O-STA

Poročilo in fotografije o predstavi Prov hudo

Prilagam poročilo in fotografije o predstavi Prov hudo. Avtorica fotografij je Ajda Primožič.

Hkrati vam zaradi moje odsotnosti med 18. in 29. majem pošiljam podatke o naslednji, zadnji premieri v tej sezoni, Romeo&Julija. Tiskovna konferenca bo v torek, 24. maja, ob 13.00 uri v preddverju LGL, premiera pa bo v petek, 27. maja, ob 19.00 uri na Velikem odru LGL.

- za materiale in slike se lahko obrnete na urednico gledališkega lista, Lidijo Franjić: lidija.franjic@lgl.si, 01 3000 972

- za termin snemanja prispevkov se prosim obrnite na organizacijo, Špelo Juntes ali Edito Golob: organizacija@lgl.si, 01 3000 976, 01 3000974

- vstopnice rezervirajte na blagajni: blagajna@lgl.si, 01 3000 982

V kolikor vas še kaj zanima, sem vam na voljo do 18. maja, po mobitelu pa do 20. maja. Od 22. maja bom v glavnem na predstavah in seminarjih, pa še v tujini, tako, da bom res težko dosegljiva.

----------------------------------------------------------------

Dragica Potočnjak

PROV HUDO

Z užitkom predstavljam zadnjo dramsko premiero v tej sezoni. Predstava na svojstven, čuten, način obravnava občutke, ki jih ima otrok ob ločitvi staršev in ki ga v našem primeru vodijo v pobeg z doma. Protagonistka na begu sreča brezdomko, ki ji nudi razumevanje, kakršnega doma nima. Okusi prvo ljubezen in spozna, da bo vsemu kos, le soočiti se mora z izzivi, ki so na poti vsakega življenja.

Starša enajstletne Julije sta ločena in Julija se mora vsake tri dni preseliti od očeta k mami in spet nazaj. Ko pa sodišče odloči, da bo odslej živela samo pri očetu, mamo pa le obiskovala, Julija preprosto pobegne. V mestu nanjo prežijo številne nevarnosti, a k sreči se spoprijatelji z Andrejem, ki jo iz nevarnosti zapelje na svoji rolki. Julija pa dobi še eno, prav posebno prijateljico: gospo Julči, ki ji s poezijo pomaga razumeti, da se problemi ne rešijo, če samo pobegneš od njih.

Predstava v režiji Andreja Jusa prikazuje resnični in domišljijski svet otrok in potrjuje, da je svobodni duh tisti, ki na koncu pomaga premostiti prepire in nesporazume.

Kim Komljanec

Butasti in otročji odrasli

Včasih, no, kar prevečkrat opazujem sebe ali druge odrasle in pomislim - Joj, kako sem butasta! ali Oh, kako so pa tile otročji! In to v trenutkih, ko ne bi smeli biti takšni. Ko bi odrasli morali biti predvsem odrasli - odgovorni, strpni, pametni, na pravi način odločni. Kako naj te iste stvari pričakujemo od svojih otrok, ko pa sami ne ravnamo prav? Ja, to pa res ne bi smelo biti tako, to pa res ni dobro! Ni dobro! Odrasli bi morali biti vendar previdni in odgovorni v svojih ravnanjih. Morali bi se zavedati svojih napak in jih popravljati. Komu je pa še padla krona z glave, če je priznal, da se je zmotil ali se kdaj narobe odločil?! Če bi lažje priznavali svoje šibkosti in slabosti, bi bil tudi svet boljši in pravičnejši, na vse načine lepši. Življenje bi bilo bolj preprosto in veselo. In prav takšno bi moralo biti. Preprosto, veselo in zadovoljno. Predvsem življenje otrok. Pa je vedno bolj komplicirano.

