O-STA

LGL - Vabilo na tiskovno konferenco

Spoštovani,

v torek, 8. maja 2012, ob 9.30 uri vas vabimo na tiskovno konferenco v Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer vam bomo predstavili premiero

Po motivih Georga Büchnerja

LEONCE IN LENA

(Leonce und Lena)

Dramska predstava

Georg Büchner je bil "l'enfant terrible" svojega časa, dobro vzgojen, izobražen in situiran, genialno talentiran, liberalen, napreden in uporniški. Upiral se je družbi in njeni krivični ureditvi. Pri pisanju pravljične komedije Leonce in Lena se je navdihoval pri številnih takrat dobro poznanih literarnih delih, jih brez sramu citiral in na ta način napisal satirično kritiko družbe in državne ureditve, kjer niti utopična narava pravljičnega sveta ne more pregnati dolgočasja.

Življenje je živ dolgčas! Točno tako se počutita tudi princ Leonce in princesa Lena, ki se zahtevam staršev in pričakovanjem družbe upirata z dolgočasjem, naveličanostjo in razvajenostjo, pod čemer se skriva njuna velika stiska. Njun beg je upor, je kot zadušen krik na pomoč, ki ga nihče noče slišati. Zastavljata si vprašanja o smislu obstoja in bivanja na humornem popotovanju, ki ju pripelje nazaj, od koder sta bežala, ter jima prinese spoznanje, da nobena pot ni tako dolga kot pot do sebe.

Tokratna uprizoritev Büchnerjeve komedije Leonce in Lena iz leta 1836 je kolaž različnih uprizoritvenih stilov, je montaža prizorov sodobnega življenja mladostnikov, ki citira elemente ulične umetnosti in se poigrava z aluzijami na reklame, videospote, glasbene hite, zvezdnike, skratka z aluzijami na vse tisto, kar danes bombardira mlade. Je kolaž številnih stilov, ki z bogastvom in svojo raznolikostjo prikrivajo dejstvo, da se današnja mladina pogosto srečuje z zdolgočasenostjo, apatičnostjo in neodločnostjo, da je življenje, kjer je vsega preveč in vse na dosegu roke zelo dolgočasno. Dolgočasje pa je le posledica tega, da svet odraslih pogosto podcenjuje mlade, jim ne pusti dihati in misliti s svojo glavo, se odloča namesto njih, še preden sploh dobijo možnost samostojne izbire.

Prevajalec Jože Udovič

Režiserka Ivana Djilas

Avtorica priredbe in dramaturginja Tatjana Doma

Scenograf Branko Hojnik

Kostumografinja Jelena Proković

Avtor glasbe Boštjan Gombač

Oblikovalka giba Bojana Mišić

Oblikovalka videa Vesna Krebs

Svetovalka za glas in govor Alida Bevk

Pevska vodja Ana Duša

Oblikovalec luči Srečo Brezovar

Nastopajo: Iztok Valič, Jernej Čampelj k. g., Ana Hribar, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič, Jan Bučar, Nina Ivanič, Matevž Müller k. g.

O, ko bi človek mogel biti enkrat kdo drug!

Veselimo se nove premiere in vašega obiska.

V. d. umetniške vodje Direktor LGL

Ajda Rooss Uroš Korenčan

KONTAKT:

Nataša Antunićević Vižintin

Organizacija stikov z javnostmi

Lutkovno gledališče Ljubljana,

Krekov trg 2, 1000 Ljubljana

Tel. 01 548 45 40 fax 01 300 09 80

GSM: 031 634 200

e-mail: natasa.vizintin@lgl.si

internet: www.lgl.si

Spremljajte nas tudi na twitterju https://twitter.com/Lutkovno