O-STA

Odlični uspehi mladih kemikov in biologov na mednarodnih olimpijadah

V turški Ankari je med 9. in 18. julijem 2011 potekala 43. mednarodna kemijska olimpijada, katere se je udeležilo 273 tekmovalcev iz 70 držav. V konkurenci najboljših mladih svetovnih kemikov so Slovenijo zastopali Katarina Čermelj (Gimnazija Bežigrad), Maja Petek (II. gimnazija Maribor), Nejc Petek (Gimnazija Litija) in Tilen Potisk (Gimnazija Škofja Loka). Vsi štirje udeleženci iz Slovenije so si na tekmovanju priborili bronaste medalje.

Zahtevana znanja presegajo učne načrte za srednje šole, zato organizatorji vsako leto sodelujočim državam razdelijo pripravljalne naloge, s pomočjo katerih udeleženci dobijo vpogled v tip in težavnost nalog na olimpijadi. Predstavnike Slovenije se izbere na podlagi priprav in testov, ki jih organizirajo in izvajajo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s predavatelji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. V izbor za olimpijsko ekipo se uvrstijo najboljši z državnega tekmovanja iz kemije, med katerimi na podlagi priprav in različnih teoretičnih testov izberejo štiri udeležence olimpijade, ki se nato še praktično usposabljajo za tekmovanje.

Prav tako odličen rezultat pa so dosegli biologi na 22. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala od 10. do 17. julija 2011 v Taipeiu v Tajvanu. V konkurenci 229 tekmovalcev iz 58 držav so Slovenijo zastopali Jure Črepinšek (I. gimnazija v Celju), Eva Slapnik (I. gimnazija v Celju), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija) in Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad), ki je osvojil bronasto medaljo in le za las zaostal za srebrom.

Tako kot na kemijski olimpijadi, morajo tudi mladi biologi na tekmovanju pokazati svoje teoretično in praktično znanje. V izbor za olimpijsko ekipo se je uvrstilo najboljših devet dijakov z državnega tekmovanja v znanju biologije za srednješolce, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Med njimi pa so bili na podlagi dodatnega testa izbrani štirje, ki so Slovenijo zastopali na mednarodni biološki olimpijadi.

Prihodnje leto bo kemijska olimpijada potekala v Washigtonu DC v Združenih državah Amerike, biološka olimpijada pa v Singapurju.

Foto: Slovenska ekipa na mednarodni kemijski olimpijadi v Ankari. Z leve: dr. Darko Dolenc, Maja Petek, Nejc Petek, Tilen Potisk, Katarina Čermelj in dr. Andrej Godec.