O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje se odpira razstava Forever Young

Razstava je rezultat sodelovanja med Centrom sodobnih umetnosti Celje in Gimnazijo Celje - Center, umetniška gimnazija - likovna smer

Celje, 18. november 2011, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v torek, 22. novembra 2011 ob 18.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje na otovoritev razstave Forever Young, ki je rezultat sodelovanja med Centrom sodobnih umetnosti Celje in Gimnazijo Celje - Center, umetniška gimnazija - likovna smer. Gre za povezovanje in nadgradnjo aktivnosti dveh institucij, ki na področju izobraževanja sodelujeta že več let. V šolskem letu 2010 / 2011 so dijaki umetniške gimnazije v Galeriji sodobne umetnosti obiskovali izobraževalni program, usmerjen v teoretično in praktično spoznavanje sodobne umetnosti, ki so ga vodili vizualni umetniki iz slovenskega in mednarodnega prostora. Razstava FOREVER YOUNG je plod novo pridobljenih izkušenj, dragocenih tako za dijake, ki so stopili v neposreden stik z umetniki, kot za sodobne umetnike, ki redko dobijo priložnost pedagoškega udejstvovanja s srednješolci in pa tudi za Center sodobnih umetnosti, ki je s to priložnostjo spoznal bodočo generacijo ustvarjalcev. Razstavo, na katero je vstop prost, si bodo obiskovalci lahko ogledali do 4. 12. 2011.

Razstava FOREVER YOUNG je rezultat sodelovanja med Centrom sodobnih umetnosti Celje in Gimnazijo Celje - Center, umetniška gimnazija - likovna smer. Gre za povezovanje in nadgradnjo aktivnosti dveh institucij, ki na področju izobraževanja sodelujeta že več let. V šolskem letu 2010 / 2011 so dijaki umetniške gimnazije v Galeriji sodobne umetnosti obiskovali izobraževalni program, usmerjen v teoretično in praktično spoznavanje sodobne umetnosti, ki so ga vodili vizualni umetniki iz slovenskega in mednarodnega prostora.

Model izobraževalnega programa Centra sodobnih umetnosti je temeljil na enakovrednem odnosu med dijaki in umetniki, zavedajoč se dejstva, da je umetnost tako specifična in subjektivno pogojena panoga, da jo je skoraj nemogoče učiti, saj univerzalnega recepta, ki bi posameznika usposobil v profesionalnega in uspešnega umetnika, ni. Izhajali smo iz predpostavke, da smo ustvarjalni takrat, ko smo sposobni nam lastne ideje, misli, prepričanja in odzive interpretirati v vizualno podobo s sporočilno vrednostjo.

Umetniki, mentorji delavnic, so dijakom predstavili teoretični okvir, jih tematsko usmerili, nudili nasvet in pomoč pri realizaciji njihovih zamisli in idej. Program se je odvijal v šestih delavnicah, v obliki tedenskih srečanj, vsak mesec v studiju Galerije sodobne umetnosti. Na razstavi FOREVER YOUNG se predstavljajo dijaki letošnjega drugega, tretjega in četrtega razreda programa umetniška gimnazija - likovna smer.

Prvo delavnico v januarju je vodila celjska skupina SIVA (Ivut Aivai, Andreja Džakušič in Simon Macuh), ki deluje od leta 2010 in se izraža s performativnimi umetniškimi akcijami, s katerimi sproža specifične socialne situacije. Delavnica je bila usmerjena v spoznavanje performativne umetnosti, s poudarkom na skupinskem delovanju v obliki kolektivnega uprizarjanja ter na pomenu in potencialu prostora; zanimali so nas učinki javnega in zasebnega prostora uprizarjanja.

Na ogled je video posnetek kolektivnega simultanega branja, performansa, ki so ga dijaki letošnjega tretjega letnika izvedli v središču mesta Celje.

Kakšen potencial ima umetnost, delujoča v polju družbenega, so raziskovali dijaki letošnjega drugega letnika pod mentorstvom vizualne umetnice Maje Hodošček, ki deluje na področju videa in v svoji umetniški praksi raziskuje marginalne, politično zaznamovane identitete. Zanimale so nas povezave in razlike med področjem novinarstva in umetnostjo, ki raziskuje realnost, pri tem pa uporablja metode dela, značilne za novinarsko prakso.

Dnevne novice, vsebinsko vezane na problematiko delavskega razreda, so nam služile kot izhodišče za snemanje videa, izdelavo zvočnega kolaža in fotografiranja na terenu.

S konkretnimi, urbanističnimi predlogi in vizijo mesta Celje se je ukvarjala polovica letošnjega četrtega letnika; predstavljene so idejne rešitve izboljšav ponudb mladinskih središč in arhitekturni predlogi, usmerjeni v ekološko, okolju prijazno gradnjo mestnih središč. Delavnico je vodila skupina KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič), skupina se ukvarja z participatornimi umetniškimi projekti, v katerih prevladujejo osebne zgodbe vsakdanjih ljudi ter s kuratorskimi projekti, osredotočenimi na področje videa.

Druga polovica četrtega letnika je z Majo Hodošček spoznavala zadnje čase priljubljen in razširjen umetniški medij - knjigo umetnika. Na razstavi si bomo lahko ogledovali umetniške knjige tako v fizični kot v digitalni obliki.

Pod mentorstvom vizualne umetnice Mete Grgurevič, prepoznavne po svojih prostorskih senzoričnih instalacijah, v katerih problematizira idejo sodobne ženske v odnosu s popularno kulturo, je polovica letošnjega drugega letnika pripravila prostorsko svetlobno instalacijo na temo strahu in groze.

Zadnjo delavnico je vodil umetnik, pedagog in kulturni menedžer na rezidenčnem bivanju v Celju, Travis Dewan. Dewan je lastnik spletne platforme Vegas Spray, ki je namenjena promociji mladih lokalnih umetnikov Brisbana. Dijakom je predstavil ulično umetnost, konkretno tehniko šablon, ki je med grafitarji popularna, ker omogoča hiter nanos na površino. Dijaki predstavljajo gesla, ki pozivajo k večji pravičnosti, so politično angažirana ali intimno izpovedna.

V priponi prilagamo tudi fotomaterial

Naslov dela: Karin Štrljič, Hands / Roke, digitalna knjiga, 2011

Več info: Maja Hodošček, kustosinja, Galerija sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, e-pošta: maja.hodoscek@celje.si