O-STA

Danes se v Celju pričenja 29. Mednarodni mladinski pevski festival

Jutri slovesna otvoritev festivala v Celjskem domu

Celje, 6. april 2011, Od danes, 6. do nedelje, 10. aprila 2011 bo v Celju potekal 29. Mednarodni mladinski pevski festival. Z jutrišnjim otvoritvenim koncertom, ki bo ob 20.00 v Celjskem domu in na katerem bosta nastopila Zbor Antona Schwaba Hiše kulture Celje, ki ga vodi Alenka Goršič Ernst in Komorni zbor Megaron, Škofijske gimnazije Ljubljana, ki ga vodi Damijan Močnik, se tudi uradno pričenja festival, ki še vedno velja za edinstveno zborovsko prireditev bienalnega značaja, ki se v Celju odvija že od leta 1946. Zbrane bo nagovoril tudi Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Od danes in vse do sobote, 9. aprila se bodo na različnih lokacijah v središču mesta: na Stanetovi ulici (pred Mestnim kinom Metropol), na Trgu celjskih knezov (pred Narodnim domom), na Krekovem trgu (pred Celjskim domom), na Glavnem trgu in v središču mesta ("na zvezdi") v okviru Minutke za pesem predstavljali različni pevski sestavi. Vrhunec bo festival doživel v nedeljo, 10. aprila ob 12.00 z zaključnim koncertom na Starem gradu Celje na katerem bodo sodelovali tekmovalni zbori iz tujine in Slovenije ter zbori iz celjske regije ter Ansambel tolkal Glasbene šole Celje, ki deluje pod mentorstvom Damirja Korošca. Na prireditev bodo ta dan vozili brezplačni avtobusi iz Stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje) od 11.00. Organizator prireditve je Zavod Celeia Celje. Festival poteka pod častnim pokroviteljstvom dr. Danila Türka, predsednika RS ter Bojana Šrota, župana mestne občine Celje. Medijski pokrovitelj: Novi Tednik & Radio Celje.

Tekmovalne koncerte in koncerte nagrajenih zborov 29. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala bo mogoče spremljati tudi preko spletne strani Zavoda Celeia Celje: http://celeia.info/v-zivo.

Več info: www.celeia.info ali na TIC Celje, Krekov trg 3, tel. 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si kjer so na voljo tudi letaki s programom festivala in programska knjižica festivala.

V petek, 8. aprila se bo v Celjskem domu odvijala okrogla miza na temo "Mladi in zborovska glasba", ki jo bosta moderirala Nenad Firšt, umetniški vodja festivala ter Gregor Deleja, Hiša kulture Celje, strokovno srečanje zborovodij s predavanjem in delavnico:"Izgradnja večglasja v mladinskem pevskem zboru, kjer bo kot predavatelj nastopil Damijan Močnik in glasbena delavnica: skupno petje. Prav tako bo v petek, 8. aprila ob 12.00 potekalo prvo tekmovanje in sicer v kategoriji mladinskih zborov, v kateri bosta tekmovala tudi dva slovenska zbora: Mešani mladinski zbor Šolskega centra Celje, ki ga vodi Andreja Ocvirk in Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje, ki ga vodi Tea Plazl. Na izbranih lokacijah mestnega jedra se bo tudi v petek odvijala Minutka za pesem. V soboto, 9. aprila se bodo v Celjskem domu nadaljevala tekmovanja zborov. Ob 10.00 bo tekmovanje v kategoriji dekliških zborov, v katerem bosta sodelovala dva dekliška sestava iz Slovenije: Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center, ki ga vodi Barbara Arlič Kerstein ter Dekliški pevski zbor sv. Stanislava - Škofijske klasične gimnazije, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič. V soboto, 9. aprila bo ob 12.00 potekalo še tekmovanje otroških pevskih zborov, kjer bosta prav tako tekmovala dva sestava iz Slovenije: Otroški pevski zbor Druge osnovne šole iz Slovenj Gradca ter Mladinski pevski zbor GŠ Fran Korun Koželjski Velenje. V soboto, 9. aprila ob 20.00 bo v Celjskem domu koncert prvouvrščenih zborov s podelitvijo nagrad in priznanj, s čimer se bo tudi uradno zaključil tekmovalni del festivala.

