O-STA

Natečaj za dramsko besedilo, namenjeno mladim

Gledališki epicenter srednje in jugovzhodne Evrope v sodelovanju z gledališčem Company of Angels iz Londona razpisuje natečaj za dramsko besedilo, namenjeno mladim od 14. leta dalje (brez tematskih omejitev), ki bo hkrati potekal v sedmih državah: Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Črni Gori, Hrvaški, Sloveniji, Srbiji in Makedoniji.

Natečaj je anonimen, v poštev pridejo še neobjavljena in neuprizorjena dramska besedila. Dramska besedila je treba dostaviti pod šifro s pripisom "Za Južnoslovansko čitanko" v treh izvodih do 1. septembra 2011. Za Slovenijo na naslov Lutkovno gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana.


Nagrajena dramska besedila bodo v izvirniku in v angleškem prevodu natisnjena v Južnoslovanski čitanka, katere promocija bo potekala novembra 2012 v državah srednje in jugovzhodne Evrope ter v Londonu.

Prav tako bodo nagrajena dramska besedila uprizorjena v enem od gledališč za mlade, ki je član Gledališkega epicentra.

Rezultati bodo objavljeni na spletnih straneh Gledališkega epicentra (www.theatre-epicentre.org) in posameznih gledališč 19. decembra 2011. V Sloveniji na spletni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana (www.lgl.si).


Z natečajem želimo organizatorji projekta vzpodbuditi dramsko ustvarjalnost za mlade v južno slovanskih državah, omogočiti prepoznavnost dramskih avtorjev v regiji ter pospešiti uprizarjanje novih dramskih besedil v gledališčih izven omenjenih držav.

Gledališki epicenter srednje in jugovzhodne Evrope s pomočjo edicij gledaliških čitank promovira in podpira dramsko ustvarjalnost za otroke in mlade v regiji ter afirmira dramsko pisanje avtorjev iz drugih regij. V zadnjih dveh letih je Gledališki epicenter izdal prevode nemških avtorjev v Nemški čitanki, poljskih avtorjev v Poljski čitanki in britanskih avtorjev v Britanski čitanki.

ŽIRIJE PO DRŽAVAH:

BOSNA IN HERCEGOVINA: mr.sc. Miroljub Mijatović, umetniški vodja Dječije, omladinske i lutkarske scene
Kontakt:
E-mail: djecija.scena@bnp.ba
Naslov: Dječija, omladinska i lutkarska scena, Bosansko narodno pozorište Zenica, Trg Bosne i Hercegovine 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina

BOLGARIJA: Kremena Dimitrova, dramaturg
Kontakt:
E-mail: remedios@abv.bg
Naslov: 16 Karnigradska, II - 2, Sofia 1000, Bugarska

ČRNA GORA: doc. dr. Nikola Vukčević, režiser, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje
Kontakt:
E-mail: galileo01@t-com.me
Naslov: FDU Cetinje, za Nikolu Vukčevića, ulica Bajova 5, 81 250 Cetinje

HRVAŠKA: Ivica Šimić, igralec in režiser, umetniški direktor gledališča Mala scena. Glavni tajnik međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade ASSITEJ International, osnivač i vodja Kazališnog epicentra - kazališnog centra za mladu publiku.
Kontakt:
E-mail: info@theatre.epicentre
Naslov: Preradovićeva 44, 10 000 Zagreb

MAKEDONIJA: Nelko Nelkovski, predsednik ASSITEJ Makedonije
Kontakt:
E-mail: sarosh@t-home.mk
Naslov: P.O.Box 11, 1060, Gjorce Petrov, Skopje, Makedonija

SLOVENIJA: Jera Ivanc, umetniški vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana
Kontakt:
E-mail: jera.ivanc@gmail.com
Naslov: Lutkovno Gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana

SRBIJA: Milica Piletić, dramatičarka in scenaristka
Kontakt:
E-mail: piletic.milica@gmail.com
Naslov: Pozorište Boško Buha, za Milicu Piletić, Trg Republike br. 3, 11 000 Beograd, Srbija