O-STA

Srečanje hrvaškega predsednika Josipovića in predsednika uprave Petrola Berločnika

Srečanje hrvaškega predsednika Josipovića in predsednika uprave Petrola Berločnika

Ljubljana, 6. april 2011 - Danes popoldan sta se v predsedniški rezidenci v središču Zagreba srečala predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović in predsednik uprave družbe Petrol d.d., Ljubljana Tomaž Berločnik. Srečanje je potekalo v prijateljskem vzdušju. Sogovornika sta se strinjala, da je prisotnost Petrola, ki je drugi največji ponudnik naftnih derivatov na Hrvaškem trgu, pomembna za nadaljnji razvoj najsodobnejše ponudbe in storitev za potrošnike.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović, je danes popoldan sprejel predsednika uprave družbe Petrol Tomaža Berločnika. Ta mu je v pogovoru predstavil poslovanje Petrola na hrvaškem trgu in v širši regiji. Beseda je tekla tudi o splošni gospodarski situaciji v JV Evropi ter o strategiji in načrtih Petrola po vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo.

Sogovornika sta se strinjala, da je poslovanje odlično, saj Petrol danes na Hrvaškem zaposluje že skoraj 700 ljudi in je drugi največji ponudnik naftnih derivatov na tem trgu. Ob tem bo Petrol do leta 2014, skladno s svojo strategijo, v hrvaško tržišče vložil okoli 75 milijonov evrov.

Predsednik uprave Petrola je hrvaškega predsednika seznanil tudi z ambicioznimi načrti Petrola na hrvaškem. Posebno pozornost sta namenila predvsem širjenju maloprodajne mreže, načrtom na področju zagotavljanja plina hrvaškim gospodinjstvom in podjetjem ter na razvoju alternativnih in obnovljivih virov energije.

Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola je ob koncu srečanja sestanek ocenil za prijeten in konstruktiven. Ob tem je posebej poudaril, da "Hrvaška za Petrol predstavlja zelo pomembno tržišče, kjer bomo v prihodnje še intenzivneje zagotavljali najkakovostnejše storitve in goriva, pred vrati pa je že tudi t.i. Multy Utility System, ki bo podobno kot slovenskim, tudi hrvaškim uporabnikom omogočil dobiti vso energijo na enem mestu".

O prisotnosti Petrola na tržišču Republike Hrvaške

Družba Petrol Hrvatska d.o.o. je bila ustanovljena leta 1996 in je v 100-odstotni lasti družbe Petrol d.d., Ljubljana. Družba se ukvarja s prodajo naftnih derivatov, proizvodov iz nafte in drugega trgovskega blaga na Hrvaškem.Družba Petrol Hrvatska d.o.o. je v letu 2010 prodala 134.099 ton proizvodov iz nafte, kar je 12 odstotkov več od leta 2009. Prihodki od prodaje proizvodov iz nafte so znašali 133,8 mio EUR, prihodki od prodaje trgovskega blaga 10,3 mio EUR ter prihodki od prodaje storitev 1,2 mio EUR. Petrol Hrvatska d.o.o. je v letu 2010 skupno ustvarila 145,2 mio EUR čistih prihodkov od prodaje.Konec leta 2010 je imela družba Petrol Hrvatska d.o.o. na Hrvaškem 34 bencinskih servisov.

V februarju 2008 je družba Petrol d.d., Ljubljana odkupila 51-odstotni lastniški delež v družbi Euro - Petrol d.o.o. in tako postala večinski lastnik družbe. Družba se ukvarja s prodajo naftnih derivatov, proizvodov iz nafte in drugega trgovskega blaga na Hrvaškem. V letu 2010 je družba Euro - Petrol d.o.o. prodala 256.919 ton naftnih derivatov in s tem presegla prodajo v letu 2009 za 28 odstotkov. Prihodki od prodaje proizvodov iz nafte so znašali 255,0 mio EUR, prihodki od prodaje trgovskega blaga 14,7 mio EUR in prihodki od prodaje storitev 2,0 mio EUR. V letu 2010 je družba Euro - Petrol d.o.o. skupno ustvarila 271,7 mio EUR čistih prihodkov od prodaje. Čisti poslovni izid družbe v letu 2010 je znašal 5,2 mio EUR in je bistveno boljši v primerjavi z letom 2009. Družba Euro - Petrol d.o.o. je imela ob koncu leta 2010 45 bencinskih servisov.