O-STA

Dve bronasti medalji slovenskih tekmovalcev na mednarodni računalniški in mednarodni lingvistični olimpijadi

Dijaki, ki so v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) odpotovali na mednarodno računalniško in mednarodno lingvistično olimpijado, so se odlično odrezali in domov prinesli dve bronasti medalji. To je bil še en odličen rezultat po skupno petih bronastih medaljah na mednarodni biološki in mednarodni kemijski olimpijadi ter medalji na Svetovnem srečanju mladih raziskovalcev 2011.


23. mednarodna računalniška olimpijada

Najboljši mladi računalničarji sveta so se med 22. in 29. julijem 2011 zbrali na 23. mednarodni računalniški olimpijadi v Pattayi na Tajskem. V spremstvu dr. Romana Dorna in Jana Berčiča so Slovenijo v konkurenci 308 tekmovalcev zastopali Klemen Kloboves, Matjaž Leonardis, Jure Slak (vsi trije iz Zavoda za računalniško izobraževanje Ljubljana) in Ernest Beličič (Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana). Najbolje med njimi se je odrezal Matjaž Leonardis, ki je osvojil bronasto medaljo.

Mednarodna računalniška olimpijada je eno od najbolj prepoznavnih računalniških tekmovanj, njeni zmagovalci pa spadajo med najboljše mlade računalničarje na svetu. Slovensko olimpijsko ekipo sestavljajo štirje predstavniki, ki so bili izbrani na izbirnem tekmovanju. Na to tekmovanje pa so se uvrstili najboljši s tekmovanja iz znanja računalništva - programiranje za srednje šole, ki poteka v sklopu Festivala inovativnih tehnologij v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Srednješolskega tekmovanja ACM iz računalništva in informatike v organizaciji društva ACM Slovenija. Osnovni namen olimpijade je spodbujanje zanimanja za računalništvo in informacijsko tehnologijo. Poleg tega pa seveda olimpijada združuje posebej nadarjene mlade iz različnih držav in jim omogoča pridobivanje ter izmenjavo strokovnih in kulturnih izkušenj. Leta 2012 bo mednarodna računalniška olimpijada potekala v italijanskem Milanu.

9. mednarodna lingvistična olimpijada

Od 24. do 30. julija 2011 pa je na Univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu v ameriški zvezni državi Pennsylvania potekala 9. mednarodna lingvistična olimpijada. Slovenijo so zastopali Žiga Gosar (Gimnazija Vič), Mateja Hrast (Gimnazija Bežigrad), Rok Kaufman (Gimnazija Vič) in Tadej Novak (Gimnazija Kranj). Vodja ekipa je bila dr. Simona Klemenčič, ekipo pa sta spremljala še Mirko Vaupotič, glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in član mednarodnega odbora olimpijade, ter Gabrijela Hladnik, ki je bila članica mednarodne žirije.

V konkurenci 27 ekip iz 19 držav (skupno 102 tekmovalca) se je naša ekipa odlično odrezala, saj je Rok Kaufman osvojil bronasto medaljo in prejel še posebno priznanje za najbolje rešeno drugo nalogo na posamičnem tekmovanju, Mateja Hrast pa si je prislužila častno omembo - priznanje dobijo tekmovalci, ki so dosegli nadpovprečni rezultat, vendar niso osvojili medalje.

V ožji izbor za lingvistično olimpijsko ekipo se uvrsti po deset najboljših tekmovalcev in tekmovalk 3. in 4. letnikov iz zaključnega državnega tekmovanja iz znanja logike v organizaciji ZOTKS. Komisija ZOTKS za logiko lahko v ožji izbor povabi tudi največ trideset drugih dijakov in dijakinj, ki so sodelovali na državnem tekmovanju in so pokazali posebne sposobnosti za reševanje lingvističnih nalog. Po samostojnih in skupnih pripravah je sledil izbirni test, v olimpijsko ekipo pa so se uvrstili štirje kandidati, ki so dosegli največje število točk.

Tekmovanje iz znanja logike je v Sloveniji eno najbolj množičnih, posebno težo pa bo imelo predvsem prihodnje leto, ko bo Slovenija v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) gostila jubilejno 10. mednarodno lingvistično olimpijado.

Foto: slovenska ekipa na 9. mednarodni lingvistični olimpijadi (arhiv ZOTKS)