O-STA

V Celju tudi letos Pravljično Celje 2011

Pester in raznolik program primeren za vse generacije

Celje, 23. november 2011, Zavod Celeia Celje je danes na novinarski konferenci v Celjskem domu predstavil pester in raznolik program Pravljičnega Celja 2011. Osrednji program Pravljičnega Celja 2011 je pripravil Zavod Celeia Celje, ki je tudi v letošnjem letu organizator Božično-novoletnega sejma, silvestrovanja na Trgu celjskih knezov in brezplačnih koncertov na Glavnem trgu. Organizator programa Pravljične dežele je Vladimira Skale, V.S. Styling, prvič pa se dogajanju pridružuje tudi Celjski mladinski center. Organizator Pravljične vasi v Zelen'dolu ob Šmartinskem jezeru pri jezu je Zvezda G. Novljan.

Prvi prireditve se bodo v mestu ob Savinji odvile že v začetku meseca decembra, vrhunec pa bo dogajanje doseglo s silvestrovanjema na prostem za otroke na Glavnem trgu v Pravljični deželi in za vse ljudi dobre volje na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje. Tudi v letošnjem letu bodo lahko najmlajši obiskovalci uživali v Pravljični deželi na Glavnem trgu, ki svoje dogajanje letos širi tudi v prostore Celjskega mladinskega centra. Novost letošnjega Pravljičnega Celja je pravljična vasica Zelen'dol na Šmartinskem jezeru pri Celju, ki bo s svojo pravljično zgodbo nagovarjala in k obisku vabila vse ljudi, ki še vedno verjamejo v pravljice. Podobno kot v lanskem letu, se bodo tudi letos novoletne luči v Celju prižgale na Miklavžev večer, 5. 12. 2011 ob 17.00. Slovesno bo luči prižgal župan MO Celje, Bojan Šrot, dogodek bosta moderirala Janko in Katja, moderatorja radia Fantasy, prišel bo Miklavž s spremstvom, zbrane pa bo zabavala Damjana Golavšek. Izvedba dogodka je v celoti v rokah Zavoda Celeia Celje in Radia Fantasy, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj projekta Pravljično Celje 2011. Ekskluzivni pokrovitelj Pravljičnega Celja 2011 v tiskanem mediju je Novi tednik. Pokrovitelji: Simbio, Elektro Turnšek in Elektro Celje Energija. Projekt Pravljično Celje 2011 je omogočila Mestna občina Celje.

Prižiganje pravljične razsvetljave v mestu na Miklavžev večer: Tudi v letošnjem letu bomo izvedli osrednji dogodek na Trgu celjskih knezov, pred Mestno občino Celje v ponedeljek, 5. 12. 2011, ob 17.00. Odmevnost lanskoletnega dogodka in želja, da postane tradicionalen, sta Zavod Celeia Celje in Radio Fantasy, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja 2011 utrdila v prepričanju, da je treba z dogodkom nadaljevati. Slovesno bo praznično razsvetljavo prižgal gospod Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Animirano prižiganje luči bo tako uvertura v pestro prireditveno dogajanje, ki se bo zaključilo s silvestrovanjema na prostem.

Prve prireditve bodo lahko obiskovalci obiskali že na samem začetku meseca decembra, prireditveni vrhunci pa se bodo zgodili v drugi polovici decembra, ko se bodo odprla vrata Pravljične dežele na Glavnem trgu in Božično-novoletnega sejma. Projekt se bo zaključil 31.12. 2010 s silvestrovanjem za otroke na Glavnem trgu in silvestrovanjem za odrasle na Trgu celjskih knezov, kjer se bodo lahko obiskovalci zabavali s skupaj z Rok'n'bandom in uživali v odlični gostinski ponudbi.

Tudi v letošnjem letu programska zasnova izhaja iz raznolike ponudbe prireditev, ki ponuja vsebine namenjene različnim javnostim. Velik poudarek je namenjen brezplačnim koncertom na Glavnem trgu ( 7 koncertov), ki v letošnjem letu prinašajo pestro glasbeno ponudbo ustvarjalcev, ki v letošnjem letu prihajajo iz vseh koncev in krajev, seveda pa so med njimi tudi Celjani. V Celjskem domu se bo 0dvila monokomedija Fotr z Ladom Bizovičarjem. Prav tako bo organiziran romantičen pohod z baklami na Stari grad Celje, ki bo pospremljen s pevskim nastopom Pevskega društva upokojencev Celje. V okviru Pravljične dežele bo časopis Celjan izvedel sedaj že tradicionalno dobrodelno akcijo s katero bo obdaril otroke iz socialno ogroženih družin. Prvič se dogajanje Pravljične dežele seli tudi v prostore Celjskega mladinskega centra.

