O-STA

APA in Bank Austria objavili razpis za nagrado "Pisanje za SVE (Srednja in vzhodna Evropa) 2011". Novinarji iz celotne Evrope vabljeni k oddaji prispevkov

Avstrijska tiskovna agencija (APA) v sodelovanju z Bank Austria letos že osmič zapored podeljuje prestižno novinarsko nagrado "Pisanje za SVE/Writing for CEE". Nagrada v višini 5.000 evrov je namenjena spodbujanju novinarskega raziskovanja Evrope in evropskih integracij. Nagrajuje prispevke, ki se ukvarjajo z Evropo in njenimi prebivalci, z vsakdanjim življenjem v evropskih državah ter z evropsko umetnostjo, kulturo in življenjskih stilom - ter tiste, ki prispevajo k podiranju ovir in preseganju predsodkov.

Organizatorji želijo zagotoviti, da ne gre za EU nagrado, pač pa za "evropsko nagrado s poudarkom na srednji in vzhodni Evropi". Vendar pa so novinarji iz celotne Evrope - denimo, iz severne Evrope ali baltiških držav - izrecno vabljeni k oddaji prispevkov.

Novinarske prispevke, ki so objavljeni v obdobju od 1. avgusta 2010 do 31. julija 2011, je mogoče prijaviti do 31. julija 2011. Dobrodošli so tudi posnetki radijskih in televizijskih oddaj kot tudi prispevki za internet. Zmagovalec bo razglašen in bo prejel nagrado na slovesnosti, ki bo potekala konec leta 2011 na Dunaju.

Nagrado "Pisanje za SVE" je leta 2010 prejela bosanska pisateljica Azra Nuhefendić, in sicer za poročilo z naslovom "Vlak", ki opisuje vožnjo z vlakom od Beograda do Sarajeva po ponovnem odprtju te železniške proge, ki je bila izven uporabe vse od vojne v Bosni in Hercegovini. Častni gost na svečani podelitvi je bil pisatelj in nekdanji disident iz Češkoslovaške ("Listina 77") Pavel Kohout, ki je pred kratkim objavil svojo avtobiografijo z naslovom Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel (Moje prekrasno življenje s Hitlerjem, Stalinom in Havlom).

Med preteklimi prejemniki nagrade so naslednja imena: češki novinar Lubos Palata (2004), bolgarska pisateljica Diana Ivanova (2005), bosanski novinar Sefik Dautbegović (2006), avstrijski pisatelj Martin Leidenfrost (2007), Anna Koktsidou, ki je bila rojena v Grčiji, odrasla pa je v Nemčiji (2008), avstrijski raziskovalni novinar Florian Klenk (2009) ter Azra Nuhefendić, ki je nagrado prejela lansko leto.

Med člani žirije, ki se sestaja v različnih sestavah, so češki strokovnjak za komuniciranje Milan Smid, slovaški publicist Michael Berko, svetovalka za komuniciranje Ildiko Füredi-Kolarik, slovenski pisatelj Jože Hudeček, poljska novinarja Igor Janke in Pawel Bravo, nekdanji svetovalec češkega predsednika Jiri Pehe, madžarska radijska novinarka Julia Varadi, bolgarska pisateljica Janina Dragostinova, predstavnik za stike z javnostjo za SVE pri Bank Austria Tiemon Kiesenhofer ter predsednik žirije, glavni urednik APA za zunanje zadeve Ambros Kindel.

Za sodelovanje na razpisu je potrebno oddati članek v izvirniku, prevod v angleščino ter življenjepis avtorja. Dodatne informacije ter obrazec za prijavo so na voljo na spletni strani www.apa.at/cee-award.

Dodatne informacije: APA - Austria Press Agency

Petra Haller, Tel. +43 (0)1 36060-5710;
E-mail: petra.haller@apa.at

Bank Austria Media Relations International
Tiemon Kiesenhofer, Tel. +43 (0) 50505 - 56036;
E-mail: tiemon.kiesenhofer@unicreditgroup.at