O-STA

Vabilo na tiskovno konferenco pred premiero NICKEL STUFFA v režiji Ivice Buljana

Spoštovani!

V imenu Slovenskega mladinskega gledališča ter SNG Opera in balet Ljubljana vas vabimo,

da se nam v ponedeljek, 14. novembra, ob 10.30 pridružite v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča, Vilharjeva 11

na tiskovni konferenci pred premiero predstave NICKEL STUFF v režiji Ivice Buljana.

Igralci vam bodo najprej prikazali prizor iz predstave, nato pa bo sledil pogovor z režiserjem Ivico Buljanom, asistentom režije Robertom Waltlom, direktorico in umetniškim vodjo Slovenskega mladinskega gledališča Uršulo Cetinski, igralci in drugimi ustvarjalci predstave.

Bernard-Marie Koltès
NICKEL STUFF
Režija: Ivica Buljan
Koprodukcija: SMG in SNG Opera in balet Ljubljana

Na sliki (od spodaj navzgor): Denis Porčič, Primož Bezjak, Joseph Bunn, Jose

Foto: Primož Lukežič


Igrajo: Primož Bezjak, Neda R. Bric, Joseph Bunn, Damjana Černe, Jernej Gašperin, Ivan Godnič, Jose, Olga Kacjan, Janja Majzelj, Denis Porčič, Ređep Ramadani, Matej Recer, Yuki Seki, Marinka Štern, Kenta Yamamoto, Lukas Zuschlag

PREMIERA: sobota, 19. novembra, ob 19.30, zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

Ponovitve: 20., 29. in 30. novembra ter 1. in 2. decembra, vedno ob 19.30

Predstavo Nickel Stuff po filmskem scenariju Bernard-Marie Koltèsa na oder Mladinskega postavlja Ivica Buljan, ki je s postavitvami del tega znamenitega francoskega sodobnega dramatika požel že veliko uspehov. Predstava nastaja v koproduciji s SNG Opero in baletom Ljubljana, v njej pa bodo poleg igralcev Mladinskega ter plesalcev ljubljanskega baleta zaigrali tudi trije gostje, Jose, Denis Porčič in Jernej Gašperin.

Koltèsa je k pisanju spodbudil film Vročica sobotne noči (1977), navdih za osrednji lik Tonyja Allena pa mu je bil John Travolta. Ivica Buljan bo Koltèsov scenarij režiral v luči nedavnih londonskih nemirov, pri katerih ni bilo skupnega revolucionarnega zanosa; ustvaril bo predstavo z elementi gangsterskega in plesnega filma, dramo o neki skupnosti, v kateri glavni junak Tony uspeh spreminja v neuspeh.

"In Tonyjeva bridkost je bridkost vseh zmagovalcev na večer po zmagi." (Koltès)

O zgodbi:

Nickel Stuff je zgodba, ki se dogaja v osemdesetih letih v predmestju Londona. Nickel je ime kluba, v katerem se zbirajo najboljši plesalci in med seboj tekmujejo. Glavni junak je izjemni plesalec Tony (Primož Bezjak), ki je na tekmovanju zmagal dve leti zaporedoma. K zmagi mu je pomagal poseben plesni korak, ki ga je poimenoval Nickel Stuff. Toda tokrat je zmagal temnopolti plesalec Babilon, ki zato vzbudi Tonyjevo ljubosumje. Tony dela kot skladiščnik v trgovini, ki jo ima v lasti Armenec Gurian (Ivan Godnič). Robert (Matej Recer) nagovarja Tonyja, naj oropa Gurianov trezor in se dokoplje do denarja. Tony ima zapleteno ljubezensko razmerje z Jackie (Damjana Černe), katere sin je neprilagojeni najstnik Jo (Lukas Zuschlag/Jernej Gašperin). Tony je razočaran nad novim slogom plesa (break, hiphop), zato namerava zapustiti Anglijo. Mamo (Marinka Štern) prosi za denar, vendar mu ga ta ne da. Zato se odloči, da bo prestrašil Guriana in mu vzel denar iz pisarne ob trgovini, vendar ga po nesrečnem naključju ubije. Na koncu se spet sreča s svojim tekmecem Babilonom in mu pokaže vse plesne korake, s katerimi je zaslovel.