Noviteta letošnje programske ponudbe je božično dogajanje v pravljičnem Zelen'dolu ob Šmartinskem jezeru pri Celju (pri jezu), ki bo s svojimi zgodbami vabil obiskovalce k obisku od 22. do 30. 12. 2011.

PRAVLJIČNA DEŽELA NA GLAVNEM TRGU, 16. do 31. 12. 2011

Odpiralni čas: vsak dan v starem letu od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure.

Tudi v letošnjem letu bo zaživela Pravljična dežela na Glavnem trgu, edinstvena slovenska dežela v kateri lahko majhni in nekoliko večji otroci vsak dan znova vstopijo v decembrsko pravljico. Posebnost dežele so pravljična vodenja s čisto pravimi Pravljičnimi vilami in junaki Pravljične dežele, ki obiskovalce popeljejo na nepozabno popotovanje v svet domišljije. Vsak dan deželo obišče Božiček, ki ga v zadnji polovici prazničnega decembra zamenja Dedek Mraz. V petek, 31.12. se lahko najmlajši udeležijo nepozabnega pravljičnega silvestrovanja in skupaj z vilami ter ostalimi junaki Pravljične dežele točno opoldne odštejejo še zadnje ure do novega leta.

Več informacij o Pravljični deželi: www.pravljicnadezela.si,www.radiofantasy.com, tel.:031 270 001 (vsak dan od 10.00 do 14.00), e-mail:pravljicna.dezelacelje@gmail.com

NOVITETA: BOŽIČNA VAS V ZELEN'DOLU, ŠMARTINSKO JEZERO PRI CELJU (pri jezu)

od 22. do 30. 12. 2011

od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00, sobota in nedelja od 11.00 do 18.30, božična noč (24. 12.; min. 12 otrok) od 16.30 do 19.00

Tri čarobno okrašene lesene hišice sredi gozdička vabijo, da ob odprtem ognjišču pogrejete roke in se srečate z zgodbo, ujeto v božične dni ... Nepozabna in pravljična dogodivščina s Sneguljčico, Snežno kraljico in Božičkom ali dedkom Mrazom.

Otroci sami ali brez spremstva po predhodni rezervaciji vstopajo v hišico na pol ure (npr. ob 11.00, 11.30 ...).Trajanje: cca. 45 minut. Maksimalno število otrok v eni hišici: 12.

Cenik:

otroci do 12 let brez spremstva: 8 €; 1 otrok do 12 let + 1 odrasla oseba: 15 €;

družinska karta: 1 otrok + 2 odrasla: 20 €; 2 otroka + 2 odrasla: 25 € (na božično noč, 24. 12.: 60 €)

Cena vključuje:

obisk treh tematskih lesenih hišic z odprtim ognjiščem, božični napitek in čarobni piškot, ščepec "kuhanega" snega, osebno srečanje s pravljičnimi junaki in Božičkom ali Dedkom Mrazom, božična skodelica ali šal.

POMEMBNO! Predhodna rezervacija termina in ure je obvezna. Rezervacija se potrdi ob vplačilu vstopnine.

Dostava daril: starši iz Celja z okolico: dan pred srečanjem, starši iz ostalih predelov Slovenije: vsaj pol ure pred srečanjem.

Informacije in rezervacije: 031 751 780, info@eventkoca.si, www.eventkoca.si

in še ...

ZELEN'DOLOV SNEŽNI TOBOGAN na Katjinem travniku (v primeru snega)

od 22. do 30. 12. 2011

BOŽIČNA TRŽNICA

22. 12. od 16.00 do 20.00

MINI DISKO POD ZVEZDAMI

28. 12. 2011 ob 16.00

Vstop prost.

ZIMSKA ČAROVNIJA V ZELEN'DOLU OB ŠMARTINSKEM JEZERU

Zelen'dol si bo praznično podobo nadel 9. 12. 2011. Podarite svojim poslovnim partnerjem, prijateljem ali družini nepozabno druženje ob ognjišču v leseni koči ob Šmartinskem jezeru.

