O-STA

V Avstriji od 1.1.2012: obvezno oblikovanje intervencijskega koridorja!

Od 1.1.2012 je v Avstriji obvezno oblikovanje intervencijskega koridorja v primeru zgostitve prometa na avtocestah in hitrih cestah.

Dunaj, 23.12.2011 - Od 1. januarja 2012 bo na avstrijskih avtocestah in hitrih cestah oz. vseh cestah, na katerih morajo biti vozila opremljena z vinjetamu, obvezno oblikovanje intervencijskega koridorja, kadar pride do zgoščevanja prometa. Reševalci, gasilci in druge interventne enote bodo tako na kraju do štiri minute prej kot sicer in možnosti za preživetje ponesrečenih se bodo zvišale za do 40 odstotkov. Intervencijski koridor rešuje življenja!

Kako deluje intervencijski koridor?

· V primeru zgoščenega prometa na avtocestah, hitrih cestah ali regionalnih cestah so vsi uprabniki cest dolžni oblikovati intervencijski koridor - preden se promet popolnoma ustavi in tudi če se ne približuje vozilo na nujni vožnji!

· Na dvopasovnih cestah se bodo vsa vozila premaknila na levi pas, vzporedno s smerjo ceste, vsa druga vozila pa se bodo premaknila čim bolj proti desnemu robu oz. celo na odstavni pas.

· Enak sistem velja na tri- in večpasovnih cestah. Vsa vozila na skrajnem levem pasu se pomaknejo čim bolj na levo. Vsa ostala vozila se pomaknejo čim bolj na desno.

Tako nastane tako imenovan intervencijski koridor, ki ga lahko uporabljajo izključno intervencijska vozila (policija, gasilci in reševalna vozila), vzdrževalci cest ali vleka vozil.

POZOR: Oblikovanje intervencijskega koridorja ni potrebno samo v primeru, da do zastoja prihaja zaradi prometne nesreče. Tudi sicer morajo imeti intervencijska vozila prosto pot do naslednjega kraja ali bolnišnice.

POLEG TEGA: Vozniki morajo začeti oblikovati intervencijski koridor tudi če vozila pred njimi še niso oblikovala koridorja.

To pomeni, da bo isti princip, ki trenutno že velja v Nemčiji, Švici, na Češkem in v Sloveniji, sedaj veljal tudi v Avstriji. V Avstriji je oblikovanje intervencijskega koridorja v primerih zgoščenega prometa OBVEZNO!

Uporabniki cest, ki bodo vozili po intervencijskem koridorju ali ovirali vozila na nujni vožnji, lahko pričakujejo denarno kazen v višini do 2180 evrov.

Več informacij:

Informacijska brošura je na voljo na www.rettungsgasse.com

Kontakt:

Leiter ASFINAG Unternehmenskommunikation

Mag. Christian Spitaler

Tel.: +43 (0)/50108 10 835

christian.spitaler@asfinag.at