O-STA

Hans Christian Andersen - Andrej Jaklič

SNEŽNA KRALJICA

Laponka: Ona je edina, ki se lahko kosa s Snežno kraljico. Kar poglej jo, kako je vztrajna, odločna in trmasta. [...] To pa zato, ker ima fanta res rada in ker si res želi, da bi ga našla. Od tod črpa takšno moč. Te moči ne more nihče uničiti, tudi kraljica ne.

Pravljica pripoveduje o prijateljstvu in ljubezni - o deklici, ki si bolj kot vse na svetu želi, da bi našla prijatelja, ki je izginil v snežnem viharju. Pa tudi o osamljenosti in odtujenosti - o kraljici, ki živi tam, kjer vladajo led, sneg in ostri vetrovi. Njeni čarobni poljubi lahko človeka začarajo v kepo ledu brez spominov in toplega srca ...

Hans Christian Andersen

Rodil se je 2. aprila 1805 (njegov rojstni dan je mednarodni dan mladinske knjige) v mestu Odense na Danskem. Njegov oče je bil čevljar, ki je umrl, ko je bilo pisatelju 11 let. Že v otroških letih se je prepuščal sanjarjenju, želel je postati pesnik in igralec. Napisal je nekaj romanov in gledaliških iger, ki pa so potonile v pozabo. Svetovno slavo so mu prinesle pravljice, ki so prevedene v največ svetovnih jezikov. Kljub slavi je živel samotno življenje. Umrl je 4. avgusta 1875, star sedemdeset let. Je eden najbolj znanih pisateljev na svetu.

Tijana Zinajić

Tijana se je po končani gimnaziji vpisala na francoščino in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje pa je študij nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Režira v gledališču, včasih pa pomaga pri režiji filmov. Poleg tega tudi igra, in sicer v gledališču, filmih, televizijskih nadaljevankah in videospotih. Režirala je že v večini slovenskih gledališč, izjemno odmevne so njene predstave za otroke (Ronja, razbojniška hči, Svinčnik piše s srcem, Sonce in sončice, Antonton idr.).

Andrej Jaklič

Andrej Jaklič, diplomirani dramaturg, je v gledališču profesionalno aktiven dobrih ducat let, opravlja dramaturgije, dramatizacije, adaptacije dramskih besedil, prevaja, piše songe ... Dela skratka vse, kar se razume pod besedno zvezo "praktična dramaturgija". Nekaj let je deloval kot svobodnjak, a ker praktična dramaturgija ne prinaša dovolj finančnega "materiala" za preživetje, se kot novinar udinja v eni od nekoč največjih slovenskih medijskih hiš.

Branko Hojnik

Študiral je slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji in v času študija sodeloval pri študentski produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 1998 je prejel študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Leta 1999 je začel redno sodelovati s profesionalnimi gledališči kot scenograf. Oblikoval je scenografije za več kot 80 gledaliških predstav pri nas in na področju bivše Jugoslavije. Zadnje čase ga vedno bolj zanima delo za otroške, mladinske in lutkovne predstave.

Matic Hrovat

Njegova ljubezen do tkanine sega skoraj v plenice, ob polnoletnosti je imel že svojo prvo samostojno modno revijo. Kreiranje oblačil, v katere se radi oblačijo znane Slovenke in Slovenci, je njegova prva življenjska strast. Kostumografija je druga. Sodeloval je pri številnih projektih na malih in velikih zaslonih. Trenutno v Ljubljani pripravlja svojo novo kolekcijo, ki bo modno pisto osvojila februarja 2012.

Tim Kostrevc
Tim Kostrevc je multiinštrumentalist in pisec glasbe, na glasbo je vezan že od malih nog.
Vrsto let je preživel kot član/soavtor glasbenih skupin, kot so Srečna mladina (1995-2009), Kamerad Krivatoff (2005-) idr., gostoval pa je vsaj še v ducatu drugih zasedb.
Poleg udejstvovanja v skupinah njegov glasbeni opus obsega tudi pisanje glasbe za oddaje, predstave, mladinske filme, dokumentarce ... pogosto v sodelovanju z Luko Jamnikom.
Je večni glasbeni romantik.

Luka Jamnik

Luka Jamnik (1982), glasbenik (sintetizatorji, zvoki), producent, od leta 2008 sodeluje s skupno Laibach (Volk Tour, Laibachkunstderfuge, Volkswagner, Revisited). Aranžiral je skladbe za njihove koncerte (Revisited). Deluje tudi kot član skupine Kamerad Krivatoff (sintetizatorji, komponiranje, aranžiranje, produkcija, mešanje zvoka). V preteklosti je sodeloval tudi z zasedbami Silence, Niowt, Srečna mladina, Gušti in Polona, Torul, Lovljenje ritma.

Hans Christian Andersen - Andrej Jaklič

SNEŽNA KRALJICA

Režija: Tijana Zinajić

Dramatizacija: Andrej Jaklič

Scenografija: Branko Hojnik

Kostumografija: Matic Hrovat

Glasba: Tim Kostrevc, Luka Jamnik

Gib: Primož Bezjak

Lektura: Lena Vastl

Asistentka scenografa: Urša Vidic

Oblikovanje luči: Srečo Brezovar

Nastopajo: Kaja Tokuhisa k. g., Jan Bučar, Nina Ivanič, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič in Iztok Jereb

Oblikovanje maske: Špela Kink Bravničar

Vodja predstave in tonski mojster: Aca Ilić

Lučni mojster: Srečo Brezovar

Odrska tehnika in rekviziterja: Darko Nedeljković, Tomo Hvastja

Garderoberka, frizerka in maskerka: Mihaela Majcen

Izdelava scene in kostumov: Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Mitja RitmaničVerica Hrovat, delavnica Šentjakobskega gledališča, Delo osvobaja d.o.o.

Izdelava lutk: Jože Lašič

Šentjakobski oder LGL

Premiera: 1. decembra 2011

Lutkovno gledališče Ljubljana