Informacije in rezervacije: 031 751 780, 031 767 718, info@eventkoca.si, www.eventkoca.si

BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM V CENTRU MESTA, od 16. do 31. 12. 2011

Odpiralni čas: vsak dan od 10.00 do 19.00 ; v času prireditev bo obratovalni čas podaljšan do konca prireditve

Tudi letošnja rdeča nit Božično-novoletnega sejma je pestra ponudba unikatnih izdelkov, ki predstavljajo odlično izbiro za nekoliko drugačno decembrsko obdaritev. Na stojnicah se bodo predstavljali ponudniki iz različnih delov Slovenije. Ponudniki bodo izbrani na podlagi Javnega poziva za sodelovanje na Božično-novoletnem sejmu v Celju. Na poziv se je odzvalo 27 ponudnikov, od tega sta dve ponudbi za gostinstvo, ostalo je darilni program, tekstil in sadje. Stojnice so za ponudnike darilnega programa brezplačne, izjema so prodajalci suhega sadja in tekstilnih izdelkov ter izvajalec gostinske ponudbe, ki bodo morali plačati stojnični prostor za opravljanje svoje dejavnosti.

OGNJEMET

V letošnjem letu se Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, organizatorja tradicionalnega silvestrovanja na prostem zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke osveščenosti odpovedujeta razkošnemu ognjemetu in bosta prihod novega leta obeležila le s simboličnim številom svetlobnih izstrelkov.

BOŽIČNO-NOVOLETNA OKRASITEV 2011

Od ponedeljka, 5. decembra 2011 in vse do 6. januarja 2012 bodo celjske ulice, trgi in zgradbe zasvetili v praznični razsvetljavi. Pravljična dežela bo zasvetila nekaj dni kasneje. Za razsvetljavo bo tudi letos poskrbelo podjetje Elektrosignal, d. o. o., ki je bilo izbrano na osnovi javnega razpisa. Izbrani izvajalec nameščanja praznične razsvetljave že pregleduje in namešča nekatere svetlobne elemente, namešča dodatne nosilne kavlje, jeklene vrvi in obesni material. Stroški krasitve na osnovi te tri letne pogodbe znašajo letos okoli 42.000 neto, kar je približno polovico manj kot lani.

Mestna občina Celje bo poleg novoletne razsvetljave pomagala tudi pri montaži in dostavi novoletnih stojnic, električnih priključkov na novoletnih stojnicah, uredila bo prometni režim, zagotovila postavitev odrov in mobilnih toalet, izvajala bo zimsko službo in skrbela za čiščenje javnih površin.

Praznična osvetlitev bo krasila predvsem mestno jedro in Pravljično deželo. Okrašene bodo tudi cerkve v nekoliko manjši meri kot lani.

Celje bomo okrasili z 31 različnimi smrekami, 10 jih bo v Pravljični deželi in 21 na drugih lokacijah v mestnem jedru, postavili bomo tudi 12 metrov visoko smreko na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje.

Letos bodo Celje krasile:

- svetlobne zavese preko ulic in mostov 35000 kosov žarnic

- svetlobne zavese (občina) 19200 kosov žarnic

- svetlobne verige preko ulic 1080 kosov žarnic

- svetlobne cevi 300 m cevi

- led žarnice na smrekah in drevesih 21000 kosov žarnic

- napisi Dobrodošli v Celju 1

- osvetljena fontana 1

- svetlobni liki 65 kosov

- svetleče krogle 10 kosov

Letošnji usmeritve pri prazničnemu okraševanju mesta so predvsem v smislu ekološke osveščenosti s čim manj svetlobnega onesnaževanja, uporabo energetsko učinkovitih okrasnih elementov in varčevanja.

Poleg tega bomo večino smrek po praznikih vrnili v naravo.

ZAPORE V SKLOPU PRAVLJIČNEGA CELJA:

5. 12. 2011- prižig luči:

1. Popolna zapora lokalne zbirne ceste LZ 038910 (Ljubljanska cesta) na odseku Trga celjskih knezov do rondoja na Gosposki ulici od 17.00 - 19.00 ure.

Silvestrovanje:

1. Delna zapora mestne zbirne ceste LZ 038910 (Ljubljanska cesta) na odseku od Trga celjskih knezov od Gledališke ulice do Prešernove ulice, v času od 30. 12. 2011 ob 7.00 uri do 31. 12. 2010 ob 19.00 uri. Omogočen enosmerni promet.

