, s čimer želimo na eni strani prispevati k zapolnjevanju pomanjkanja računalniških in tehniških strokovnjakov, na drugi strani pa čim večje število mladih spodbuditi in usposobiti za kakovostno in učinkovito predstavljanje svojega znanja in idej s pomočjo inovativnih tehnologij in orodij. V sklopu FIT potekajo številna državna tekmovanja s področja inovativnih tehnologij, zlasti računalništva in elektrotehnike ter uporabe različnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) in multimedije. S pomočjo različnih programskih jezikov in orodij vključujemo v tekmovanja mlade od vrtcev pa vse do konca srednje šole.

Na festivalu bo potekalo devet različnih tekmovanj (tekmovanje v programiranju za osnovne in srednje šole, tekmovanje v znanju telekomunikacij, tekmovanje v znanju multimedije, tekmovanje spletnih mest, tekmovanje v oblikovanju oziroma pripravi sporočil in predstavitev, tekmovanje v digitalni fotografiji, tekmovanje iz robotike za osnovne šole, tekmovanje v poznavanju operacijskega sistema Unix), na katerih se bo pomerilo približno 300 osnovno- in srednješolcev iz vse Slovenije.

Vabimo vas, da se udeležite otvoritve tekmovanja, ki bo v soboto, 2. aprila 2011, v prostorih Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za računalništvo in informatiko, Tržaška cesta 25, Ljubljana, s pričetkom ob 9. uri.

Za vse dodatne informacije o festivalu se lahko obrnete na Mijo Kordež (01 42 50 775, mija.kordez@zotks.si).