Dragica Potočnjak

Ptički brez gnezda za 21. stoletje

Misel ali dve za takrat, ko boste pred seboj ali ob sebi zagledali mulca ali mulko, ki jima v življenju ne gre. To so prezgodaj odrasli, za mnoge samo majhni manipulatorji, v resnici pa spretni iskalci svoje poti med dvema zblojenima potema svojih staršev, ki ne zmoreta civiliziranega pogovora in dogovora. No, takrat se spomnite na našo odraslo odgovornost, odgovornost kot predstavnikov civilizirane rase, da šibke in nemočne zaščitimo. Ne smemo pustiti, da se nas težave drugih ljudi ne dotaknejo na najbolj osnovni črti humanosti. Ne smemo si pustiti pogleda vstran. Takrat je naša naloga, da delujemo kot zaščitniki. Tako. Da se ne boste sprenevedavo spraševali: "Kaj za vraga pa lahko jaz naredim, da bo tega manj?"

Vesel sem, iskreno vesel, da imamo avtorice, kot je Dragica Potočnjak, ki pišejo sveže in angažirano o aktualnih temah za to čudovito umetnost, ki ji rečemo gledališče. Zaradi takšnih mini biserov slovenske dramatike plemenita veščina žive besede na odrskih deskah ne bo nikoli izumrla.

Matic Munc

Dragica Potočnjak

Dragica Potočnjak je dramska igralka in pisateljica, članica Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana. Delovala je v gledališčih po Sloveniji in nekoč v gledališčih nekdanje Jugoslavije. Posnela je nekaj filmov in televizijskih dram. Ukvarja se z gledališko vzgojo in dramsko terapijo. Nagrajevana je bila doma in v tujini. Med drugim z Župančičevo nagrado leta 1996 in leta 2007, kot prva ženska, z Grumovo nagrado.

Njen dramski opus je obširen in je bil tudi v celoti odigran tako doma kot v tujini. Prevajana je bila v številne tuje jezike, njene drame so izšle tudi v knjižni obliki.

Potočnjakovo označujejo predvsem kot angažirano dramsko avtorico, ki se ukvarja s socialnimi in družbeno kritičnimi ter marginalnimi temami. Na videz realistično pisavo prepleta s poetičnimi sekvencami in elementi absurda.

Andrej Jus

Rojen je bil leta 1981 v Slovenj Gradcu. Leta 2007 je diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFT. Od leta 2007 dela kot samozaposleni v kulturi. Za svojo diplomsko predstavo Samotni zahod (Mala scena MGL) je prejel nagrado za najboljšo režijo na 4. mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Bolgariji. Od takrat je postavil na oder: Hočevski medved v SLG Celje, Oratorija po sveti Elizabeti, Razredni sovražnik, (Predstava je dobila Zlatolasko za najboljšo predstavo.) Elling, Mali kakadu, Balade za vsakdanjo rabo, Čarovnik iz Oza in Grenki sadeži pravice.

Dragica Potočnjak

PROV HUDO

Režija: Andrej Jus

Dramaturgija: Andrej Jus, Kim Komljanec

Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl

Glasba: Branko Rožman

Gib: Gabriel Cosmin Agavriloaei

Lektura: Kim Komljanec

Asistenca scenografije in kostumografije: Ajda Primožič

Oblikovanje luči: Srečo Brezovar

Nastopajo:

Ana Hribar: Julija

Marijana Brecelj k. g.: Julči

Matevž Müller: Andrej

Alenka Tetičkovič: Julijina mama, Prodajalka, Mlada ženska, Policistka, Dekle, Andrejeva mama

Jernej Kuntner: Julijin oče, Prodajalec, Mlad moški in Fant

Izvajalci glasbe: vokal - Zvezdana Novakovič, orglice - Miro Andraž Maj Zavec, ostalo - Branko Rožman

Vodja predstave in tonski mojster: Aca Ilić

Lučni mojster: Mirsad Vrević

Rekviziterja in odrska tehnika: Darko Nedeljković, Tomo Hvastja

Izdelava scene in rekvizitov: Iztok Bobić, Zoran Srdić, Smrekca d.o.o.

Izdelava kostumov: Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec

Garderoberka, frizerka in maskerka: Mihaela Majcen

Dramski oder za mlade LGL

Premiera: 12. maj 2011

Lutkovno gledališče Ljubljana

Sezona 2010/11

Nataša Antunićević Vižintin