2. Popolna zapora ožjega dela mestnega jedra Celja na odseku Ljubljanske ceste pred Prothazijevim dvorcem, Trga celjskih knezov in Prešernove ulice, v času od 31. 12. 2011 ob 19.00 uri do 31. 12. 2011 do 21.00 ure.

3. Popolna zapora Ljubljanske ceste od Gledališkega trga, Trg celjskih knezov in Prešernove ulice se izvede 31. 12. 2011 od 21.00 ure do 01. 01. 2011 do 7.00 ure.

Izvedba ognjemeta:

Popolna zapora mestne glavne ceste LG 032310 (Partizanska-Čopova-Ostrožno) na odseku med križiščem z javno potjo JP538720 (Partizanska c. do drsališča) in parkiriščem pri Gozdnem hramu (Partizanska cesta 5) od 31.12.2011 ob 24.00 uri do 01.01.2012 ob 00.15 uri.

STROŠKI PRAVLJIČNEGA CELJE

Programski stroški, ki vključujejo tudi silvestrovanje na prostem znašajo 48.000 EUR.

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Programska ponudba Pravljičnega Celja bo predstavljena v Mesečniku - Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki bo, tokrat izjemoma, izšel v nekoliko drugačni preobleki, ki bo tako vizualno kot tudi s formatom v obliki koledarja, sledila pravljičnemu vzdušju decembra in bo na naslove 19. 622 celjskih gospodinjstev prispel 2. 12. 2011. Prav tako je bil ob tej priložnosti izdelan mini letak z osrednjim program Pravljičnega Celja 2011, ki ga bo, ob komunalnih položnicah Simbia, dobilo 43.000 gospodinjstev širše regije. Vse informacije bodo dosegljive tudi na spletni strani Zavoda Celeia Celje, www. celeia.info.

Program bo oglaševan na Radiu Fantasy (ekskluzivni radijski pokrovitelj projekta Pravljično Celje ter Pravljična dežela 2011) ter v Novem tedniku (pokrovitelj projekta Pravljično Celje 2011 v tiskanem mediju), prav tako bo oglaševalsko podporo ponujal tudi časopis Celjan.

Projekt se bo oglaševal na facebook strani Zavoda Celeia Celje in na brezplačnih spletnih portalih (Napovednik, Dogaja.se, Citymagazine, MMC kultura ...) ter na spletnih straneh Zavoda Celeia Celje ter Mestne občine Celje.

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PROJEKTA PRAVLJIČNO CELJE 2011

Zavod Celeia Celje

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PRAVLJIČNE DEŽELE 2011

Vladimira Skale, V.S. Styling

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR DOGODKOV V PRAVLJIČNEM ZELEN'DOLU OB ŠMARTINSKEM JEZERU

Zvezda G. Novljan, Eventplus

POKROVITELJI PRAVLJIČNEGA CELJA 2011

Projekt Pravljično Celje poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja 2011: Radio Fantasy

Ekskluzivni pokrovitelj Pravljičnega Celja 2011 v tiskanem mediju: Novi tednik

Medijska pokrovitelJa Pravljične dežele: Radio Fantasy in Časopis Zvezde Celja

Pokrovitelj Miklavževega obdarovanja na Trgu celjskih knezov 5. 12. 2011: Mercator d.d.

Pokrovitelji Pravljičnega Celja 2011: Simbio, Elektro Turnšek, Elektro Celje Energija

Več info o programu Pravljičnega Celja:

TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si, www.celeia.info

Več info o programu Pravljične dežele:

Vladimira Skale, V.S. Styling, tel.: 031 270 001, e-mail:pravljicna.dezelacelje@gmail.com,

www.pravljicnadezela.si, www.radiofantasy.com

Več info o programu Pravljične vasice Zelen'dol ob Šmartinskem jezeru pri Celju

Informacije in rezervacije: 031 751 780, 031 767 718, info@eventkoca.si, www.eventkoca.si

V priponi tudi Mesečnik - Koledar kulturnih prireditev MO Celje z osrednjim programom Pravljično Celje 2011

Več info: Jerneja Kolar, Referentka za odnose z javnostmi in promocijo, tel.: 03 42 87 141, mobi: 051 681 997,

e-pošta:novice.zavodceleia@celje.si