O-STA

Sredstvom javnega obveščanja

Sporočamo vam, da bo v soboto 29. oktobra 2011 ob 11. uri na Cviblju v Žužemberku osrednja svečanost v spomin padlim pripadnikom Narodnoosvobodilne vojske Slovenije v drugi svetovni vojni na območju Dolenjske. Med njimi so bili tudi borci iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Rusije, Srbije in Črne gore. V napadih borcev narodnoosvobodilne vojske Slovenije na postojanko Žužemberk so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Osrednja slovesnost bo na spominskem kompleksu na Cviblju v Žužemberku, kjer je spomenik s 1150 vpisanimi imeni slovenskih in drugih borcev ter žrtev iz območja Dolenjske. Po raziskavah je skupno število naraslo na 2239. Novo odkritih je 1089 in bodo vpisani na spomenik ob predvideni obnovi.

Poleg tega spomenika pa so imena borcev NOV Slovenije, pripadnikov narodov iz zgoraj omenjenih držav še na spomenikih: v Hinjah, na Dvoru, v Laščah, v Podgradu, na Gradišču, v Brusnicah, v Jurni vasi, na Ruperč vrhu, v Kočevskih Poljanah, na Pogorevcu in v Vavti vasi, na območjih občin Žužemberk, Dolenjske Toplice in Novo Mesto.

V dogovoru z županom občine Žužemberk in pripravljalnim odborom vabimo, da se udeležite spominske slovesnosti, ki bo pri spomeniku na Cviblju. Tu je med imeni padlih pripadnikov NOV iz Slovenije in območja bivše Jugoslavije, zapisanih še 56 padlih iz drugih držav.

Še pred svečanostjo vabi župan občine Žužemberk g. Franc Škufca predstavnike veleposlaništev, ministrstev, ZZB NOB Slovenije in druge goste na sprejem ob 10.00 uri, ki bo v grajski kletni dvorani žužemberškega gradu. Po sprejemu gremo skupaj na spominsko svečanost k spomeniku na Cviblju. Po svečanosti župan vabi predstavnike na pogostitev v gostilno Zupančič na Grajskem trgu št. 5, sredi Žužemberka.

Vse morebitne podrobnejše informacije dobite, oziroma vašo udeležbo, prosimo, potrdite na ZZB NOB Slovenije, ga. Valerija Černič, tel. 01/434-46-19.

S spoštovanjem!