Koncertni program otvoritvenega koncerta festivala v četrtek, 7. 4. 2011

Zbor Antona Schwaba, Hiša kulture Celje

Zborovodkinja: Alenka Goršič Ernst

Program:

Anton Schwab (1868-1938): Na lipici

Jacobus Handl - Gallus (1550-1591): En ego campana

Anton Bruckner (1824-1896): Virga Jesse

Vytautas Miškinis (1954): Pater noster

György Orbán (1947): Daemon Irrepit Callidus

Mojca Prus (1982): Šürka je Tisa

Zbor Antona Schwaba je bil ustanovljen leta 2009 kot projektni vokalni sestav Hiše kulture Celje z željo, da ponudi možnost pevcem med 15. in 25. letom, ki želijo nadgraditi svoje ljubiteljsko pevsko udejstvovanje. Letošnje leto v njem prepeva več kot 70 dijakov in študentov iz Celja in okolice. Ime nosi po celjskem zdravniku in skladatelju dr. Antonu Schwabu (1868-1938), ki je v narodno budilnih časih konca 19. stoletja s svojim udejstvovanjem, zlasti na področju zborovstva, kot skladatelj in dirigent Celjskega pevskega društva, bistveno pripomogel h kulturnemu napredku ter utrjevanju slovenske misli in ustvarjalnosti v knežjem mestu. Delovanje zbora je osnovano projektno - s tremi ali štirimi letnimi dogodki ter vsaj enim mednarodnim gostovanjem.

Zbor se je javnosti prvič predstavil z odmevnim projektom Händel & Haydn decembra 2009 in navdušil tako stroko, kot ljubitelje. Po koncertu anglo-ameriške glasbe 20. stoletja februarja 2010 je sledil še aprilski koncert in turneja v Belgijo ter nastop na mednarodnem tekmovanju v Neerpeltu, kjer so pevci in dirigentka osvojili najvišje število točko v svoji kategoriji in 1. mesto s pohvalo (cum laude).

Komorni Zbor Megaron

Zborovodja: Damijan Močnik

Program:

Jacobus Handl - Gallus (1550-1591): Elisabethae vero impletum est

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Komm, Jesu, komm

Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901): Mane nobiscum

Primož Ramovš (1921-1999): Dyptichon orationis

Uroš Krek(1922-2008): Psalmus XLII Desiderium exulis

Morten Lauridsen (1943): O magnum mysterium

Pablo Casals (1876-1973): O vos omnes

Michael Waldenby (1953): Caelos ascendit hodie

Uroš Krek: Škrinja orehova (ljudska s tržaškega)

Damijan Močnik (1967): Koroška ljubezen (koroške ljudske)

Škofijska klasična gimnazija je v 10 letih ponovnega delovanja postala prepoznavna po široki paleti zborovskih dejavnosti. Damijan Močnik, Helena Fojkar Zupančič in Bernarda Kink Preložnik so vzpostavili zborovsko piramido 4 pevskih zborov v katerih prepeva tretjina vseh dijakov (220) in z njimi dosegli številna priznanja in nagrade na domačih in tujih tekmovalnih in koncertnih odrih. Po nekajletnem, predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah, je bil na pobudo Damijana Močnika in bivših pevcev zborov ŠKG oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron. Že marca 2004 so skupaj s Komornim mešanim zborom Škofijske klasične gimnazije sodelovali z Münchenskimi simfoniki pri izvedbi dveh kantat skladateljev Benjamina Brittna in Gabriela Faureja na diplomskem koncertu Martine Batič. S prvim nastopom na reviji ljubljanskih zborov so se takoj uvrstili med najboljše mešane zbore. Aprila 2005 so se udeležili zborovskega tekmovanja "Naša pesem" v Mariboru ter osvojili zlato plaketo in priznanje za najboljši zbor, ki je prvič sodeloval na tekmovanju. V naslednjih sezonah se je nadaljevala rast kakovosti zbora z zelo uspešno turnejo po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski ter Slovaški. Sodelovali so tudi kot študijski zbor na glasbenem konservatoriju v Haagu. Zbor se ponaša s kakovostnim zvokom, veliko pevcev ima glasbene izkušnje, ki predstavljajo velik potencial. KZ Megaron je v letu 2010 na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo, na tekmovanju Kathaumwix v Powell Riverju (Kanada) pa 2. mesto v kategoriji mešanih zborov in zmagal v kategoriji ljudske glasbe.

V priponi prilagamo tudi fotomaterial in programski letak

Na sliki utrinek iz tekmovanja leta 2009 (iz arhiva Zavoda Celeia Celje)

Več info: Nenad Firšt, Umetniški vodja festivala, tel.: 041 721 131, e-pošta:nenad.first@celje.si.