O-STA

Ljubljanke mlekarne d.d.: Sporočilo za javnost

Po četrtkovem obvestilu enega izmed dobaviteljev mleka Ljubljanskim mlekarnam o možnosti prisotnosti aflatoksinov v surovem mleku so Ljubljanske mlekarne, obrat Ljubljana, nemudoma na testiranje poslale vzorec spornega mleka, ki ga je preverjal laboratorij Nacionalnega veteranskega inštitut (NVI). Izvidi analiz so pokazali, da v mleku aflatoksini niso prisotni.

Vsebnost aflatoksinov je bila ugotovljena v krmi za živali, ki je bila dobavljena tudi slovenskim proizvajalcem mleka. Veterinarska uprava je enemu izmed dobaviteljev mleka Ljubljanskih mlekarn prepovedala oddajo surovega mleka zaradi suma na prisotnost aflatoksinov v krmi, ki je o tem včeraj okoli 12. ure obvestil Ljubljanske mlekarne. Te so na obvestilo svojega dobavitelja mleka nemudoma ukrepale in izvedle dodaten postopek vzorčenja mleka ter poslale vzorec na analizo na odgovorno državno inštitucijo. Hkrati so v podjetju pričeli s predpisanim internim postopkom identifikacije poti spornega mleka in morebitnih izdelkov, ki bi lahko bili narejeni iz tega mleka.

Neva Makuc, direktorica Sektorja za kakovost in okolje: "V Ljubljanskih mlekarnah že več kot 10 let izvajamo monitoring na prisotnost škodljivih snovi v surovem mleku, med katerimi je tudi aflatoksin. V vseh teh letih prisotnost aflatoksinov nikoli ni bila ugotovljena, kljub temu pa smo po prejemu obvestila našega dobavitelja nemudoma začeli izvajati vse interno predpisane ukrepe za takšne primere. Veterinarska inšpekcija je iz previdnostnih razlogov v popoldanskem času v mlekarnah opravila tudi dodaten inšpekcijski pregled. Po poti sledljivosti uporabljene za zdravje potrošnikov potencialno nevarne surovine smo začeli izvajati blokiranje vseh potencialno nevarnih izdelkov in tako preprečili dajanje na trg. Rezultat analize prisotnosti aflatoksinov v včerajšnjem vzorcu je negativen in glede na to sum na prisotnost aflatoksina v mleku ni bil potrjen. Kljub temu smo iz previdnosti vzorčili izdelke iz vseh blokiranih šarž in jih takoj zjutraj dostavili v analizo na NVI. Glede na rezultat prvega vzorca pričakujemo, da bodo tudi rezultati analiz izdelkov ustrezni in jih bomo lahko sprostili na trg."