O-STA

V Likovnem salonu Celje ta konec tedna otvoritev razstave Tabla Ive Tratnik, celjske umetnice mlajše generacije

Odprtje razstave si je umetnica zamislila kot glasbeno kulinarično plesno "živo sliko", v kateri bodo nastopili njeni kolegi

Celje, 14. maj 2012, V Likovnem salonu Celje bo v petek, 18. maja ob 19.00 otvoritev razstave Tabla Ive Tratnik, celjske umetnice mlajše generacije. Odprtje razstave si je umetnica zamislila kot glasbeno kulinarično plesno "živo sliko", v kateri bodo nastopili njeni kolegi. Junija, natančneje 16. 6. 2012, na dan Muzejske noči bo umetnica še enkrat povabila publiko, da se ji pridruži pri ustvarjanju, tokrat z glasbenimi inštrumenti. Muzejska noč v Likovnem salonu Celje bo glasbeno in gibalno obarvana, polna presenečenj in naključij. Razstava, na katero je vstop prost, bo na ogled do 17. 6. 2012.

Prostor je postal slika in slika je postala prostor. Gledalec bo postal ustvarjalec, umetnica pa opazovalec. V dialogu s prostorom se bosta združila v gibalo, ki bo v omejenem času odprtja nove razstave celjske umetnice Ive Tratnik upravljalo z umetniškim medijem. Avtorica je v novem projektu z naslovom Tabla spremenila prostor Likovnega salona v velikansko črno površino, ki učinkuje kot stara šolska tabla. Površina stene je že podlegla posegu umetnice, njeno delo in prostor sedaj pričakujeta le še intervencijo publike. Projekt označuje raziskovanje pozicije in potenciala slikarskega medija skozi procesualnost ustvarjanja ter dialog z gledalcem. Risbe, narisane s kredo (podobe žive in nežive narave, makroskopske podobe...) kot prvi rezultat umetničinega procesa, v začetni fazi komunicirajo med seboj, med odprtjem razstave pa bodo v svoj komunikacijski krog vključile (ali pa tudi ne) še druge risbe, ki bodo nastale pod prsti obiskovalcev. Na ta način želi umetnica čim bolj neposredno približati sliko gledalcu, s tem pa demistificirati ustvarjalni proces. S svojo prakso se odmika umetniškemu izdelku kot oprijemljivemu produktu, ki v današnjem času preobremenjenosti s "stvarmi" nima več prave vrednosti in postavlja v ospredje sam dogodek. Zanima jo gibanje telesa v prostoru, ki ima razsežnosti performativnega, zato napada velike površine. S slikami velikih dimenzij se je umetnica že lansko leto predstavila v projektu Veščin prah ter pri sodelovanju z Markom Jakšetom (Bojni ples za zbombandirano luno), kjer je kot soavtorica posegla v poetiko uveljavljenega slikarja. Sedaj želi podobno "odgovornost" prenesti na naključne obiskovalce Likovnega salona, ki vstopajo v dialog z njenim delom, da "izsili" vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tablo, po kateri je tako enostavno risati in brisati. Vstopili bodo v na videz zaključeno umetniško delo, ga zmotili in skupaj z umetnico iz njega izstopili ob koncu razstave. Iva Tratnik dvomi v sliko kot lep, v sebi zaključen predmet, ne pa tudi v moč slikarskega medija v najširšem smislu. V primeru Table je slika spremenljiva socialna tvorba, pri kateri slikarka stavi na začasnost.

Fotografija levo zgoraj:

Naslov dela: Tabla

Avtorica dela: Iva Tratnik

Več info: Irena Čerčnik, kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, e-pošta:irena.cercnik@celje.si