O-STA

V okviru večmedijskega projekta ZGODBE bo Andreja Džakušič v Likovnem salonu Celje predstavila videoinstalacijo Taktike preživetja

V videoinstalaciji umetnica tematizira strategije preživetja umetnikov s področja vizualne umetnosti.

Celje, 25. november 2011, V Likovnem salonu Celje bo v torek, 29. novembra 2011 ob 20.00 Andreja Džakušič v okviru večmedijskega projekta Zgodbe predstavila videoinstalacijo Taktike preživetja, v kateri tematizira strategije preživetja umetnikov s področja vizualne umetnosti. Vstop prost. Projekt je podprla Mestna občina Celje.

Gre za preizpraševanje umetniškega sistema s stališča ekonomskih neenakosti posameznikov v njem. Vprašanj, ki so pereča in aktualna tako za lokalni kot mednarodni prostor, se Džakušičeva dotika neposredno, skozi lastno izkušnjo in skozi dialog z vizualnimi umetniki, ki se, delujoči v različnih geografskih prostorih, srečujejo z bolj ali manj podobno situacijo: prevpraševanjem lastne družbene identitete, nezagotovljeno socialno varnostjo, neustreznim nagrajevanjem dela, pomanjkanjem institucij, ki jih pri njihovem delu podpirajo ter posledično z nujnostjo samoorganizacije - predvsem v smislu zaščite pravic in izboljšanja položaja, ter nujnostjo iskanja alternativ. Delo umetnica definira kot raziskavo, v kateri s pomočjo videa beleži izjave posameznih aktivnih umetnikov, zanimajo jo predvsem strategije njihovega (ekonomskega) preživetja in primerjava statusa umetnikov v lokalnem in mednarodnem prostoru. Lokalni prostor vidi kot prostor, v katerem umetniki eksistencialnega minimuma samo s produciranjem umetnosti ne morejo doseči, prisiljeni so se ukvarjati z najrazličnejšimi drugimi dejavnostmi (kot pravi, "je po svoje zanimivo, da med umetniki najdemo priložnostne vodoinštalaterje, slikopleskarje, računalniške operaterje, prodajalce po telefonu, maserje, varuške, inštruktorje tujih jezikov, delavce v strežbi v barih in še kaj"), in kot prostor, v katerem so vizualni umetniki na družbenem robu. Svojevrsten se ji zdi tudi fenomen, da lahko institucije, ki njihovo umetnost prezentirajo, vendarle funkcionirajo, ne da bi se bile primorane za svoj obstoj ukvarjati še s čim drugim kot z umetnostjo in so za svojo dejavnost seveda ustrezno nagrajevane.

Andreja Džakušič (1971, Celje) je diplomirala in končala magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (2002). Študijsko se je izpopolnjevala na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem. Bila je umetnica na delovnem obisku v Flax Art Studios v Belfastu. V svoji umetniški produkciji se ukvarja s performansom, fotografijo, videom, instalacijo, zvokom. Živi in dela v Celju.

Več info: Andreja Džakušić, tel.: 041 531 284, e-pošta:andreja_dzakusic@hotmail.com