O-STA

Mednarodni spominski slovesnosti v nekdanjem koncentracijskem taborišču Mauthausen in njegovi podružnici Gusen

V počastitev 67. obletnice osvoboditve podružnice nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Mauthausen - Gusen bo v soboto, dne 12. maja 2012 ob 17. uri pred krematorijem v Gusnu, krajša mednarodna spominska slovesnost. Udeležila se je bo tudi delegacija slovenskih taboriščnikov in pred slovensko spominsko ploščo, odkrito v letu 2004, položila venec v spomina na tam umrle slovenske taboriščnike.

V nedeljo, dne 13. maja 2012 ob 11. uri bo osrednja mednarodna spominska slovesnost na prostoru nekdanjega koncentracijskega taborišča Mauthausen. V tem taborišču je v času njegovega delovanja, skupaj s številnimi evropskimi narodi, trpelo tudi 4.153 Slovencev, od tega jih je po nepopolnih podatkih 1.500 tam umrlo.

Istega dne bo ob 9.30 uri pred tamkajšnjim slovenskim spomenikom ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske komemorativna slovesnost v spomin v tem taborišču umrlih slovenskih žrtev. Slavnostni govornik bo g. Borut Sajovic, župan občine Tržič.

Te slovesnosti, kakor tudi osrednje ob 11. uri, se bodo udeležili še predstavniki veleposlaništva Republike Slovenije v Avstriji.

GENERALNI SEKRETAR mag. Andrej Šušteršič